Hlavní obsah
Názory a úvahy

O nesprávném užití peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komentář k vládnímu konsolidačnímu balíčku, kterému na Českém rozhlase posměšně říkají Soubor opatření…

Článek

MOTO:

Tisíce nadšených hlásí se k slovu ale pan lékárník ten tomu rozumí víc…

Václav Neckář: Planetárium

Ano, o penězích bylo napsáno tisíce článků a knih, zejména o tom, jak je správně vydělávat a jak správně utrácet. Taky mezi mými články (publikovanými na Blistech) najdete tři, věnované penězům, ve kterých se ovšem spíše věnuji významu peněz v současné společnosti než jejich praktickému užití. Konec konců, nejsem ekonom.

O tom, jak by peníze užívány být neměly, je literatury mnohem méně. Nemám teď na mysli všechny ty nesprávné a často dokonce devastující způsoby utrácení, od nákupu drog po chybné investice. Na mysli mám peníze jako ukazatel, jak o nich počátkem devadesátých let mluvil Klaus. Zdůraznění této funkce peněz sloužilo k ospravedlnění (znovu)zavedení tržního hospodářství a ve své době bylo jistě oprávněné. Bez peněz jsme slepí, pravil tehdy. Potíž je v tom, že tento poznatek převládá v českém ekonomickém myšlení již příliš dlouhou, třicet let, což způsobuje jistou tendenčnost ekonomického uvažování. Zkrátka, pokud se i dobrá věc nebo myšlenka užívá bez korektivu příliš dlouhou dobu, začne to působit potíže.

Kdysi jsem slyšel vyprávění o letadle, které havarovalo. Během následujícího vyšetřování se ukázalo, že letadlu namrzly měřící přístroje, takže ukazovaly zcela nereálné hodnoty. Čím pečlivěji se piloti drželi zobrazovaných údajů, tím více se jejich situace zhoršovala.

Zpovzdálí jsem sledoval diskuze ohledně vládního konsolidačního balíčku, reagujícího na nepříznivá data, poskytovaná finančními ukazateli, a vybavilo se mi to vyprávění o havarovaném letadle.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám