Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co zbylo ze Zemana?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Fiala

Prezidentské apartmá na zámku Štiřín, které Zeman využíval během svých jednání s představiteli Středočeského kraje

Zeman se mýlil nejen v politice. Je-li na něm něco zajímavého, pak je to jeho psychika.

Článek

Petr Vrzáček ve svém článku Nuda se značkou Miloš Zeman věnoval Rozhovorům s bývalým prezidentem Zemanem, které vyšly v Reflexu (44/2023) a Lidových novinách (4.11. 2023). V jinak výborném článku se Vrzáček nedostal k věci, která je pro mě na Zemanovi nejzajímavější: Zemanova psychika. Na veřejně známých lidech totiž člověk může sledovat nejen, jak zastávají veřejné funkce, ale i to, jak jejich výkon prožívají, jak je jejich funkce psychicky poznamenává.

Zeman je autorem knihy Jak jsem se mýlil v politice, skutečnost je však taková, že se mýlil nejen v politice. V rozhovoru pro Reflex připustil, že se mýlil v Putinovi. Jenomže on se stejně tak mýlil ve svých megalomanských představách o obchodování s Čínou. Z neúspěchu těchto obchodů v tomtéž rozhovoru obvinil dva senátory, Vystrčila a Fischera. V tom se ovšem taky mýlí, Vystrčilova návštěva Tchaj-wanu proběhla až v roce 2020, zatímco Zeman vedl intenzivní rozhovory s nejvyššími představiteli ČLR přinejmenším od roku 2014, kdy navštívil Peking. (Ostatně, své mylné chápání Putina také nepřiznal hned, po kauze Vrbětice, ale až po zahájení „speciální vojenské operace“, v roce 2022.)

Starší omyly, jako důvěra v členy vlastní politické strany (kteří ho při prezidentské volbě v roce 2003 nepodpořili), uzavření mandátní smlouvy s advokátem Altnerem v roce 1997 či vstup do KSČ na konci šedesátých let, jsou všeobecně známé, a proto je není třeba rozebírat.

K hrstce dobrých nápadů, které Zeman taky měl, i když velmi výjimečně, patří dvojslovný výraz „pražská kavárna“. Ten se mi líbí natolik, že ho napříště budu na těchto stránkách užívat jako svůj pseudonym.

Ale zpátky k Zemanovým omylům: Všechny mají stejný průběh:

1) Zeman se rozhoduje

2) Zeman se mýlí

3) Množí se fakta, která ukazují na omyl, a přibývá těch, kteří o tom mluví

4) Zeman odmítá připustit, že se mýlí

5) Zeman velmi zvolna připouští, že se mýlil

6) Zeman po velké vnitřní i vnější bitvě připouští, že se mýlil

7) Zeman se vrhá do dalšího rozhodnutí

Těchto sedm bodů se v Zemanově životě opakuje stále dokola.

To zbylo ze Zemana, bohužel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám