Hlavní obsah
Jídlo a pití

Drsná pravda o zdravé výživě, hubnutí a keto

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

kořenová zelenina ne pro keto dietu

Lidé pod tlakem cen potravin, věrnostních karet a aplikací, reklam potravin, varováni před průmyslově zpracovanými potravinami. Lékaři hrozí obezitou. Prodejci redukčních diet jsou na koni.

Článek

Hubnutí. Tohle téma tu už dlouho nebylo - na rozdíl od internetu

Jak to udělat, aby vás to, co napíšu, zaujalo? Nabídnu vám moudra ve slevě. Vlastně zadarmo! Vysoce průmyslově zpracovaná, tudíž instantní. Koho a proč zajímá téma „o hubnutí“?

Proč hubnutí hýbe bulvárem? Proč je to nosné téma pro ženy? Zákeřné otázky.

Přesto chci znát váš názor, případě motiv! Je to moje profesní postižení. Jde vám jen o image nebo je strašákem zhoršení zdraví? Jaký máte plán? Co říkáte na prevenci? Nebo je to u vás stylem „udělej si sám“? Už jste vyzkoušeli vložit problém na bedra výživového experta? Ne, opravdu si nedělám reklamu. Poradenství jsem si užil víc než dost. Výsledkem je demolice sebedůvěry v důsledku pokročilého věku a pochopení, že každá snaha marná a šance nula. Prý moudré stáří, od kterého se mladší musí učit. Kecy!

Zpět k tématu!

Z pohledu poradce je jedna věc vědět a druhá motivovat klienta. Zda vydrží je ve hvězdách, možná dojde ke zhoršení zdraví. Určitě k recidivě, když dietu vzdá. Protože nepochopil, o čem to je. Protože na to nemá finančně. Je to jeho boj, nikoliv odpovědnost poradce. Pro mnohé klienty to bude náročné, protože si správně neuvaří, když to nedělali celý život. Málokdo nastuduje konkrétní postup hubnutí. Necháte se zmanipulovat vlezlým inzerátem konkrétního poradce, honosícího se úspěchy, zájmem a výsledky klientů? Třeba dokonce praxí s celebritami? Máte rádi pohádky? Tak si při tom hledání na tohle varování vzpomeňte.

Vaše představa hubnutí? Většinou tato: Blesková válka, instantní, krátký proces bez nutnosti osobní invence a iniciativy. Bez kurzu vaření keto a použití jedné z asi deseti (!) keto kuchařek (knihy, samozřejmě) to nedáte. Bez znalosti možných obtíží, plynoucích z radikální změny stravování a vašeho stavu fyzického, psychického a zdravotního.

Realita 1?

Většina hubnoucích to vzdá po několika dnech. Protože není připravena na změny, omezování, náhle vzniklé obtíže, vysoké náklady. Proč mluvím o instantních doporučeních? Protože to je koncentrát znalostí, které lze použít. Víte ihned. Nemyslím to negativně! Na internetu najdete skutečně objektivní, nezávislé informace. Takové, které nejsou součástí nabídky komerčních produktů!

Nejprve kvíz:

Jaký je rozdíl mezi instantní polévkou v kelímku (asijský typ) a domácím vývarem? Odpověď: Instant nemusíte vařit. Víte, co obsahuje a co to je? Směs potravinových alergenů a chemických aditiv. Zadejte do vyhledávače „instantní polévky v kelímku“.

Důkaz, co za svinstvo jsou někteří producenti schopní vytvořit.

Chcete zhubnout bez vaření?

Jak si přejete, náš zákazník, náš pán (naše oběť a náš zisk). Instant redukce za několik tisíc za pár týdnů. Keto diety všeho druhu. Přijďte se k nám prodejcům poradit (je to zadarmo!). Nebo nemusíte osobně, všechno máte na našich stránkách. My musíme dělat masivní reklamu, protože každý klient přijde jen jednou.

Já vám popíši, jak to vaše namlouvání s keto dietou probíhá: Dlouho váháte, než se rozhodnete pro tu kterou dietu. Přečtete si jakési neodborné porovnání. Koupíte a začnete konzumovat. Chtěl bych číst vaše zážitky, podrobně. Nevyhovuje vám ta dieta, dělá se vám zle? Přečetli jste si na internetu, že ta směs chemikálií je svinstvo? Víte, že reklamace je marná. Nemáte šanci. Prodejce je šikovný. Nebo o tom ani nepřemýšlíte, víte, že je to vaše špatná volba. Tušili jste to předem. No co, chybami se člověk učí, tak jste to aspoň zkusili. Ostatně, pořád lepší než ty instantní kelímky. Nebo dokonce jakási tekutá výživa. Nebo cosi v (plastových) tubách a kapsičkách. Nemyslím kapsičky pro kočky.

Kritika „instant“ komerčních redukčních diet neznamená, že personalizovanou (pro situaci a stav uživatele přizpůsobenou) keto dietu nedoporučuji! To, co nedoporučuji jsou vysoce průmyslově zpracované potraviny a produkty. Tedy také komerční redukční diety.

Připomenu princip. Prodavač chce prodat. Za každou cenu. To, co doporučuji je? Vzít rozum do hrsti.

Realita 2?

Věda bádá, je zdrojem informací. Ještě s nimi neskončila. Nemá totiž jasno. Tvrdí „my ještě přesně nevíme“! Není neschopná, jen má omezené možnosti. Experimenty na lidech? Problém. Ověřování hypotéz a výsledků? Problém, protože to vyžaduje mnohaleté sledování minimálně dvou generací. Nelze dát dohromady statisticky významnou skupinu jedinců se stejnými „parametry“ a v průběhu dlouholeté studie je držet ve stále stejných životních podmínkách. Člověk žije poměrně dlouho, že. Na rozdíl od ovocných mušek nebo potkanů. Není divu, že stále nevíme, co jíst.

Kdybychom nemuseli jíst, nemuseli bychom na internetu číst plky o jídle, o jeho ceně a (ne)kvalitě, vztahu ke zdraví, nebo diskutovat ve stravovacích skupinách na FB. Tuším, že veřejnost „cenné informace o výživě, stravování a potravinách“ už raději nečte.

Prokletí přebytku informací. Zmatená věda a autoři příruček. Osobní zájem autorů. Jen byznys. Nikdo nedokáže „nastudovat“ vědecko-populární publikace, jsou příliš odborné a čtenáři nemají potřebné vzdělání.

Čtené jsou jen ty největší úlety. Příručky typu „snadno a rychle“. Výživový bulvár. Reklamy sebevědomých poradců, které když si proklepnete tak zjistíte, že si k odbornosti snad ani nečuchli. S nimi se dočkáte leda tak opsaných vzorových jídelníčků. Na internetu si přečte satiru - chceš zhubnout? Už tušíte, že? Tak nejez. Jak logické.

A zrovna o hladovkách je na netu největší polemika. O hladových oknech. O přerušovaném půstu. O bezlepku a bezcukru. O keto dietě.

Diety na hubnutí? Tak kterou? Ketodieta 2024

Neexistuje člověk, který by nikdy v životě nepřemýšlel o hubnutí. Důvodem je sám život. Životní situace, která lidstvo provází už dvě tisíciletí. Táhne se od počátku moderních dějin. Řekněme s nadsázkou – hned po Kristu. Nevěříte? Tak místo ptákovin a pikantních senzací nebo obdivování celebrit dohledejte něco jako „dějiny diet“. Trochu vám to zjednoduším. Zapomeňte na makrobiotiku, ortodoxní veganství, masožroutství a raw food (syrovou stravu). Určitě byste nejprve zhubli a poté nějakou dobu ještě (nějak) žili.

Keto dieta? Princip?

Založte většinu svého jídelníčku na potravinách, jako je maso, ryby, vejce, máslo, ořechy, zdravé oleje, avokádo a spousta zeleniny s nízkým obsahem sacharidů.

Ketogenní neboli „keto“ dieta je plán stravování s nízkým obsahem sacharidů a bohatým na tuky, který se po staletí používá k léčbě specifických zdravotních stavů. V 19. století se ketogenní dieta běžně používala ke kontrole diabetu. V roce 1920 byl představen jako účinná léčba epilepsie u dětí, u kterých byla původní léčba neúčinná.

Ketogenní dieta byla testována jako doplňková terapie rakoviny, klíčová pro diabetes, užitečná pro řešení syndromu polycystických vaječníků, a dokonce také pro Alzheimerovu chorobu (které se také říká diabetes 3.typu).

Tato dieta získává pozornost jako potenciální strategie hubnutí v důsledku šikany dr. Atkinse s jeho nízkosacharidovou dietou proteinovou dietou v 70. letech 20. století, která byla velmi komerčně úspěšná. Dnes mají jiné modifikace nízkosacharidové diety včetně Paleo, South Beach a Dukanovy diety také vysoký obsah bílkovin, ale střední obsah tuku. Naproti tomu ketogenní dieta je charakteristická vysokým obsahem tuku 70 až 80 %, ale relativně nízkým obsahem bílkovin.

A co investice? Budete muset vyhodnotit náklady vašeho nového jídelníčku. Osobně prověřit, zda ho zvládne váš žaludek a žlučník a v podstatě celý trávicí trakt. Možná to bude chtít trávicí enzymy a probiotika. Další investice do zdraví a do života.

To by nesměli existovat „koumáci“, aby se neobjevily modifikace keto diety: s omezeným příjmem energie – s vysokým podílem proteinů – paleo keto – cyklická keto – protein šetřící keto.

Mimochodem, co vegetariánská keto dieta v situaci, kdy standardní keto dieta znamená povinnou konzumaci doporučených potravin, mezi nimiž jsou v drtivé převaze živočišné produkty, hodné tuky včetně MCT, a listová zelenina!? Prošel jsem si informace veganských guru a uzavřel to takto: lidi, neblbněte!

Kdo vám poradí, kterou variantu klasické keto diety? Prodejce jedné z nich? To těžko. Nezávislý (!) poradce pro výživu? Musel by být hodně vzdělaný a zkušený! Možná byste mohli ušetřit, pokud byste moudře použili internet.

Nechcete kupovat knihy o keto dietě? Tak zkuste zjednodušený popis, který najdete níže: https://ceskozdrave.cz/keto-nebo-low-carb-co-je-co/

Pokud chcete mnohem kvalitnější vysvětlení, přečtěte si: https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/healthy-weight/diet-reviews/ketogenic-diet/

Prokletí komerčních keto diet?

Nebudu chodit okolo horké kaše, rovnou si ji „rozpustím“ z pytlíku. Co v něm najdu? Seznam aditiv, plnidel, sójového proteinu a umělých sladidel! Nebudu zdržovat odborným textem, zabývajícím se důsledky použití umělých sladidel. Přesto tam jsou hned dvě a v jednom produktu dokonce cyklamát! A co třeba „proteinový chléb“? To je doslova horor! Izolát pšeničné bílkoviny (koncentrovaný lepek!), hrachový protein, mletá sója(!?), sójová mouka, pšeničné otruby, sezam, ovesná vláknina. Děkuji, ale nikdy!

Neuvěřitelné! Kvalitu redukčních postupů a komerčních redukčních diet hodnotí naprostí laici! Viz: https://www.testado.cz/nejlepsi-diety/

Já to nevidím dobře. Ani náhodou.

Jste vegetarián nebo vegan? Teoreticky byste neměli trpět nadváhou ani diabetem, ale nevylučuje to možnost, že jste epileptik. V tom případě je keto dieta vhodná. Problémy jsou se surovinami. Detaily například: https://www.margit.cz/jak-na-veganskou-ketogenni-stravu, nebo podrobnější popis včetně jídelníčku: https://www.slimming.cz/veganska-ketodieta/

Rizika keto diety

Dlouhodobé použití keto diety může zvýšit riziko nízkého obsahu bílkovin v krvi (např. snížení imunity) - ztučnění jater - ledvinové kameny - deficit mikroživin

Nebude méně náročná tzv. low carb dieta?

Ta má méně než 45 % kalorií ze sacharidů (norma je 60-70 %!). Ketogenní dieta je vysoce tučná, středně bílkovinná, extrémně nízkosacharidová, protože s méně než 5 % kalorií ze sacharidů. Konkrétně je to pod 50 g sacharidů s nízkým glykemickým indexem denně. Obě diety mohou pomoci zhubnout, ale studie ukazují, že při dlouhodobém hubnutí nefungují o nic lépe než nízkotučné diety. Ale já vám neradím „nasadit“ nízkotučnou dietu!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz