Hlavní obsah
Jídlo a pití

Energetické nápoje? Velký problém? Dejte pozor na děti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Fořt

Plechovky s energetickým nápojem

Život je psychicky náročný. Soutěž o úspěch a peníze je vyčerpávající. Konkurence je obrovská. Jak nevyhořet? Jak podpořit výkon? Použitím moderních funkčních nápojů.

Článek

Úvod

Autor článku je původcem mnoha receptur doplňků stravy pro sportovce a držitel několika patentů.

Byznys za jakoukoliv cenu včetně ohrožení zdraví?

Seznamme se – jsme energetické nápoje (dále jen „energy drinky“ nebo „energeťáky“). Jsme tu už od konce dvacátého století, tedy už téměř 30 let. Doba dost dlouhá, aby se z první verze energetického drinku, pojmenovaného po jakémsi (červeném) rohatém zvířeti, stal fenomén, který ve svém důsledku postupně nepřímo zplodil minimálně desítky sofistikovanějších mutací.

Vysvětlení: Autor článku nemůže použít originální názvy, protože by to působilo opačně, než je cílem článku, totiž jako (i když negativní) reklama.

Autor praotce všech energeťáků je dávno za vodou. Jeho reklamu např. vozí jakási autíčka (F1). Jeho moderní mutace vozí desítky dalších motoristických odvětví, ale také špičkových fotbalových klubů. Neuvěřitelné.

Navzdory tomu, že onen původní energy drink je už tak starý, stále je tradiční, proto si v aktuální neuvěřitelné konkurenci drží svoje místo na trhu. Připomenu, že složením byl a je velmi jednoduchý, aktuálně přibyla jen jeho lehká verze, to znamená bez cukru. Mezi námi, nejsem si jistý, zda si to producent uvědomuje – ona je to totiž kritická chyba, protože absencí energie z cukrů se výrazně snižuje účinnost drinku.

Originál obsahoval (a stále obsahuje) jen 100 mg kofeinu v plechovce, zato je to doslova koncentrát cukrů (sacharóza, glukóza) a k tomu kofein a trocha jedné aminokyseliny (taurin). Nicméně té je tak málo, že jedna plechovka nemůže mít žádný efekt.

K (ne)účinným složkám moderních verzí energeťáků se ještě dostanu.

Tanec médií kolem energy drinků je přesně to, co prodejci potřebují

Z těchto drinků (též jim lze říkat funkční nápoje) se stal zdroj legálního festivalu potencionálních závisláků. Naneštěstí v něm jedou i děti. Vrcholem absurdity je světový Den energetických nápojů. Oslava čeho? Neuvěřitelných příjmů do kapes producentů. A kdyby jen to.

Nabídka různých energetických drinků od mnoha producentů je neuvěřitelná a jejich složení a chuťové verze tak rozmanité, že v supermarketech jsou pro ně vyhrazeny samostatné (a hodně velké) regály. Nemluvě o tom, že je prodávají desítky e-shopů. Když jsem to lustroval, málem jsem se v tom ztratil. Byznys je byznys, peníze nesmrdí. Nikomu nevadí, že nositel reklamy je nepoužívá.

Paradox, plynoucí z reklam?

Jejich aktérům zajišťuje vysoké příjmy a nezávislost, ale těm, kdo na ně slyší, přináší výdaje, naprosto neodpovídající slibovaným benefitům. V případě reklam na produkty, rizikové možným vznikem závislosti, dokonce uživatelům hrozí rozmanité zdravotní komplikace.

Jak to, že energy drinky tak frčí?

Je to vliv reklam, jak už bylo připomenuto. V tom velmi úspěšní především influenceři. Mnozí z nich jsou doslova idoly dětí. Evidentně jim nevadí, že dětem vstupují do hlav jen proto, aby je zneužili! Toto konstatování považuji za naprosto zásadní!

Proč to píšu? Není to dlouho, co jeden z aktuálně nejvlivnějších influencerů (Američan), který uspěl po celém světě jako propagátor a prodejce dvou druhů vlastních energy drinků (jednoho tzv. hydratačního a jednoho energetického (odlišné složení, hydratační je v podstatě neškodný), vymyslel další artikl, cílený na děti. Říkejme mu náhradní školní oběd (tak je prezentován influencerem), sestavený z absurdní kombinace onoho hydratačního nápoje (bezkofeinová verze jeho bratříčka energeťáku stejného názvu), k tomu jakási čokoládová tyčinka od známého producenta sladkostí (nejenom) pro děti, doplněná jakýmisi vymazlenými čipsy. Nemám „teplý“ oběd? Nevadí. Vědo o zdravé výživě, trhni si nohou!

Všichni ti, kteří rozumí potravinářství a výživě dobře ví, že je to průšvih. Je to další ukázka eskalace konzumace vysoce průmyslově zpracovaných potravin, jejichž biologická hodnota je sporná, navíc je to zdroj tzv. aditiv (přídatných látek), která jsou ve většině případů zdravotně riziková.

V dalším textu je připomínám, protože v diskuzích o energeťácích je tuším nikdo z odborníků nezmiňuje.

Otázka zní: kam až onen, pro toto médium naneštěstí anonymní influencer (a jeho partneři) dojde, než mu nějaká vlivná odborná a vědecká instituce řekne dost, když prosadí zákaz jeho podnikání prostřednictvím státního regulačního orgánu. Faktem je, že až dosud se tak nestalo. Ani aktuální protesty některých jedinců a nestátních organizací, připomenuté v dalším textu, pravděpodobně nebudou úspěšné. Tak to na světě chodí. Byznys překoná všechny překážky a když z nějakých důvodů neuspěje, stane se obvyklé – černý trh (viz kdysi alkohol, aktuálně drogy).

Poté, co se výše připomenutý energy drink objevil na českém trhu a nedávno již zmíněný „oběd“, strhla se mela! Konečně si toho kdosi všimnul. Kdosi? Média samozřejmě, která ihned oslovila veřejně známé odborníky ve výživě. Fajn. Nikdo z nich neudělil pochvalu, všichni (umírněně) kritizovali. Je jim totiž jasné, že protesty nebudou nic platné.

To, v čem vidím kritický problém je neúčast v diskuzi o energy drincích expertů z řad lékařů a vědců. Logicky, mají jiné starosti, v potravinářství se neorientují.

To nejdůležitější v reálném životě?

Propagace a prodej energy drinků jsou u nás stále právně nepostižitelné. Rozum zůstává stát nad tím, že je obhajuje a tím propaguje za tím účelem vytvořené konsorcium několika světových producentů nápojů! Jak to světové, tak jeho tuzemská větev (viz dále). Divíte se? Jde jim o (jejich) peníze. Princip? Byznys.

Můj nezávislý, řekněme laický pohled na souvislosti? Čtěte dál

Společnost postavená na výkonu

Kde je motiv, který vedl ke vzniku energy drinků? Nápojů, údajně oddalujících únavu a zvyšujících fyzický a duševní výkon? Touha být lepší. Sám před sebou, ale především v konkurenci. Výhoda v boji o místo na slunci. Kdo chce obstát v tlačenici, je v permanentním stresu. Musí udržet výkonnost a nezhroutit se. Nevyhořet. Jak to udělat? Relaxovat, to je to moderní slovo, které v praktickém životě téměř nic neznamená. Málokdo relaxuje, protože málokdo to umí nebo mluví o nedostatku času. Jak v této situaci přežít permanentní stres?

Nabízí se efektivní prostředky

Jsou jimi návykové látky, rekreační drogy všeho druhu. Antidepresiva. Případně oboje. Není divu, že stoupá výskyt poruch chování, mezi nimiž jsou poruchy příjmu potravy ten nejmenší problém. Tím větším je totiž alarmující růst výskytu psychických problémů včetně sebevražd, a to i v dětské populaci.

Závislosti řeší adiktologové

Nestíhají. Úspěšnost jejich záslužné práce je omezená. Nedaří se jim vstoupit do hry o zákaz prodeje potencionálně (?) rizikových volně prodejných stimulantů, jimiž jsou také energy drinky. Možná, že také oni, stejně jako kontrolní a regulační státní orgány, nevidí v nápojích tohoto typu problém. Vlastně mají svým způsobem pravdu. Energy drink je v porovnání s drogami dětská hračka. Až na to, že je to možný začátek situace, kterou později musí řešit oni.

Položím otázku: stojí někomu z odborníků, kteří disponují znalostmi efektu látek přírodního a přírodně identického původu a vykazujících údajné stimulující účinky, za to, vědecky analyzovat působení různých druhů energy drinků?

Co si o tom myslím já? I když by to chtěli udělat, nenajdou investora výzkumu.

Tak jak to vlastně je?

Jeden ze zdrojů, použitých v tomto článku připomíná, že:

odborníci doporučují omezit konzumaci energetických nápojů na výjimečné situace a zajistit dostatečný přísun jiných tekutin, především vody.

Poznámka autora článku: tak tomu říkám alibismus. Způsob myšlení těch „odborníků“? S tím nechci mít nic společného, zabývám se mnohem důležitějšími věcmi a také dobře vím, že by to nebylo nic platné.

Svaz výrobců nealkoholických nápojů (SVNN) připravil koncem roku 2023 osvětovou kampaň, týkající se konzumace energetických nápojů dětmi. Jejich webové stránky vysvětlují rizika konzumace energetických nápojů dětmi a mladistvými, které propagují rodičům a učitelům prostřednictvím sociálních sítí. Projekt je (prý) otevřen zapojení dalších aktérů. V případě zájmu je (prý) SVNN připraven zajistit verzi pro použití ve školách. (zdroj: https://www.kupi.cz/magazin/clanek/29949-omezeni-prodeje-energetickych-napoju)

Aktualita?

Poslanci chtějí omezit prodej energetických nápojů dětem. SVNN je proti!

Jde o to, že někteří poslanci mají (prý) obavy o zdraví mladistvých, což byl motiv navrhnout legislativní opatření, které by zakázalo prodej těchto nápojů osobám mladším 18 let. Svaz výrobců nealkoholických nápojů k nesouhlasí. Jejich argumenty prezentují níže v textu.

Energy drinky se staly mezi mladými lidmi populárními nejspíš proto, že slibují rychlé zvýšení energie a pozornosti.

Paradox? Energetický nápoj je definován jediným parametrem, jímž je množství kofeinu na 1 litr, vyšší než 150 mg. Na obalech je ze zákona uvedeno množství kofeinu na 100 ml a upozornění, že není vhodný pro děti, těhotné a kojící.

Poznámka autora tohoto článku: Neuvěřitelné. Realita je dramatičtější! Obsah kofeinu v jedné plechovce o objemu 330-500 ml dosahuje (nebo přesahuje) ve většině energetických drinků 150 mg.

FAKTA

Navzdory tomu, že se energeťáky tváří jako (neškodná?) limonáda, jejich nadměrná konzumace může vést k vážným zdravotním problémům. To podnítilo diskuze o nutnosti ochrany dětí a adolescentů před jejich nepříznivými účinky.

Poslanci chtějí zakázat prodej energetických drinků dětem (viz také výše).

Počátkem září letošního roku informovali poslanci z několika vládních stran tisk, že pracují na vyhlášce, omezující prodej těchto nápojů mladistvým. K podobnému omezení se v předchozích letech uchýlily některé pobaltské země, zákaz platí v několika německých spolkových zemích, Polsku, Velké Británii a Francii.

Pro zákaz mluví několik argumentů.

Energetické nápoje většinou obsahují kombinaci látek, jejichž konzumace může nepříznivě ovlivnit vývoj dětského organismu. Následuje citace: Jak jsme se jako společnost shodli, že cigarety dětem do pusy nepatří, tak máme obdobně shodu, že nepatří do pusy dětem do 15 let ani energetické nápoje, uvedla pro ČTK Olga Richterová (Piráti). zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/522410-kazde-desate-dite-je-zavisle-na-navykovych-latkach-v-cesku-je-situace-nejhorsi-v-evrope

Stimulanty mohou vést k poruchám učení

Obavy se týkají důsledků konzumace velkého množství cukrů, kofeinu, taurinu a některých z řady dalších látek, které působí jako stimulanty tvorby energie a nervové aktivity. Kromě toho jejich kombinace může nepříznivě ovlivnit vývoj centrální nervové soustavy dětí a adolescentů a také to může být zdroj poruch chování.

Jak to, že se v souvislosti s energy drinky stále píše jen stylem „kauza kofein“?

Jeden mediální zdroj upozorňuje, že výrobci zdůrazňují, že denní dávka by neměla přesáhnout 1 až 2 plechovky, protože větší dávka může zavinit předávkování kofeinem.

Poznámka autora článku: Jde o alibismus shodný s tvrzením, že v případě konzumace alkoholu všechny zdravotnické servery doporučují omezit konzumaci alkoholu na jedno pivo nebo 2 dcl vína denně. Přitom zdaleka nejde jen o kofein, ale v první řadě o (umělá) sladidla, (umělá) aromata, (chemické) konzervanty a (umělá) barviva.

Jistěže to nejsou látky vyvolávající závislost, jsou to látky v mnoha případech prokazatelně zdraví poškozující. Použití některých z nich musí být výrobcem v některých případech zvýrazněno na etiketě (týká se to jenom barviv).

VELMI důležité je připomenout, že: energetické drinky nejsou určeny k náhradě tekutin, protože nehasí žízeň. Dokonce naopak v případě, že jsou přeslazené.

Konkrétně o kofeinu?

Kofein je silně návykový! Nejčastějšími symptomy předávkování jsou úzkost, nespavost, vysoký krevní tlak, nervozita a podrážděnost, migrény, pocení, podrážděný žaludek a bušení srdce. Dlouhodobá pravidelná konzumace může mít negativní vliv na nadledviny, slinivku břišní a centrální nervový systém.

Poznámky autora článku: Jde o to, že kofeinové nápoje, především káva a limonády, jsou běžnou součástí životního stylu celé veřejnosti , takže se téměř nikde v médiích varování před kofeinem neprezentuje. Pro mnohé (opravdové) odborníky není kofein až tak kontroverzní, jak se zde prezentuje (s výjimkou dětské populace). Opět však zde interferuje osobní zájem na vyvolání diskuze v kontrastu s vědou, potvrzující některé příznivé důsledky konzumace kofeinu. Kromě toho producenti energetických drinků používají také další (přírodní) zdroje kofeinu (viz např. guarana). Ale to už jiná písnička.

Všimněte si, že se v diskuzi o energy drincích stále mluví hlavně o kofeinu jako rizikové látce. V podstatě jde o citaci oficiálních varování před kofeinismem. Nikdo se nezabývá varováním před některými z dalších konkrétních látek, obsažených v energeťácích. Viz další text.

Důvod? Většina z nich je v nápojích obsažena v množstvích, která co do efektivity nehrají významnou roli. Nicméně nelze vyloučit, že tzv. synergie, to je vzájemně se posilující účinek oněch látek, může mít nezanedbatelný efekt. Na druhé straně obsah jedné každé té které konkrétní látky v jedné plechovce je velmi nízký, což vynikne, když si prostudujete odborný popis efektu účinné dávky, která je vždy výrazně vyšší. Z uvedeného vyplývá, že v tomto aspektu jsou energy drinky v podstatě jen placebo!

Vysvětlení je jednoduché. Pokud by měly být skutečně funkční a vyvolat efekty, uváděné producenty, jejich množství by znamenalo neúnosné zvýšení ceny. Proč myslíte, že někteří producenti neobstojí v případě oficiálních testů jejich obsahu?

Podle studie EFSA (2017) je víc než 90 % kofeinu konzumováno dětmi a adolescenty (10 až 18 let) z jiných zdrojů, než jsou energetické drinky. Podle studie Katedry výživy člověka Varšavské univerzity (2017), jsou zdroji kofeinu hlavně černý čaj (46 %), káva (26 %), nápoje kolového typu (10 %) a až poté energetické drinky (6 %). Tento fakt ovšem nahrává na smeč producentům drinků. Že by vědecká nadstátní organizace byla prodejná? Přinejmenším jde o pokrytectví.

Možná další zdravotní rizika energy drinků?

Vysoký obsah cukru přispívá k nadváze, vyšší kyselost nápoje je zdrojem zubních kazůžaludečních problémů. To je totéž jako v případně většiny limonád. Také lze připomenout riziko pro diabetiky. Výsledkem bylo nahrazení cukrů „necukernou“ variantou použitím umělých sladidel. Nikoho asi nezajímá, že odstranění základního zdroje energie (cukry) nutně musí klesnout energizující efekt.

Poznámka autora článku: Z bláta do louže! Kromě toho musím důrazně varovat: děti by nikdy neměly konzumovat produkty, obsahující jakákoliv umělá sladidla (s výjimkou diabetiků).

Pravidelná konzumace energy drinků může zavinit vyšší toleranci ke v něm obsaženým stimulačním látkám a tím způsobit závislost. Ta se může projevit poruchami učení, úzkostí, podrážděností a změnami nálady.

Rozhodnutí je obtížné, protože k dispozici je jen málo validních studií, sledujících důsledky chronické konzumace energy drinků, což je výhodná situace pro producenty.

Do hry vstupuje Svaz výrobců nealkoholických nápojů (SVNN)

V SVNN vyvolalo rozhořčení prohlášení, že škodlivost energetických nápojů je na stejné úrovni jako v případě alkoholu, cigaret a dalších známých návykových látek. Podle SVNN je takové srovnání přinejmenším nekorektní, protože uvedené látky mají odlišné účinky.

Citace prohlášení SVNN: Problémem návrhu zákazu prodeje energetických drinků dětem je fakt, že staví bezpečné energetické nápoje do pozice návykové látky, což je nevědecké a tudíž nepřijatelné. Energetické nápoje jsou bezpečné a kvalitní produkty, což potvrzuje Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA).

Podle EFSA neexistuje racionální vědecký základ pro jiné zacházení s energetickými nápoji než s jinými kofeinovými produkty. Věkové omezení pro energetické nápoje by tuto kategorii produktů diskriminovalo právě ve srovnání s jinými produkty obsahujícími kofein, které tvoří většinu kofeinu ve stravě.

Poznámka autora článku: toto prohlášení je zdá se nekorektní, pna druhou stranu paradoxně je možné, že právně obhajitelné. Najděte si stránky SVNN , stojí to za to.

Místo zákazu důkladná edukace?

SVNN má dojem, že účinnější než striktní zákaz v případě děti a mladistvých, bude důkladná osvěta. Uvádí svůj názor, že pití energetických nápojů v umírněném (?) množství nemůže zdravému člověku ublížit. Na webové stránce www.energetickenapojezodpovedne.cz vysvětluje SVNN rodičům a učitelům, jak k těmto nápojům přistupovat. Je tam také upozornění na bezpečnou konzumaci kofeinu, která je dle Evropské agentury pro bezpečnost potravin (EFSA) 3 mg na 1 kg hmotnosti na den (!). V šálku filtrované kávy je zpravidla 90 mg kofeinu, plechovka energetického nápoje má pak zpravidla 80 mg.

Poznámka autora tohoto článku: Tak především – uvedená „norma“ je určena zdravým dospělým, kromě toho údaje o obsahu kofeinu v šálku kávy a v jedné plechovce energetického nápoje nejsou správné! Především v případě energetických drinků je kofeinu významně víc.

SVNN dále tvrdí, že výrobci dodržují kodex chování. Členové svazu (kteří to jsou si můžete snadno dohledat na stránkách SVNN) navíc namítají, že v rámci odpovědného prodeje uzavřeli tzv. Kodex zodpovědné marketingové a komerční praxe, v jehož rámci necílí reklamu na děti, nedodávají tyto nápoje do škol a na výrobcích uvádí obsah kofeinu.

Zákaz podporuje i veřejnost

U dětí a mladistvých je hlavní problém růst zájmu o konzumaci. Výzkum z března 2024 potvrdila, že u studentů 9. třídy ZŠ vzrostla z 16 na 22 % (chlapci) a ze 7 na 15 % (dívky). Energeťáky pije nejméně 2× týdně 20 % dětí věku 11-15 let.

Poznámka autora článku: nárůst je výrazný, přesto nikoliv dramatický. Je to způsobeno pouze relativně vysokou cenou! Lze predikovat, že v případě, kdy by energeťáky zlevnily, spotřeba by skokově vzrostla.

Tak jak a proč to tak je?

Zvýšený zájem dětí o energeťáky je výsledkem souběhu vlivu několika okolností. Především přítomnost těchto nápojů na viditelných místech v regálech supermarketů. Reklamy v různých typech médií, na internetu apod. Vliv influencerů, manipulujících s dětskou myslí. Vnímám to v tomto případě jako cílené zneužití. Dále je to vliv vůdčích jedinců mezi staršími dětmi, svým způsobem je to snaha být členem nějakého dětského kolektivu (party).

Dostane prioritu ochrana dětí na úkor svobody výrobců?

Zatímco zdravotní experti a část veřejnosti podporují regulaci, odpůrci argumentují tvrzením, že ochrana dětí by neměla mít za následek omezení svobody volby jak spotřebitelů, tak výrobců. Poslanci tak musí najít rovnováhu mezi ochranou zdraví mladistvých a zachováním práv výrobců. Zdroje: GOV, Zdravá generace, Energetické nápoje zodpovědně, SVNN, NZIP, ČTK, Kupi.

Poznámka autora článku: Dovolím si sarkasmus: z uvedeného a znalosti reality vyplývá, že vyhraje argument nutnosti svobodné konzumace návykových látek v případě, že budou ve formě speciálních potravin (např. funkčních nápojů a energy drinků)?

Výrobci vědí, že v reklamě a v popisu produktu musí zmínit také konkrétní účinné (?) látky přírodního původu (např. žen-šen, guarana, l-theanin a další), protože to na laického konzumenta udělá dojem. Přitom (naštěstí) v reklamách musí respektovat přísná nařízení státních zdravotních orgánů, limitujících tzv. zdravotní tvrzení o efektu použitých ingrediencí.

Energetické drinky? Je všechno špatně? (osobní názor autora článku)

Závěry

Motiv konzumace energy drinků je jasný. Život je psychicky náročný. Je třeba najít prostředky, které zabrání vyčerpání a syndromu vyhoření a vzniku závislostí. Je těžké žít v nepřetržitém stresu. Evidentně jej často nezvládnou ani profesionálové (viz prof. Ptáček). Aktuálně veřejnost řeší stres především aplikací farmak nebo nelegálních návykových látek (nejde jen o alkohol). Část veřejnosti spoléhá na doplňky stravy, obsahující extrakty z různých druhů bylin.

Použití stimulantů výkonu (fyzického a hlavně psychického) v podobě energy drinků je relativně novou možností. Otázkou zůstává, která z uvedených kategorií (psychofarmaka, doplňky s bylinnými extrakty a energy drinky) je efektivnější a případně rizikovější.

Nicméně nemohu pominout kritické momenty v případě energy drinků. Překvapivě jimi nejsou v nich obsažené, údajně účinné stimulující sloučeniny, ale extrémní množství kofeinu, umělá sladidla, barviva, aromata a konzervanty!

Nelze odsoudit jedince, který využije možností, nabízených (velmi sugestivním způsobem) současnou vyspělou potravinářskou technologií tím spíše, že energy drinky jsou stále legální (a asi to tak i zůstane). Kritický problém je v tom, že je tu velmi tenká hranice mezi „občasností a chronicitou“. Mezi „cíleným úletem a závislostí“. Dalším rizikem je možnost zneužití těchto nápojů dětmi.

Víte v čem vidím náročnost hodnocení vlivu široké palety životních okolností a případné označení některého z nich za závislost! Například lidé mohou být a jsou závislí na partnerství, na pěkném počasí, nějakém typu stravování, na kultuře, sportu, atd.

To znamená, že závislostí jsou všechny situace a aktivity a okolnosti, v nichž se člověk cítí dobře a které mu psychicky prospívají.

Zpět k nápojům: Osobně jsem přesvědčen, že děti minimálně do věku 15 let by neměly konzumovat žádné energetické drinky, tím méně ty, slazené umělými sladidly.

To, co rozhoduje o osudech, jsou životní okolnosti. V případě dětí, pohybujících se na internetu a sociálních sítích je jasné, že rodina má klíčovou roli, ale nikoliv absolutně rozhodující. Určitě dokud se děti bez cílené kontroly pohybují ve virtuálním prostředí a jsou permanentně atakovány bezcharakterními entitami všeho druhu. To se nedá uhlídat. Vysvětlování, domluvy, tresty? Funguje pozitivní osobní příklad? Může to mít příznivý efekt, ale pravděpodobně nikoliv klíčový.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz