Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hit na internetu? Změna školního stravování

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Zelenina do škol

Budoucnost školního stravování je určena novou vyhláškou. Už teď je jasné, že situaci to nevyřeší. Ozvaly se kritické hlasy ze strany některých odborníků. A chybí personál a rostou ceny potravin.

Článek

Školní stravování se objevilo ne veřejném prostoru!

Paradox? Do doby, než si jakási redaktorka nějakého informačního portálu „někde“ všimne připravované změny vyhlášky o školním stravování, veřejnost problematika školního stravování nezajímá. Ani rodiče. S výjimkou toho, kolik musí za oběd zaplatit. Stačí jeden článek na uvedené téma a rozjede se lavina. Stejně jako třeba v případě StarDance.

Konkrétně?

Seznam zprávy 18.10.24. Oběd ve školách se od příštího roku změní

líbí se: 729, komentáře: 787

Novinky 19.10.24. Školní jídelny promění nabídku

Líbí se 450, komentáře 620

Jako vždy část komentářů zcela mimo mísu, část vševědoucích a část rozumných, leč nerealizovatelných.

Redaktorky: „Tak se zeptáme nějakého lékaře.“

Lékař (asi pediatr), který od doby své školní docházky nikdy neviděl školní jídelnu. Lékař říká: dětská populace tloustne. Když to bude pokračovat, bude mít populace problém. Děti musí jíst zdravě a cvičit. Jak na to, pane doktore?

Další text je fikce!

Redaktorka: Pane doktore, jak vám osobně se daří osvěta u rodičů a mezi dětmi?

Doktor: Inu, víte, ehmmm, pacienti neposlouchají, nedbají na prevenci, čtou jen o dietách, které potom stejně nedrží.

Redaktorka: Tak co třeba osvěta v rámci lékařských prohlídek, prováděných „školním lékařem“? Samozřejmě chápu situaci, slyšela jsem, že pediatři chybí. Tak kdo bude šířit osvětu? Je řešením pořádat přednášky odborníka pro děti a pro učitele předmětu výchova ke zdraví?

Doktor: Tak opravdu netuším.

Obsah nové vyhlášky o školním stravování?

Oběd musí být vyvážený! Co to znamená? Podle mínění autorů vyhlášky méně masa a živočišných tuků, více celozrnných produktů, luštěnin, zeleniny a málo soli. A je to vyřešené, že?

Vysvětlí odborníci rodičům principy?

Pozn. autora: to není reálné, jedině snad zase formou článků v médiích. A co třeba povinnost rodičů absolvovat „krátké školení“, jinak budou za oběd platit víc? No jasně, já vím, můj komentář je blábol (napsal mi jeden čtenář mile).

Dobře. Tak kdo z diskutujících má nápad, jak šířit osvětu?

Chtěl bych se zeptat: kdo z diskutujících se ve své rodině stará o domácí vyváženou stravu? Proč to zmiňuji? Protože oběd ve školní jídelně je pouze 1/3 denního doporučeného příjmu energie, pochopitelně jen za podmínky, že ho dítě zkonzumuje v celém objemu. Jsou-li domácí 2/3 příjmu energie v podobě jídla z polotovarů nebo stylem fast food, doplněno džusem, kofeinovou limonádou a moučníkem (nebo je to nějaký sladký pokrm), tak ani super zdravý (?) školní oběd to nezachrání!

Hlas odborníka?

Minulý pátek vyšel v jednom oblíbeném časopise článek s titulkem Revoluce ve školních jídelnách v podobě interview s jednou z kapacit oboru, prof. Dostálovou.

Jak to vidím já? Objektivní, věcné, dokonce varující před stravovacími zlozvyky veřejnosti.

Trochu mi vadí její propagace margarínů. No jistě, jsou bez trans-mastných kyselin, ale jen jiným způsobem technologicky znehodnocených původních rostlinných olejů. Není jasné, jaké bude mít jejich široké použití důsledky. Ve světové literatuře se už objevují články, varující před některými rostlinnými oleji o margarínech nemluvě.

Profesorka Dostálová oprávněně připomíná nevhodnou propagaci nadměrného množství vlákniny (například vše musí být celozrnné), až příliš zdůrazňovaného významu konzumace luštěnin, a zmiňuje důvod jejich odmítání dětmi, protože způsobují nadýmání. Přidám upozornění, že jídelny neumí připravit luštěniny „jedle a atraktivně“.

Prof. Dostálová také připomenula svůj odmítavý osobní názor na snahu Green Deal udělat z nás vegany likvidací chovů hospodářských zvířat, aktuálně zdražením masa, másla, vajec a mléčných produktů. Podle profesorky je to eko-nesmysl.

Já pro odlehčení dodám, že neprdí jen krávy, ale také všech 8 miliard lidí. Přitom krávy nepijí z plastových lahví, zato produkují hnojivo pro zdevastovanou a vyčerpanou půdu, na níž chtějí eko-teroristé a „greendíleři“ pěstovat tu vůbec nejhorší bylinu, geneticky modifikovanou sóju. Což bude možné jen za podmínky, že nějaká plodná zemědělská půda zbude, protože všude budou stát větrníky a továrny na baterie do elektroaut.

Profesorka také upozornila, že děti NEBUDOU jíst ryby. Půjdou RADĚJI do supermarketu nebo do večerky pro limonádu, možná pro energetický nápoj a sladkosti, nebo nějakého bufetu na hranolky s kečupem. Profesorka také dodala, že ryby jsou drahé a tak náročné na kuchyňské zpracování, že není reálné žádat po školních jídelnách jejich častější a ještě ke všemu kulinářsky zdravou nabídku v podobě, které děti přijmou.

Tento fakt je jeden z důkazů amatérismu autorů nové vyhlášky.

Jak skončí na příští rok plánovaná sametová revoluce ve školním stravování?

Kdo to ví, odpoví! Já si totiž myslím, že to dopadne stejně jako většina láskyplným státem dotovaných opatření. Podobně jako digitalizace stavebního řízení. Už teď je jasné, že státem (dobře) placení odborníci (opět) předvedou, že nemají tušení, co se děje v podhradí.

Změna školního stravování by měla přijít až příští září. To by mohla být záchrana, protože do té doby by se vyhláška stihla předělat. Jenomže odborníci už si dělají alibi! Najali několik škol, které budou důkazem jejich geniality. Proto testovací školy opečovávají, aby získali důkazy své odbornosti a obhájili svoje omyly.

Detaily, například kde školní jídelny seženou vhodné dodavatele za přijatelnou cenu a současně kvalitní, kdo to uvaří, podle jakých receptů, rozuměj podle těch, které jsou nastavené na 500 a víc obědů denně a výsledkem je zdravě vyvážený pokrm, který neskončí v odpadcích? !

Cena školního oběda? Přátelé, za hubičku! Děti 40 % vyhodí?! No a co. A co doma? Mají rodiče přehled, zda a co jejich dítě jí ve školní jídelně? Ani náhodou. Děkují státu za investice do stravy jejich dětí? Vůbec. Jen si stěžují na stoupající cenu.

Ostatně, kdo dokáže předpovědět, co bude za rok? Nejde jen o ceny potravin a nejde jen o platy kuchařek. Dopadne to jako….laskavý čtenář si doplní sám, protože každý má právo na vlastní názor.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz