Hlavní obsah
Víra a náboženství

Nejistá blízká budoucnost, úzkost z aktuálního vývoje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Po které stezce kráčíš, civilizace?

Člověk je výtvor Přírody, jehož evoluce dospěla do fáze, kdy jeho existenci už zase zvoní hrana. Možná je to konečná. Ani filosofové neumí formulovat principy lidské existence. Je to hra vabank.

Článek

O čem přemýšlím? Kdopak mně tu jámu kopá?

Sám si vařím, sám si peru, sám si jámu kopu. Takže přemýšlím o reinkarnaci a také o nejnovějším vědeckém objevu, jímž je realita existence duše(!) a její nesmrtelnosti (!) a její posmrtná existence ve Vesmíru(!). Navzdory tomu přemýšlím o tom, co nás (vás) čeká.

Co nás čeká?

Mojí osobní realitou je fakt, že neočekávám ani nežádám vlastní smysluplnou existenci v klíčovém období let 2040-2045 navzdory teoretické možnosti. Nevidím v tom smysl. Tím avizuji v dalším textu zmíněnou dlouhověkost, umožněnou moderními technologiemi. Možná, že moje unavená duše dostane ve Vesmíru novou energii a já vám o sobě dám vědět.

Tak znovu – co vás čeká?

Bude to pouť do Santiaga, Mekky, Nebe, Pekla nebo dokonce Ráje v desáté dimenzi? Prostě cesta k nějakému Bohu? Žijeme proto, abychom se něco naučili (to je jasné), nebo je to jen příprava na život věčný? Ne, nedělám si legraci ani jsem se nestal ortodoxním věřícím.

Bude vítězem střetu kultur islám, třeba proto, že tvrdě prosazuje jasná pravidla, nikoliv beztrestnou plavbu v kalných vodách i jedincům, kteří neví, kdo jsou a co chtějí?

Co čeká vás, jedince na vrcholu sil, když už teď hrozí, že mladá generace bude úplně jiná? Možná v důsledku toho, co se aktuálně děje skončí na stimulantech (rekreačních drogách)?

Co lze očekávat na základě předpovědi, že do roku 2045 překoná AI lidský intelekt?

Na druhé straně myslím, že AI už dávno překonala úroveň IQ méně bystré části veřejnosti.

Období 2025-2045, zahrnující celou jednu generaci, může přinést nepředstavitelný pokrok a růžovou perspektivu, ale také celosvětovou krizi. Bude to AI, která, nakrmena fakty, popisujícími její důsledky, způsobené neschopností (včas) dosáhnout světového konsensu, kdo civilizaci zachrání?

Co možná nevíte

Navzdory rychlému civilizačnímu vývoji lidského druhu není tvrdě realistický pohled do blízké budoucnosti optimistický. I když…znáte to, že. Ten říká to a ten zas tohle.

Jednou ze světových osobností je Ray Kurzweil. Jeho nejznámější predikcí je koncept Singularity. Bodu, kdy umělá inteligence překoná lidskou. Podle Kurzweila k tomu dojde nejpozději roku 2045. Podle jeho názoru bude AI podstatně chytřejší než její autoři. Jedním dechem však dodává, že se nemusíme bát, dokonce naopak. Pravda, už dnes je vliv AI vidět například v medicíně a oblasti životního stylu. Souvisí to s tzv. longevity (dlouhověkost). (o tom jsem zde už také psal). Co si o tom myslíte?

Zároveň však Kurzweil připomíná, že lidé nesmí ztratit lidskost.

To je absolutní podmínka! Proto mi přijde naprosto zásadní jeho doporučení spolupráce vědců, politiků a laické veřejností. Co si o tom myslíte?

Nabízí se otázka:

Zachrání civilizaci organizace s celosvětovou působností jako jsou OSN nebo WHO a FAO?

K čemu slouží geograficky dané lokální sdružení států (například ASEAN) stejně jako EU a její výkonné orgány? Jak do hry zasahují soudy, např. Evropský a Meziamerický soud pro lidská práva? Proč všechny organizace tohoto typu skončí jen jako lokální zájmová sdružení a politické herny?

Otázka k zamyšlení?

Nejsou všechny zmíněné a mnohé další nevládní organizace a neziskovky jen zástěrka, která stojí lidstvo obrovské, ale především zbytečné investice? Dobře, původní záměry asi byly šlechetné, že? Co si o tom myslíte?

Já tvrdím, že to vše je principiálně jen lokální sebeobrana a současně hra na vlastním písečku bez ohledu na globální důsledky.

Už jste se setkali s informacemi o existenci Římského klubu?

Jak konkrétně je užitečný tzv. Římský klub, což je přesně ten typ nadstátní organizace podle vize Ray Kuzweila?

O tom si teď něco přečtěte, stojí to za to.

Římský klub je globální think tank. Vznikl v dubnu 1968 (!?) a celosvětovou pozornost získal 1972 první zprávou, nazvanou Meze růstu (Limits to Growth). Účel toho klubu je popsán takto: organizace jednotlivců, sdílejících zájem o budoucnost lidstva a usilujících o změnu. Posláním je podporovat pochopení významu globálních výzev a navrhovat řešení prostřednictvím vědecké analýzy, komunikace a jejich prosazováním.

Členy jsou známé a respektované osobnosti v disciplínách, jako je sociální rozvoj, ekonomika a životní prostředí. Mezi členy jsou významní vědci, špičkoví podnikatelé, bývalí politici a bývalé hlavy států, jejichž společným zájmem je budoucnost lidstva, proto diskutují o hlavních globálních problémech a výzvách. Přibližně jednou ročně si nechávají zpracovat tzv. „Zprávu Římského klubu“ na určité téma, které pak obšírně diskutují.

Otázka:

Bude Římský klub schopen úspěšně a v relativně krátké době vyřešit problémy a odpovědět na otázky další existence lidstva?

Třeba autorem tohoto článku v tomto médiu už také diskutovaný Green Deal? Zatím je to jen různorodá směs předpovědí z úst světových vědeckých kapacit, nezávislých vědeckých analýz, varování před důsledky odlesnění, připomínání krize, která vznikne v důsledku přemnožení lidské populace především v Asii a Africe a s tím související imigrací do rozvinutých zemí. Co si o tom myslíte?

Otázka:

Co se stane, když nestihneme zabránit důsledkům bezohledné exploatace Země?

Čeká civilizaci evoluce (postupný pomalý vývoj), revoluce (náhlá změna), nebo devoluce (úpadek)? Dojde k fatálnímu střetu civilizací, nebo ji předběhne klimatická katastrofa? A co když to bude právě klimatická změna, co urychlí střet?

Otázka:

Pomůže lidstvu víra (náboženství) zabránit globální katastrofě?

S ohledem na počet náboženství je to naprostá iluze. Pomůže lidstvu nějaká víra tím, že přesvědčí celé populace chovat se k přírodě ohleduplně? Co třeba scientisté? No, raději nemluvit. Která víra by to tedy mohla být, když náboženství jsou desítky? Dokáže Světová rada církví obrátit lidstvo k míru a souznění? Nikoliv, protože to je společenství křesťanských církví. Už jen tento fakt dokazuje, že problém je v tom, že nelze dosáhnout konsensu ani uvnitř původně jediné víry. Není divu, že křesťanství má velmi silného protivníka. Který nemá žádné zábrany a je ve své touze zničit vše ostatní (vše „nevěřící“) ?

Jak dnes?

Na jedné straně neskutečně rychlý vývoj technologií včetně AI, na druhé straně hodně specifický vývoj společnosti. O mladé generaci nemluvě (viz výše).

Není to náhodou jinak?

Co když jsme narazili na strop vlastních schopností? Malér? Doba technologická nepůsobí příznivě ve všech oblastech světa. Spíše naopak. Je totiž zneužívána.

V čem žijeme?

V době technologicky, naneštěstí nikoli duchovně, vyspělé. Tím nemyslím náboženství ani nějakou naivní víru a různé formy alternativ. Chci připomenout, že základní charakteristikou celosvětové lidské populace, k němuž měla evoluci dospět, je humanismus. Nestalo se. Proč?

Protože člověk je produkt řetězce náhod, vzniklých v průběhu evoluce. A ta dělá chyby! Jsou omyly omezeny jen na lidskou populaci? Nikoli. Ale to je teď vedlejší.

Jednou z chyb je existence jakýchsi temných zón lidského mozku. Je zlo horší stranou mince, protože tomu tak chce princip duality? Převažuje zlo nebo dobro?

Lze vidět naději v křečovité snaze o humanismus v éře trvajícího vlivu temné stránky lidského charakteru tak, jak se projevuje, například terorismem? Co si o tom myslíte?

Proč se po celou existenci lidstva pereme?

Protože jsme vybavení touhou po životě. Není nám automaticky dána empatie. Jsme egoisté. Necháme se manipulovat s cílem se obohatit. Nejsme kolektivními hráči. To vše proto, že evoluce tu není proto, aby nás dotlačila ke vzájemné lásce a toleranci.

Evoluce je pouhý boj o život.

Domnívám se, že do lidského druhu evoluce nevložila jednotný cíl bytí. Uvnitř společenství tvorů, disponujících intelektem, vždy začne boj o pozice. Boj o výhody.

George Friedman, zakladatel geopolitické poradenské společnosti Stratfor se domnívá, že v dalších desetiletích se změní rovnováha sil, což povede k velkému konfliktu mezi rozvíjejícími se zeměmi.

Naděje umírá poslední.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz