Hlavní obsah
Názory a úvahy

StarDance? Díky za něj

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: unsplash

radost z pohybu, projev osobnosti

Hvězdy tančí, diváci se baví, diskutují, kritizují, hodnotí. Celonárodní zábava dává na chvíli zapomenout na starosti. Pohyb je radost a relax. Fyzická aktivita je součástí zdravého životního stylu.

Článek

Tento pořad je jednoznačně fenomén. Z mého pohledu výraznější a pro mne zajímavější přinejmenším při porovnání s Peče celé Česko a s pekelným vařením kuchaře Kašpárka. Nebudu zdržovat svým hodnocením obou zmíněných show.

Přiznejme si, že StarDance – baví nás to. Je to reálné. Lze to dokonce pohodlně a „nezávisle“, prostě z gauče, hodnotit, hrát si na porotu. Kritizovat všechno, co se toho show týče. Do hrnců a trouby totiž nevidíte. Nestačíte to sledovat, nevoní to. Dokonce to ani neinspiruje k osobní aktivitě. No dobře, pochybuji, že když hvězdy tančí, bude to pro významný počet diváků inspirující. Možná tak ještě v případě adolescentů, kteří společenské tance vidí často poprvé a na vlastní oči.

Můj názor na StarDance, kterým vám nic nesugeruji a jehož cílem není provokovat?

Velmi pozitivní! Proč? Je to demonstrace odvahy soutěžících „jít do toho“ (soutěžit), ukázka osobního odhodlání dramaturgií vybraných soutěžících. Samozřejmě, že to musí být osoby veřejnosti známé. Pro ně je to jen další výzva, pro některé dobrodružství, pro jiné hra vabank. Do jisté míry jde také o peníze, že. Logicky – je to prostě reality show.

To, co myslím, že je velmi sympatické, je fakt, že nejde o soutěž v tanci profesionálů. Profesionálové jsou ti vyučující a poté taneční partneři. Je to o tom, že drtivá většina soutěžících jsou amatéři, v některých případech dokonce „staršího data narození“. Obdivuhodné je také to, že nakonec přežijí pro ně nezvyklou fyzickou i psychickou zátěž jak v průběhu náročné přípravy, tak samotné soutěže. A ještě ke všemu se (většina z nich) naučí velmi dobře tančit. Nemluvě o tom, že na mnohé soutěžící je opravdu pěkný pohled.

Média

Média všeho druhu mají žně. Konečně je tu cosi, co nesmrdí katastrofou a přímým ohrožením života. Žádné strašení. Hlavně bulvár má napilno. Produkuje to, co většina „slušných“ lidí odsuzuje, ale přitom to ostře sleduje. Od toho jsou tu osobnosti, skandalisti, V.I.P., influencerky a influenceři, kteří v tom pojedou také.

Vidím to jako opravdu velkou událost. Už jen proto, že je to tak časově rozsáhlé.

Drama-turgie

Asi jste hned pochopili to rozdělení slova. Show má konkrétní cíle – (po)bavit, provokovat, vyvolat vášně, přitáhnout diváky a média, a to všemi (ne)možnými dramaturgickými triky. V tom okamžiku jsou ze všech zúčastněných herci. Musí tudíž vyhovět režisérovi a dramaturgovi. Musí se nechat obléct do jakýchsi kostýmů. Tuším, že mají možnost vstoupit do děje jak co do oblečení, tak s tancem souvisejících rekvizit. Nevím, nepátral jsem po tom. Nicméně dramaturgie a režisér jsou těmi, kdo rozhodují o úspěchu či neúspěchu pořadu. Jsou asi (?) ve velkém stresu. Ostatně, oni jsou těmi, kdo háží rukavici soukromým TV.

Diváci?

To jsou ti, kdo jsou cílovou skupinou! Jsou totiž aktivními hráči! To je onen fenomén! Je to jen o nich, o jejich reakcích, názorech, povaze, o citech (sympatiích), pochopení přístupu k soutěži ze strany těch, kdo se „obětovali“, aby něco dokázali sami sobě, a přitom riskovali divácké emoce. Negativní, někdy dokonce zlé nebo naopak, sympatizující ba dokonce láskyplné.

Divácké hlasování je naprostý fenomén. Vzpomněl jsem si na pekaře Maršálka a herce Krajča. Myslím, že všichni soutěžící také. Je to pro ně výzva a současně to pro ně znamená (deprimující?) nejistotu.

Je to, je to, no prostě – lidová, celonárodní zábava. Příležitost zapojit se do diskuze, zveřejnit vlastní názor, osobní hodnocení, zanadávat si na všechny, kdo v tom pořadu „jedou“, zkritizovat je a poslat jim svůj vlastní návrh na jedině možné ideální úpravy programu, složení poroty, komentátory. Už jsem dokonce zaznamenal naprosto zničující kritiku. Je to příležitost číst a hodnotit články v médiích. Prostě, je co dělat, a dokonce je to docela zábavné.

Navzdory tomu, že jsem zvyklý mít vlastní, kritický názor, mám také soudnost a analytické myšlení. Chápu, že podobně na tom jsou mnozí diváci. Ale také chápu, že se ten pořad nemusí někomu líbit. Nebo že někoho provokuje ke zdrcující kritice. Už jsem něco takového po 1.díle dokonce zaznamenal. Obávám se, že bude hůř, ale to nevadí, to patří k životu.

Dopadne to standardně (tradičně)?

Veřejnost se projeví tak, jako v případě jiných pořadů nebo diskuzí k nějakým článkům. Konečně to je pro ni šance. Ventilovat svůj názor, jedině správný, kritiku, jedině opodstatněnou, doporučení nutných změn. K hodnocením v duchu samozvaného porotce. Na to všechno mají diváci právo. Je to pořad, určený jim!

Hodnocení? Porota?

Ve svém životě jsem se pohyboval v oblasti sportu. Včetně disciplín, v nichž je výsledek dán názorem(!) porotců. Myslím, že nemusím příliš zdůrazňovat, co to znamená. Tedy – subjektivitu, možný neobjektivní vliv osobních sympatií. Prostě, rozhodně to není vždy zcela nestranná a úplně objektivní záležitost. V případě StarDance to je to samé! To samé jako v jakékoliv jiné TV soutěži, byť v ní rozhoduje jen samotná porota.

Závěr?

Myslím, že ani náhodou nejde o úpadek, jak jsem si kdesi přečetl. Je to z mého pohledu a pro mne jeden z velmi mála TV pořadů, který mne baví a o jehož účelu nepochybuji a považuji ho za přínosný – prostě RELAX.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz