Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vydržte! Přijde zdravý život (well-being) a dlouhověkost (longevity)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Fořt

život v modré zóně

Co nás čeká? Život v blahobytu – dlouhověkost ve zdraví - záruky dává věda a moderní medicína - informace, jak žít zdravě a dlouho jsou na internetu - možná je všechno jinak?

Článek

Kde to bude, ten Eden?

Obávám se, že vám na to nestačí rozhledna, potřebujete observatoř nebo dokonce Webbův dalekohled. Vy to tady nevidíte? Tak běžte na oční vyšetření! Možná, že také budete potřebovat pomoc poradců všeho druhu. Nikdo není dokonalý, tím méně vševědoucí. Dokonce ani věda.

Pojem well-being odpovídá – s nadsázkou – nirváně a ráji, který, údajně, lidstvo čeká v blízké budoucnosti. Nebo jen vybrané jedince, znáte to, bude to jako vždy, rovnost svornost, bratrství a spravedlnost existují jen v pohádkách.

Tak mne to napadlo

Pokud by se vědě podařilo objevit principy nesmrtelnosti, bylo by po problému s přežitím. Jen si nejsem jistý, v jakých podmínkách by ti nesmrtelní museli žít. No jo, vlastně, budou to zombie. Dělám si legraci, ale přitom se o nesmrtelnosti mluví seriózně, i když zatím jen teoretické rovině.

Jak je možné, že o well-being a longevity píší světové a poté tuzemské zpravodajské zdroje všeho druhu jedním dechem společně s katastrofickými prognózami? Nejprve vědecké argumenty a přehnaný optimismus, v reálu zklamání (zatím), takže nakonec se nám hodí věštci!

Přemýšlím o znepokojivých okolnostech

Kdo (a jak) bude řešit rostoucí strach ze současnosti a budoucnosti a z něj plynoucí potíže s depresí a úzkostností? Kdo by se mohl divit stoupající spotřebě návykových látek, rekreačních drog a tzv. nootropik? Stávající psychofarmaka to nezvládnou (rozhodně ne bez nežádoucích důsledků). A to jsem ještě nezmínil konkrétní prognózy brzkého konce civilizace.

Nelze vyloučit možnost, že si užijeme život jinak, než si představují optimističtí odborníci, studující a propagující „sladký život“ v duchu well-beinglongevity. Možná se dočkáme důkazu, že lidský život byl a zůstává především bojem o život. Prostě nejsme andělé.

Čtěte, (samo)vzdělávejte se, od toho je svět plný informací!

Vzdělávejte se, máte šanci! Mám zvláštní náladu, když to píšu, protože „kam oko mé pohlédne“ (v knihovně v oddělení časopisů), konkrétně do časopisů včetně Time, New Scientist, Washington Post či Huffington Post (zahraničí) a našich, které se věnují novinkám v medicíně, kondici, zdraví ženy, byznysu apod., tak všude vidím to samé, jen v různých modifikacích. V tom je trochu problém, ale to se dá překonat kritickým myšlením a systematičností. Vyprávění o světlých zítřcích je totiž nakažlivé, dokonce prudce nakažlivé v situaci, kdy jde o život. Jsou to pohádky, jejichž autory nedávno byli levičáci, aby to v současnosti byli investoři a oligarchové. Dokonce i mnozí vědci. Opravdu!

Příklad?

Nedávno jsem se na FB zeptal skupiny mladých vědců, básnících o výzkumu jiných světů a vývoji prostředků pro meziplanetární expedice, totiž, k čemu to bude (šílené investice), když prioritu musí mít konsolidace životního prostředí a přežití lidské civilizace. Jinak do Vesmíru poletí roboti a kyborgové (no to přece dá rozum, přinejmenším tomu, kdo se v tomhle trochu orientuje. Divte se, co jsem dostal za (vtipnou?) odpověď: „co prý mají vědci – astronomové a ti, kdo vyvíjejí kosmickou techniku a bádají po mimozemťanech“ dělat? Sranda musí bejt, řekl Švejk. Nebo někdo jiný? To je fuk, teď to říkám já.

Aktuálně věda skutečně slaví úspěchy. Jen příklad: třeba Viagra (prý) prodlužuje věk (nechápu, možná myslí ten sexuální?). Nejnovější léky na diabetes prý prodlužují věk také. Nemyslím metformin. Už existují konkrétní prostředky nefarmakologické povahy včetně těch, které jsou přírodního původu. Proč vám asi připomínám, abyste studovali?

Když nevím, tak se zeptám!

Možná, že vám pomohou poradci. Doporučuji si je pečlivě prověřit. Život je složitý, takže neakceptujte hlášky typu snadno a rychle podle našich návodů a vám na míru, protože jen naše doporučení jsou ta správná. Tak třeba následující: hlavně každý den cvičte aspoň 15 minut. Ale ne, s cvičením to nepřehánějte! Jde o stále platný princip „ten říká to a ten zas tohle a všichni chytří jsou na internetu“. Stačí si vybrat. I když to je ta potíž.

Vaše racionální reakce?

Tak se konečně dohodněte, chytráci! My zatím počkáme v klidu. Musíme vydělávat. Jo, také nám musíte vysvětlit, jak to udělat s časem na vlastní život, rodinu, děti, vzdělávání, společenské aktivity. Potřebujeme konkrétní rady, kde na to najít čas a jak na to vydělat dost peněz. Jak mít peníze nejenom na běžný život, ale také na trenéra, life-coache, investičního poradce, horského vůdce, instruktora potápění, dovolenou s rodinou, elektromobil, rodinný dům?

Milí čtenáři, vážená veřejnosti

požádám vás o zachování kritického myšlení tím, že vám připomenu realitu života. Zmíním reálné riziko, že někteří vědci nejsou zcela féroví, například když prezentují úspěchy v prodloužení (zdravého) života v pohodě až do sta let. I když, jeden nikdy neví, pokrok je neskutečně rychlý. Ale také divoký! Podle některých vědců brzy nastane čas pohody a zdraví. Pokud k tomu dojde, tak si nejsem jistý, zda se sem, na tuhle kuličku, které se říká GAIA a která se řítí Vesmírem, všichni dlouhověcí vejdou? A jak je Gaia uživí?

Víte, co koumáky (logicky) napadlo? Co takhle udělat z aktivit na výše popisované téma, byznys? Jasná zpráva. Ale počkejte, nejprve se musíte dovědět, proč existují dlouhověcí.

Podmínkou dlouhého života je podle tvrzení vědců, žít specifickým způsobem života v rámci populací, existujících v tzv. modrých zónách. Zjistíte, že to znamená žít po generace v relativně uzavřené populační skupině, která musí být v subtropech, nejraději na pohádkovém ostrově, přitom relativně odříznutá od „civilizace“ (to jsou ostatní národy ve světě, co se nedožívají vysokého věku a život tráví ve stresu a v nemocech).

Nejenom to. Také musí do smrti fyzicky pracovat (důchod, co to je?), aby nezůstala úplně hladová, stačí jen zpola. Dokonce se to doporučuje! Dostatek spánku (od nevidím do vidím). Žádné flámy, i když trochu alkoholu prý jim neuškodí. Bez stresu z poplašných zpráv při večeři. Bez lékařské supervize. Bez lékařské prevence, jímž je očkování. Přitom někdy ve společnosti protivných malých „kamarádíčků“.

Ale víte vy co? To vše neznamená, že lidé, co tam žijí, se automaticky všichni dožijí stovky! Jen jich je o „trochu“ (?) víc než jinde ve světě.

A co jinde ve světě? Co třeba v kontrastu s dlouhověkými aktuálně zhroucení manažeři!? Ti, co musí mít všechno a musí to mít nejlepší? Ti, kteří vymýšlejí zcela zbytné věci? Věci, které nám ničí nervy, zdraví a životní prostředí? Co s tímto stavem věcí uděláte? Kdo nabízí řešení? Jsou to globální elity?

Snad víte, o čem mluvím, že? Třeba o planetární dietě.

Jakou roli v tom všem bude hrát stát?

Stát nestíhá, dokonce ani nemůže, možná nesmí, dotovat všechny druhy sociálních služeb. To bychom vydělávali jen na daně.

Řešením je investovat do medicíny proti stárnutí a do celoživotní prevence vážných chorob. Jde o velmi perspektivní obory, v podstatě jde o medicínu, i když také o poradenství pro život.

Řešením je změnit vzdělávání.

Je to nutné, potřebné pro společnost, tudíž ušlechtilé. Již existují pracoviště, poskytující zmíněnou péči a poradenství. Vzniknou kliniky preventivní medicíny a longevity kliniky.

Můžete jim věřit?

Kdo slepě věří, ať tam hned běží. Mne přitom napadlo úsloví „sliby-chyby“. Doporučuji tedy chvíli počkat, přinejmenším až se výsledky jejich aktivit ověří a výsledky prověří jako efektivní.

Co říci závěrem?

Vědu vždy živili (svérázní) mecenáši a světoví obchodníci. Jenomže pro vědu to znamená držet se principu „kdo platí, ten velí“! Podle toho to často vypadá. Investoři, vyznačující se „dobrým čichem a dlouhými prsty“, šmátrajícími ve světové politice. Legrace? To ani náhodou! Opakuji, život je soutěž, je stále bojem o místo na slunci. Výjimkou jsou sluníčkáři, blázni, mimoni a analfabeti. Ti se vyznačují neobvyklou genetikou, nadpozemsky silnou imunitou a maximální „splachovatelností“.

Nevím, jak to vnímáte vy, mně se zdá, že na nás padají hlavně negativní zprávy. Prý to lidi přitahuje. Už jsem těm zprávám dal přezdívku - KATASTROFINY.

Opatrujte se a držte se, pojedete z kopce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz