Hlavní obsah
Názory a úvahy

Čeština - jazyk ohebný

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Havránek

Působivá reklama

Již jsme si zvykli, že prohřešky proti spisovné češtině se stali zcela normální i v médiích.

Článek

Je již bohužel zcela běžné, že televizní případně rozhlasový reportér nebo moderátor zařadí do své mluvy nespisovný tvar slova, nebo použije slangový či krajový výraz.

Není to však nic proti jazykové vynalézavosti developerů nebo „kreativitě“ odborníků reklamních společností.

Všimli jste si, že již žádná společnost nenabízí byty. Zásadně se jedná o rezidence či rezidenční komplexy a všechny nově postavené bytové jednotky jsou buď v zeleni, na sluneční stráni, případně s atraktivním výhledem. A to velmi často bez ohledu na skutečné umístění nové výstavby. Nedávno jsem si všiml podobné upoutávky na bytový komplex, jednoznačně postavený u hlavní rušné komunikace a s výhledem na plynárnu!

Jinou jazykovou kreativitou vynikají katalogy a internetové stránky cestovních kanceláří. Pokoj nebo apartmá s výhledem na moře je zcela jednoznačné určení polohy ale nesmí se tam vloudit slovíčko „boční“. Pokoj s bočním výhledem na moře znamená, že váš výhled je většinou na osušku na balkoně vedlejšího pokoje. Termín přímo u pláže nemůže znamenat nic jiného, než že v plavkách přejdete přes písek (případně zahradu) k moři. Pokud je v nabídce opět „kreativně“ uvedeno, že hotel se nachází v první linii u moře tak pozor! Mezi vámi a vytouženým lehátkem na pláži je často čtyřproudová komunikace ( v lepším případě) s podchodem. A to je jen malý příklad „souladu“ mezi nabídkou a skutečností.

Nejlepším použitím češtiny však vynikají tvůrci upoutávek na reklamních plakátech a podobných nosičích. Za všechny uvádím nově uveřejněnou reklamu na jistý holicí strojek, který vás „vyfachčí“. Jednoznačnou jedničkou poslední doby, alespoň z mého pohledu, je však reklama na jistý výrobek, která zní „Made by zlaté české ručičky“!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz