Hlavní obsah
Rodina a děti

Dorozumím se s vnoučaty bez tlumočníka?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Mé předchozí články byly především o vztahu dříve narozených k moderním mediím a nebezpečí, která přinášejí. Nečíhá jiné nebezpečí i ve vlastní rodině a v jejím okolí?

Článek

V době, kdy jsem, zcela přirozeně jako vzdorovitý puberťák, používal pokud možno za každou větou vole a byl za to náležitě trestán, jsou dávno pryč. Nás to brzy přešlo. Jeden můj kamarád, který se zlozvyku stále nemohl zbavit, použil oslovení vole dokonce, když žádal o ruku rodiče své budoucí ženy. Nutno podotknout, že přes prvotní zděšení v rodině se vzali a dodnes tvoří spokojený pár.

Teprve dnes vidím, jak byla naše zásoba „pomocných slov“ chudá. Nejen, že jsme nepoužívali „berličky“ , kterými dnešní mluva přímo hýří. Slova "jako, prostě, jakoby, v podstatě "a podobná dávno ztratili svůj význam a používají se ( a to většinou zcela nevědomky) jako vycpávky.

To je však velmi slabá káva , proti zkratkám a novotvarům, které používají naše vnoučata a jejich kamarádi při komunikaci. Jak jinak než přes sociální sítě. Dokonce i dvojice, sedící vedle sebe na lavičce v parku, je schopna se „bavit“ přes nezbytný mobilní telefon a to pomocí celé plejády zkratek. Jejich znalost je zcela nezbytná a oddělují zasvěcence od neznalých "socek"a to již od velmi ranného věku.

U zkratek JJ NN NZ jsem pochopil i já, že se jedná o souhlas, nesouhlas a poděkování. velmi rozšířenou zkratku LOL (Laughling Out Loud) už jsem si musel nechat vysvětlit a český překlad “ směji se, že se za břicho popadám" mi až tak směšný zase nepřišel.

Zato další, velmi používanou zkratky ASAP ( As Soon As Possible) chápu jako urychlení i třeba obchodní korespondence, protože ujištění- udělám to jak nejdříve to bude možné, je přece jen dost dlouhé.

Jsem velmi zvědav, jak se bude tento způsob komunikace ( dnes se těchto zkratek běžně používají desítky) dále vyvíjet. Jak do toho zasáhne umělá inteligence, zda například nevytvoří zkraty zkratek. Pokrok nezastavíš!

Jen by se mi docela líbilo, kdyby na mém náhrobku nebo urně bylo napsáno cokoliv jen ne R.I.P. (Respice On Pace) neboť to bych moc v pokoji neodpočíval.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz