Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jan Amos Komenský by dnes v konkursu na ředitele školy propadl!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebyl by totiž schopen zvládnout všechna povinná hlášení, která musí ředitelé škol vyplnit a odeslat.

Článek

O přetížení administrativou ve školství se mluví již dlouho. Došlo to tak daleko a ze závěrů výzkumu Vysoké školy ekonomické to jasně vyplývá, že ředitelům škol v průměru zbývá tak čtvrtina času na pedagogickou činnost. Všechny stupně řízení od ministerstva přes krajské a statistické úřady až po nejrůznější zřizovatele, vyžadují další a další hlášení, výkazy , statistiky a tabulky.

Nejnovějším hitem je prohlášení, které se v minulých dnech objevilo v médiích:

„Pracujeme na návrzích o slučování školské administrativy, které by se v prvním kroku týkaly těch zřizovatelů, kteří mají více škol. Představíme návrhy v horizontu několika měsíců,“ řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Nezasvěcený pozorovatel by logicky prohlásil, že snížení administrativní zátěže lze provést tím, že:

1. Budu vyžadovat jen takové informace, které jsou nezbytné k rozhodování a řízení.

2. Budu je vyžadovat jen jednou a ne pro každý stupeň řízení a odbor znovu a znovu!

Je tak složité ve třetí dekádě jednadvacátého století propojit požadované informace tak, aby je příslušný úředník mohl získat z jednoho zdroje?

Tolik laický (a jak se zdá) naivní pohled. O zjednodušení administrativy se totiž vůbec nejedná, pouze o sloučení jejího zpracovávání!

Nehledě na skutečnost, že při slově slučování vstávají vlasy na hlavách všech rodičů menších obcí a okrajových částí městských aglomerací. Vidí za tím jen fakt, že jejich dítě místo toho, aby do školy docházelo, do ní bude dojíždět.

A zůstaňme u faktu, že slučování se bude týkat jen administrativy. A podívejme se na to prakticky:

Zřizovatel, který má například 4 školy, pověří jednu z nich zpracováním „sloučené“ administrativy za všechny školy. Logicky za to bude tedy odpovědný ředitel té školy vybrané. A ten bude buď vyžadovat podklady od zbývajících škol, aby je sečetl. A kdo mu je poskytne? No přece ředitelé "podřízených škol"! Nebo si je bude opatřovat sám a jeho čas na pedagogickou činnost a řízení školy nebude čtvrtina času ale nula. Výsledkem bude stejné penzum administrativní práce pro tři ředitele, kteří nebudou poklady poslat „nahoru“ ale škole vybrané zřizovatelem a v každém případě jde o další zátěž pro ředitele školy vybrané.

V kůži ředitele školy, který dostane na stůl oznámení, že jeho škola byla vybrána jako slučovací, bych utíkal za dveří a ze školství co nejdál to půjde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz