Hlavní obsah
Názory a úvahy

Je již pozdě, nebo se dá ještě něco dělat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Na streamu, kde nechávají do minuty hádat tváře známých osobností, se postupně objevila podobizna předsedy vlády Petra Fialy.

Článek

V komentáři k vynořujícímu se obrázku bylo uvedeno „uhádněte tvář nejnenáviděnějšího politika dneška a zvolání - zoufalče jsi jen pro smích!“

Nevím, jaká část voličů by souhlasila s výše uvedeným tvrzením, ale již samotný fakt, že se něco takového objevilo na nejsledovanějším českém vyhledávači, o něčem svědčí!

Nejsem, již dlouhou dobu, volič ODS ale když se všem demokraticky smýšlejícím lidem v této zemi ulevilo po parlamentních volbách a koaliční vláda vystřídala „říši zla Andreje Babiše“ bylo vloženo do jejího předsedy asi příliš velké očekávání.

Je to nepochybně velmi slušný člověk s významnou akademickou kariérou za sebou a „stala se mu ta příhoda“, že byl v době voleb předsedou nejsilnější opoziční strany - tedy logicky se stal premiérem.

S odstupem času, v polovině volebního období, nemusí být člověk politický analytik, aby neviděl následující skutečnosti.

1. Nestačí „být slušný“, ale úspěšný předseda vlády musí mít vůdčí charisma a pokud možno tvrdou rukou řídit účelově slepenou koalici.

2. Dnes je již zřejmé, že příliš vsadil na dlouholeté kamarády a dal jim, v řadě případů, přednost před skutečnými odborníky.

3. Příliš dlouho neúspěchy a ekonomické propady zdůvodňoval konáním předchozí vlády, aniž by jasně zdůraznil, v čem konkrétně je třeba změna a jakou koncepci má vláda k nápravě minulých chyb.

4. Jak již bylo mnohokrát konstatováno, své úspěchy on ani jeho okolí, neumí prodat tak, aby tomu rozuměla co nejširší veřejnost, bez ohledu na volební preference. Naprosto podcenil úlohu a důležitost politického marketingu!

5. V poslední době se ukazuje i nechuť (nebo neschopnost) se vypořádat s „okopáváním kotníků“ od menších koaličních stran a nerozhodnost při (jak se ukazuje stále jasněji) nutnosti obměnit kabinet.

Velmi bych si přál, aby zbývající dobu do příštích parlamentních voleb předseda vlády, kterého stále považuji za nesrovnatelně kvalitnějšího než předsedu vlády minulé, využil k tomu, aby všemi dostupnými prostředky zvýšil své volební preference. Jako (stále doufám) většina alespoň trochu demokraticky smýšlejících voličů tak nedopustí, aby se za dva roky vrátila vláda populistů nejhoršího ražení. Současné dění na Slovensku by nám mělo být důrazným varováním!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz