Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi europoslancem?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Kdepak zvládání cizích jazyků nebo kvalifikační předpoklady. Vstupenkou k úspěšné kariéře v politice dnes jsou jen sociální sítě a sázka na co nejjednodušší komunikaci, které rozumí každý volič.

Článek

Tak máme za sebou zase jedny volby do europarlamentu a vášně se pomalu uklidňují.

Někdo se raduje, někdo smutní, jiní svolávají sněm k řešení neúspěchu. Nemějme však žádné iluze. Bez ohledu na pravé, levé, středové nebo kdejaké smýšlení, při počtu a někdy i kvalitě zvolených vyslanců naší vlasti v Evropě toho mnoho znamenat nebudeme a prosazeno bude jen to, co podpoří ti vlivní.

Jen se bojím, že si opět uděláme ostudu, protože je zřejmé, že někteří čerství poslanci bez asistenta nenajdou ani kancelář, kde mají pobírat své „těžce zasloužené“ platy.

Přitom by bylo tak jednoduché hrozící ostudě předejít. Že to neudělají komerční televize, je jasné. Koho živí reklama, ten si nepřátele neudělá. Ale veřejnoprávní televize, která má (snad stále ještě) objektivně informovat veřejnost, to udělat mohla a divím se, že to nikoho nenapadlo. Nebo snad napadlo ale takzvaně „to neprošlo“?

Jde o v podstatě velmi jednoduchou věc. U „superdebaty“, kam strany a hnutí vyšlou svá největší esa, by moderátor (pochopitelně bez předchozího upozornění) přešel do angličtiny. Při jazykovém vybavení moderátorů, z nich někteří jsou bývalý zahraniční zpravodajové, by to jistě nebyl žádný problém. A odpovědi kandidátů by samozřejmě byly vyžadovány též v angličtině. Kdo viděl ve zprávách legendární úprk bývalé šéfky státních financí poté, co jí byla položena otázka v angličtině, by se možná i zde dobře bavil.

A jeden ze základních předpokladů pro zastávání funkce v Bruselu by byl ihned zřejmý a možná, že by to mělo i podstatný dopad na volební výsledky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz