Hlavní obsah
Lidé a společnost

Konečně víme, jak nejlépe za dva roky získat předčasný důchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Po loňském zpřísnění podmínek řadě lidí pohasla naděje na vytoužený předčasný odchod do důchodu. Ale nezoufejte, již za dva roky bude zase všechno jinak!

Článek

Naši inženýři sociální politiky přišli, podle dnes uveřejněné zprávy, s „převratným“ řešením, které zvýhodňuje pracovité lidi. Zde je jejich revoluční návrh:

„Lidé, kteří mají dlouhou pracovní kariéru a získají alespoň 45 let společensky přínosného důchodového pojištění, získají nárok na nižší krácení předčasného důchodu. Vyplývá to z návrhu důchodové reformy. Mírnější krácení by mělo začít platit od roku 2026.“

Tak si to prosím převeďme do praxe. Aby někdo mohl doložit v roce 2026 placení důchodového pojištění po dobu 45 let, musel by začít s odváděním příslušné částky v roce 1981! Pokud by se jednalo o absolventa odborného učiliště nebo maturanta, jde o ročník narození v roce 1961 (ano v roce 1981 se chodilo na dva roky na vojnu). Tedy nejdříve by mohl začít s platbami ve 20 letech. Jediným nepodstatným nedostatkem je však fakt, že tomuto uvědomělému občanovi bude v roce 2026 právě 65 let. Ideální to doba, pro žádost o předčasný důchod, že.

A ještě lépe na tom bude vysokoškolák, kterému při průměrném ukončení studia ve 23 až 24 letech a jednom roku vojenské služby bylo v roce 1981 již kolem pětadvaceti. V roce 2026 pak ve svých 70 letech radostně požádá o předčasný důchod!

A o podobných úvahách krásnější poloviny naší společnosti se raději ani nerozepisuji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz