Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Není celý rok na absolvování vysoké školy příliš?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to zase tak dlouho, co na našich vysokých školách bylo zavedeno i bakalářské studium. Již tehdy byla diskuse, zda jeho absolventi jsou spíše „lepšími“ maturanty než vysokoškolskými odborníky.

Článek

Dnes však současný ministr školství Mikuláš Bek přichází s revoluční myšlenkou. Podle jeho právě publikovaného názoru až polovina středoškolských oborů by měla poskytovat všeobecné vzdělání. Dnes prý není profesně zaměřena jen třetina oborů. Podle plánů ministra by odborné zaměření mohli někteří žáci získat až na univerzitě. Aby bylo vysokoškolské vzdělání přístupnější a mohlo rychleji reagovat na trh práce, tak ministr navrhuje, aby lidé mohli vystudovat i za jeden až dva roky!

Ano je to tentýž ministr školství, který před několika dny obhajoval Cermat a jeho excelentní spuštění elektronických přihlášek na školy střední.

Co na tom, že i studenti, kteří absolvují celé tj. 4-6 leté studium (dle zaměření školy) velmi často zjišťují, že pro praktické vykonávání vystudovaného oboru se musí ještě mnoho věcí doučit a teprve po několika letech praxe se stanou skutečnými odborníky.

Jak asi trh práce obohatí „vysokoškolák“, který má za sebou všeobecné gymnasium a roční, maximálně dvouletý pobyt na vybrané vysoké škole? Nehledě na skutečnost, že není vůbec jasné, jaký titul by takový absolvent měl! Navrhuji pracovní označení jednoroční (dvouletý) podbakalář. Před jménem tedy JPBc. respektive DPBc.

Před několika lety, po zjištění závažných pochybení na právnické fakultě vysoké školy v Plzni, koloval takový vtip: „Co děláš příští týden? Práva v Plzni.“

Ve světle popsaných návrhů mně ten vtip již zas tak směšný nepřipadá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz