Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Škola základ života, její ředitelka základ podvodu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Havránek

Před několika dny proběhla médii zpráva, že na protest proti jmenování nové ředitelky, vítězky výběrového řízení, dali prakticky všichni učitelé výpověď.

Článek

Nestává se často, aby učitelé i rodiče žáků takto jednoznačně odmítli jmenování, které bylo výsledkem výběrového řízení. Protesty vznikají mnohem častěji, když na vedoucí místo je dosazen někdo právě bez výběrového řízení. Vzniká tak logicky podezření z korupce nebo protěžování příbuzných, známých nebo spolustraníků.

Při bližším pohledu na situaci v základní škole v pražském Újezdu je však podivný souběh hned několika skutečností.

Nová ředitelka byla až do svého jmenovaní zastupitelkou v této městské části a shodou okolností i členka stejné politické strany jako starosta. No a co, můžeme říci. Když byla nejlepší se svou koncepcí dalšího směřování školy, tak jaká protekce.

Někteří zastupitelé uvedli, že vítězka již před vyhlášením výsledků, šířila informace o svém novém působení. Opět si můžeme říci, no a co. Jsem dobrá, věřím si, že vyhraji.

Ani jedna z těchto dvou skutečností pravděpodobně nevyvolala tak masové protesty. Je tu však věc třetí, a to velmi zarážející. Rodiče a přátelé školy přišli s tvrzením, že koncepce vítězky výběrového řízení je z podstatné části opsána nebo chcete-li, citována z jiných prací a materiálů bez udání zdrojů. Tentokrát si již nemůžeme říci, no a co, tvrzení proti tvrzení.

Je všeobecně známo (a každá výběrová komice by to měla vědět a používat), že existuje software např. Odevzdej.cz, který jasně odhalí plagiát a sdělí, kolik procent textu není dílem toho, kdo jej předložil k posouzení. Pokud jej výběrová komise nepoužila nebo ještě hůře použila a neřídila se výsledkem, pak je jasno.

Protesty jsou oprávněné a výběrová komise i „nová“ ředitelka by měla vědět minimálně to, co dnes ví kdejaký student - na opsanou práci se přijde!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz