Hlavní obsah
Umění a zábava

Tušil Hitler, že amfiteátr, kde hřímala NSDAP, bude svatostánkem hudby?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Hejna

Norská kapela Meer - ta vztyčená pravice zpěváka je pozdrav publiku, nikoliv nostalgie po časech třetí říše

Pokud někdo navštívil mýtické skalisko nad Rýnem Loreley, mohl si krom vyhlídek na pro lodě nejnebezpečnější místo Rýna povšimnout areálu kruhového amfiteátru.

Článek

Ten byl vystavěn v létech 1934 - 1939 coby Thingplätze, tedy venkovní prostory určené k šíření nacistické propagandy a setkávání Hitlerjugend. Z plánovaných čtyř set jich bylo realizováno čtyřicet, tedy 1/10, pokud dobře počítám.

Foto: Petr Hejna

Výhled na Rýn od sochy víly z restaurace pod amfiteátrem

Jak šel čas, poslání amfiteátru se změnilo a od roku 1976 byl zasvěcen rocku, poté, co zde odehráli svůj koncert Genesis. Pamětníci a milovníci trochu jiné hudby, než kterou oplývá velké procento našich festivalů, vzpomenou na záznam vystoupení kapely Marillion v roce 1988, odvysílaný krátce poté Českou televizí. Následně, od roku 2006, se na Lorely rok co rok - krom období oné potvory z Wu-Chanu, konal festival progresivního rocku s názvem Night of the Prog.

Letošní ročník byl bohužel poslední, jak napovídal mimořádně nabitý program i název Final Night of the Prog. Vlastně mi to ani nedošlo, když jsem se tam vydal, stejně jako nikdo netušil, že o víkendu konání bude pekelné vedro. Díky tomu jsem já i další tisíce návštěvníků absolvoval Road to Hell (Chris Rea), či Highway to Hell (AC/DC). Leč přežil jsem, a tak se krátce podělím obrazem o pár dojmů z třídenního maratónu malým výběrem z 21 vystupujících kapel.

Cheeto's Magazine - Španělsko

Foto: Petr Hejna

Cheeto's Magazine

Izz - USA

Foto: Petr Hejna

Izz

Alex Henry Foster - Kanada, lidský okamžik, kdy se prodral davem k invalidovi na vozíku a nechal ho „zahrát“ si na kytaru do PA, se v té tlačenici nepodařilo zachytit.

Foto: Petr Hejna

Alex Henry Foster

Arena - UK (pro flastence s visokou školu žyvota, není to Ukrajina, ale United Kingdom, tedy Anglie, neboli Velká Británie)

Foto: Petr Hejna

Arena

Karnataka - UK, konkrétně Wales

Foto: Petr Hejna

Karnataka

The Windmill - Norsko

Foto: Petr Hejna

The Windmill

Pendragon - UK

Foto: Petr Hejna

Pendragon

Amarok – Polsko

Foto: Petr Hejna

Amarok

Steve Hackett - UK

Foto: Petr Hejna

Steve Hackett

Steve Rothery - UK

Foto: Petr Hejna

Steve Rothery

Ritual - Švédsko

Foto: Petr Hejna

Ritual

Big Big Train - Norsko, Švédsko, UK, USA, Itálie, Skotsko

Foto: Petr Hejna

BBT

Každopádně, pokud festival nepovstane z mrtvých, místo samo o sobě a celé okolní údolí Rýnu, zapsané včetně Loreley jako světové dědictví UNESCO, stojí za návštěvu.

Foto: Petr Hejna

Soumrak nad Rýnem z Loreley

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz