Hlavní obsah
Lidé a společnost

Afroameričtí stájníci z New Orleans dali chamtivému městu New York jeho druhé jméno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

New York je město, které nikdy nespí a je tak různorodé, že má hned několik přezdívek. Málokteré město může říci, že je známo jako „Velké jablko, Město, které nikdy nespí, nebo Empire State.“

Článek

New York je bezesporu jedním z největších měst světa a centrem inovací, kultury a obchodu. Je to také město s bohatou minulostí a jedinečnými přezdívkami.  Ať už jste vášnivými milovníky historie, nebo jen chcete udělat dojem na své přátele, je na čase prolomit oblíbenou přezdívku pro New York.

New York, často označovaný jako Babylon na řece Hudson, je město, které si v průběhu let vysloužilo řadu přezdívek. Jednou z nejznámějších a nejtrvalejších přezdívek je „Velké jablko“. Navzdory všeobecnému přesvědčení nemá tato přezdívka nic společného s produkcí jablek. Její původ sahá až do 20. let 20. století, kdy newyorský novinový reportér John J. Fitz Gerald zaslechl, jak afroameričtí stájníci v New Orleans mluví o New Yorku jako o „velkém jablku“ kvůli jeho prestižním dostihovým závodištím. Tato přezdívka se ujala a později ji ve 30. letech 20. století převzali jazzoví hudebníci, aby tak reprezentovali živou hudební scénu města. Přestože na určitou dobu přestala být používána, byla v 70. letech 20. století obnovena v rámci turistické kampaně vedené Charlesem Gillettem. Gillett si tento termín vybral kvůli jeho historickému významu a spojení s úctou k městu. Kampaň byla úspěšná a „Velké jablko“ zůstalo od té doby oblíbenou přezdívkou pro New York.

Velké jablko. Sen každého kluka, který kdy hodil nohu přes plnokrevníka a cíl všech jezdců. Velké jablko je jen jedno. To je New York.
John J. Fitz Gerald, 18. února 1924 pod titulkem „Around the Big Apple“ New York Morning Telegraph

Kromě přezdívky „Velké jablko“ se New Yorku v průběhu jeho historie dostalo i několika dalších přezdívek. Říkalo se mu „The Empire City“, což vyjadřuje jeho postavení jednoho z nejmocnějších a nejvlivnějších měst na světě. Byl také označován jako „Největší město na světě“, což zdůrazňuje jeho kulturní význam a globální dopad. Další přezdívkou New Yorku je „Tavicí kotel“, což zdůrazňuje jeho rozmanité obyvatelstvo a prolínání různých kultur a etnik. Tyto přezdívky odrážejí bohatou historii města a jeho roli tavicího kotle lidí, myšlenek a příležitostí.

Zajímavé je, že předtím, než se New York stal známým jako Velké jablko, se krátce jmenoval New Orange, a to v roce 1673, kdy byl pod nizozemskou kontrolou. Následující rok se však brzy vrátil ke svému anglickému názvu. Tato krátká přestávka odráží složitou a neustále se vyvíjející identitu města, kterou formovaly vlny přistěhovalectví a kulturní výměny.

New York je místo jako žádné jiné, se svými vysokými mrakodrapy, rušnými ulicemi a pulzujícími čtvrtěmi. Je to město, které nikdy nespí a neustále pulzuje energií a aktivitou. Díky astronomickým cenám nemovitostí a jazykové rozmanitosti skutečně dostojí své pověsti Nového Amsterdamu. Stejně jako Amsterdam je i New York centrem obchodu, kultury a inovací. Je to místo, kde se plní sny a kde se setkávají lidé ze všech společenských vrstev, aby realizovali své ambice.

New York je město mnoha přezdívek. Od Velkého jablka po Nový Amsterdam – každá přezdívka vypovídá o historii, kultuře a charakteru tohoto ikonického města. Ať už se procházíte Central parkem nebo prozkoumáváte pulzující ulice Manhattanu, nelze popřít, že New York je místo jako žádné jiné – město, které uchvacuje představivost a zanechává nesmazatelnou stopu ve všech, kteří ho navštíví nebo ho nazývají svým domovem.

New York je jako strom gigantického sekvoje. Jeho mohutný kmen symbolizuje nezměrnou velikost a vliv tohoto města, který se táhne až do nebes. Jeho větve, plné rozmanitých listů, představují množství inovací, kultury a obchodu, které město produkuje. Kmen stromu je posetý hlubokými jizvami a nápisy, které vyprávějí příběhy jeho bohaté minulosti. A stejně jako sekvoje má i New York mnoho jmen - je známý jako „Velké jablko“, „Město, které nikdy nespí“ a další. Ale stejně jako u sekvoje, která je vždy sekvojí bez ohledu na její přezdívku, tak je i New York vždy New Yorkem, bez ohledu na to, jak ho nazýváme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz