Hlavní obsah

Baťa na Slovensku vybudoval mimo jiné město Baťovany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš, Mutichou, commons.wikimedia

Město Baťovany (od roku 1949 Partizánske). Když se řekne Baťa, většina lidí si vybaví především Zlín, kde byl hlavní závod tohoto obuvnického gigantu.

V roce 1938 firma Baťa odkoupila v podtatranské kotlině bažinaté pozemky, které nejprve vysušila. Poté zde začala s výstavbou továrny a přilehlého města pro zaměstnance.

Článek

V první polovině 20. století se na mapě Slovenska objevilo zcela nové průmyslové město, které vyrostlo doslova z bažinkaštieľu Šimovany - Šimonovany. Společnost Baťa, proslulý český obuvnický gigant, se rozhodla expandovat i na slovenské území. Zlín, hlavní sídlo firmy, byl již v té době známý po celém světě, ale Baťa měl větší vizi. Chtěl vybudovat další výrobní centrum, které by se stalo symbolem moderní architektury a pokrokového urbanismu.

A tak se zrodily Baťovany

Vše začalo v roce 1938, kdy Baťa zakoupil rozsáhlé močálovité pozemky v malebné podtatranské kotlině. Prvním krokem bylo vysušení bažinaté půdy, což byl nesnadný úkol vyžadující důmyslné inženýrské řešení. Jakmile byla půda připravena, započala výstavba továrny a přilehlého města podle plánů renomovaného architekta Františka Juraje Fackenberga. Ten do projektu vložil své nejlepší nápady a inovativní prvky, které měly zaručit vysokou kvalitu života pro budoucí obyvatele.

Baťovany rostly jako z vody. Sotva byl položen základní kámen první tovární budovy dne 8. srpna 1938, začaly se souběžně stavět i obytné domy, internáty pro mladé pracovníky a společenský dům, který se měl stát centrem kulturního a společenského dění. Chloubou města se stal moderní kostel navržený dalším význačným baťovským architektem Vladimírem Karfíkem. Tato sakrální stavba dodala městu nejen duchovní rozměr, ale i nezaměnitelnou siluetu.

Osud Baťovan však záhy poznamenaly dramatické historické události

Během druhé světové války se město ocitlo na území jiného státu - Slovenského státu. I v těchto těžkých časech ale Baťovy závody nepřestaly fungovat, byť pod změněným názvem. Zaměstnanci a vedení továren dokonce projevili obdivuhodnou občanskou statečnost, když se zapojili do protifašistického odboje a zásobovali povstalce během Slovenského národního povstání v roce 1944.

Poválečná éra přinesla zásadní společenské změny a Baťovy podniky byly znárodněny. V roce 1949 došlo i k přejmenování Baťovan na Partizánske, čímž město symbolicky stvrdilo svou úlohu v protifašistickém boji. Nový komunistický režim se sice snažil původní baťovskou architekturu narušit, například necitlivou výstavbou vysokých panelových domů, ale osobitý ráz města se podařilo z velké části uchovat. Dodnes jsou v Partizánském patrné stopy jeho průmyslové minulosti a unikátního urbanistického řešení.

Příběh Baťovan, dnešního Partizánského, je fascinující kapitolou v dějinách architektury a urbanismu na Slovensku. Je vidět, jak velký vliv měla firma Baťa nejen v oblasti obuvnického průmyslu, ale i při budování moderních měst pro své zaměstnance. Baťovany se staly symbolem. I když se město dnes jmenuje jinak, jeho kořeny zůstávají spjaty s baťovskou tradicí, která se nesmazatelně vtiskla do jeho podoby i charakteru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz