Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bylo to peklo, ale majitel řekl: Musíš pracovat! Nechci zemřít, protože někdo chtěl souvlaki

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

ilustrační foto

Řecko je nádhernou destinací pro tisíce turistů, ale letos je kulisa pro nejnovější případ extrémního počasí spojeného se změnou klimatu: intenzivní vlny veder vedou k ničivým požárům, které postihují celou zemi.

Článek

V první řadě jsou lidé jako Andreas Mallis, 58letý provozovatel lodních výletů, který musí každý den pracovat venku, a je nucen se vyrovnat s náročnými podmínkami. Když peče chobotnici na grilu ve svém člunu přistaveném na břehu, pot se mu řine z čela – je to nejžhavější den nejžhavějšího léta, jaké Řecko zažilo za posledních 50 let. Přímo z Řecka svědčí o důsledcích teplotních rekordů pro zaměstnance turistického průmyslu.

Cecilia Gentili, trans žena: „Pro policii jsme jen lidi na jedno použití“

Mallisova krajina je sužována pekelným vedrem – požáry ničí řecké ostrovy. Z dovolené musely být evakuovány tisíce turistů, řecké lesy jsou zničené a hotely vypálené. Ačkoli na jeho domovském ostrově Milos nebylo žádných požárů, obyvatelé ostrova i turisté začínají pociťovat účinky rekordního vedra.

Vedra a požáry jsou novou realitou, která přináší nové nerovnosti – mezi těmi, kteří mohou zůstat uvnitř, a těmi, kteří nemají jinou možnost než pracovat venku v nesnesitelných podmínkách. Pro Mallise a dalších 900 000 Řeků, kteří jsou závislí na turistickém průmyslu, nejde jen o výběr mezi vlastním přežitím a obživou – je to otázka života a smrti.

Zejména kuchaři souvlaki, kteří stáli před tím horkem, aby celý den vařili. Také lidé, kteří pracují na pláži. Co mohou dělat?

„Máme zákon, který nám zakazuje pracovat venku, když je příliš horko, ale každý chce peníze. Pokud pracujete v soukromém sektoru, nikdo není chráněn. To je pravda.“

Tato situace je nejnovějším případem toho, jak změna klimatu přináší nové výzvy a úskalí pro ty, kteří jsou nuceni žít a pracovat v extrémních podmínkách. Vlna veder na konci července přinesla smrt 46letému muži, který rozvážel jídlo na kole. A celkově zemřelo v Evropě během loňského léta na nemoci související s horkem více než 60 000 lidí!

Chorvaté fotí močící turisty a vysmívají se jim na sociálních sítích

Je třeba, abychom se zaměřili na tyto příběhy a učinili kroky k omezení dopadů změny klimatu, než bude příliš pozdě. Dlouhé hodiny strávené pod palčivým sluncem přináší zdravotní komplikace – závratě, bolesti hlavy, zvracení. Zejména lidé užívající léky na snížení krevního tlaku jsou v ohrožení, neboť tyto léky zvyšují močení a tím může dojít k dehydrataci.

K tomu se přidávají i pracovníci v cestovním ruchu, kteří jsou nuceni trávit celé dny na slunci.

Jedním z nejzranitelnějších povolání jsou kuchaři souvlaki, kteří musí stát u žhavého grilu. Ale také prodavači na pláži, kteří nemají žádnou ochranu před sluncem. Ačkoliv existuje zákon, který zakazuje pracovat venku při extrémním horku, mnoho lidí je nuceno porušit ho kvůli své finanční situaci. Příkladem je jeden z plážových číšníků, který se na situaci podíval z jiného úhlu. „Minulý týden to bylo peklo,“ svěřil se. Jeho pracovní podmínky jsou daleko od ideálních - 11 až 12 hodin denně za 5 eur na hodinu bez žádného volna.

Setkání se žralokem v Marsá Alam

Naprostou katastrofou bylo letos léto, kdy řecká vláda nezavedla žádné protiopatření proti vlnám veder, což vyvolalo širokou kritiku a veřejné rozhořčení. Je to alarmující, zejména pro turistický průmysl, který je jedním z hlavních zdrojů řecké ekonomiky. Za těmito problémy stojí nedostatečná reakce řeckého státu a veřejné správy na klimatickou krizi. A jak se zdá, situace se bude dále zhoršovat.

Ihab pracoval ve státech Perského zálivu, kde teploty pravidelně přesahují 43° C. Popisuje tamní systém, kde je nezákonné, aby kdokoli – nejen státní zaměstnanci – pracoval na otevřených prostranstvích mezi 12:30 a 15:00 .

„Funguje to skvěle, ale Řecko není na takový systém připraveno. Už tu nejsem šťastný,“ říká Ihab. „Minulý týden měl můj přítel mrtvici, když pracoval na jiném grilu souvlaki.

Pokud se podíváme na konkrétní příklady, můžeme se setkat s 42letým egyptským šéfkuchařem Ihabem, který pracuje v oblíbené restauraci souvlaki u hlavního trajektového přístavu na ostrově Milos. Pracuje zde 13 hodin denně bez jakéhokoli volna. Ihab ve svém prohlášení poukázal na chybějící pracovní sílu v restauraci, která potřebuje alespoň tři až čtyři lidi na směnu. Také připomněl svou zkušenost ze zemí Perského zálivu, kde je odpolední práce na slunci nezákonná.

Fotografie, která změnila svět, stála fotografa Kevina Cartera život

Sám Ihab je již nespokojený se svou situací a má obavy o své zdraví, když právě minulý týden jeho kamarád utrpěl mrtvici při práci na grilu. Jeho závěrečná slova byla velmi výmluvná: „Nechci zemřít, protože někdo chtěl souvlaki.“

Zdroj: The Guardian

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz