Hlavní obsah
Lidé a společnost

Cecilia Gentili, trans žena: „Pro policii jsme jen lidi na jedno použití“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

ilustrační foto

Jak se žije v takzvané „čtvrti červených luceren“ v New Yorku? Policie nás vnímá jako lidi, kteří jsou použitelní jen jednou.

Článek

Cecilia Gentili, trans žena a imigrantka z Argentiny, se ocitla v New Yorku, kde je nucena pracovat jako prostitutka. Její rodina i zaměstnavatelé jak v Argentině, tak v USA ji odmítli kvůli její genderové identitě a imigračnímu statusu. Tím se dostala do centra pro trans a queer sexuální pracovníky v Queensu na Roosevelt Avenue, jak popisuje Mateo Guerrero z organizace Make the Road.

Když jsem potřebovala místo k životu, nebylo to město New York, které mi to usnadnilo, byla to jiná prostitutka. Když jsem potřebovala jíst, byla to jiná trans osoba.
Cecilia Gentili, trans žena a imigrantka z Argentiny

Jessica González-Rojasová, queer členka newyorského státního sdružení, zdůrazňuje, že tito sexuální pracovníci jsou součástí komunity. Situace se však komplikuje v důsledku nedávné pandemie a rostoucího ekonomického tlaku, kdy se počet sexuálních pracovníků v Queensu zvyšuje. To vede ke konfliktům s nově se stěhujícími bohatšími obyvateli do této čtvrti.

Starosta New Yorku, Eric Adams, se snaží situaci řešit policií, což je kritizováno jak médii, tak veřejností a samotnými sexuálními pracovníky, kteří tvrdí, že to situaci jen zhorší. Sexuální práce je v Queensu těsně spojena s přistěhovalectvím a mnozí klienti jsou také imigranti. Některé z pracovnic poskytují nejen sexuální služby, ale také společenskou, lidskou a emoční podporu svým klientům, což ukazuje na další širší sociální problémy.

Mnoho sexuálních pracovnic, se kterými pracuji, mluví o tom, jak často muži pláčou. Nebo mluví o tom, jak osamělí se cítí. Takže to nejsou jen sexuální služby, ale někdy je to jen rozhovor, aby se uvolnily některé emoce, které se kumulují. V post-covidovém světě jsou lidé, kteří již byli na okraji, a teď jsou zatlačeni hlouběji do ekonomického a sociálního zoufalství a izolace, a to se v sexuálním průmyslu jen znásobí.
Melissa Broudo, prominentní advokátka, obhájkyně sexuálních pracovníků

Rostoucí viditelnost sexuálních pracovníků v Queensu může být také indikátorem rostoucího ekonomického tlaku a boje o přežití v rámci této komunity. Přítomnost sexuálních pracovnic je však kritizována novými zprávami a politiky, kteří požadují, aby byla oblast „vyčištěna“.

Chorvaté fotí močící turisty a vysmívají se jim na sociálních sítích

Přestože starosta Adams slíbil zasáhnout, místní sexuální pracovníci upozorňují, že zvýšené nasazení policie jen zhorší situaci. Zatímco běloši a vzdělanější pracovníci se mohou prodávat online, černí a hnědí pracovníci se musí spoléhat na riskantnější pouliční sexuální práci.

Jedním z největších nebezpečí pro nás je policie. Prostituce je v New Yorku trestným činem a sexuální pracovnice jsou již dlouho snadným cílem policejního zneužívání. Policie nás považuje za lidi na jedno použití. Není to stejný způsob, jakým zatknou investora z Wall Street.
Cecilia Gentili, trans žena a imigrantka z Argentiny

Místní obchodníci a komunita považují sexuální pracovníky za součást své komunity a významně se staví proti zvýšení policejního obtěžování. Příběh končí příkladem Francesky, transsexuální pracovnice z Mexika, která nemá jinou volbu než pracovat na Rooseveltově Avenue. Jedním z největších nebezpečí, kterým sexuální pracovníci čelí, je policie, která je často zneužívá a diskriminuje.

Policie (NYPD) ve svém prohlášení uvedla: „Výrazně jsme snížili počet zatčení za prostituci samotnou, protože pracujeme v každém případě tak, abychom chránili oběti obchodování s lidmi. Prostituce ve všech formách je však zákonem zakázána. NYPD zasahuje tam, kde je hlášena trestná činnost, a my vymáháme zákon nestranně.“

Gentili říká: „Lidé by si měli uvědomit, že sexuální práce, ne nadarmo, je nejstarší profesí. Lidé potřebují přežít. A my nikam nejdeme.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz