Hlavní obsah
Internet a technologie

Červen je ideální čas na digitální detox

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš, Deeply AI

Digitální detox

Není žádným tajemstvím, že v dnešním rychlém světě plném technologií jsme až příliš připoutáni ke svým chytrým telefonům. Od kontroly e-mailů po procházení sociálních sítí se naše mobilní zařízení stala prodlouženou rukou nás samých.

Článek

Ale co když vám řeknu, že dát si pauzu od všech těch oznámení může být to nejlepší, co pro sebe letos v červnu uděláte? Letní sezóna je před námi, a tak není lepší čas na digitální detox a navázání kontaktu s okolním světem. Odložte tedy telefon, odstupte od neustálého proudu příchozích zpráv a dopřejte si svobodu, abyste si mohli skutečně vychutnat přítomný okamžik. V tomto článku prozkoumáme výhody digitálního detoxu a poskytneme vám několik praktických tipů, jak jej uskutečnit. Jste tedy připraveni vymanit se ze spárů technologií a zažít radost ze života v přítomném okamžiku? Pojďme se do toho ponořit.

Červen je ideální čas na digitální detox, klid od všech mobilních zařízení. Jak moc jste závislí na kontrole příchozích oznámení? Stává se vám, že zvedáte mobilní telefon nebo obnovujete e-mailovou schránku častěji, než si chcete vůbec připustit? Vypněte je! Vyhnete se tak vyřizování zpráv v době, kdy vám to nevyhovuje.

Dejte si záležet na tom, abyste telefon ráno nechali na místě alespoň hodinu poté, co vstanete. Probuzení a kontrola schránky plné e-mailů, oznámení a bzučících účtů, zaručeně způsobí, že vaše smysly začnou šílet ještě dříve, než dorazíte do kanceláře. Soustřeďte se na sebe, a když si potřebujete něco napsat, tak si to skutečně napište. S procesem psaní je úzce spojeno chování, mluvení a gestikulace. Lidé, kteří občas píší rukou, se daleko lépe koncentrují a napsané si také pamatují.

V červnu je ten pravý čas, naučit se vychutnat si nudu. Nudit se je v pořádku, občas i v práci. :) Že ne? Tak za mě určitě, pokud to je v rámci digitálního detoxu, klidně to zítra chvíli zkuste. :)

Digitální detox není jen pro technicky zdatné typy. Je to čas, kdy se můžete znovu spojit s přírodou a odložit zbytečné technické návyky v zájmu své pohody. Nemůžeme popřít, že moderní život je hektický a intenzivně propojený. Je nemožné ignorovat rostoucí počet oznámení, která napadají naše kanály sociálních médií, rychlé zprávy a e-mailové schránky. Tato digitální rozptýlení navíc pocházejí z nejrůznějších zdrojů: Twitter, Instagram, Facebook, LinkedIn a další.

Problém není jen v počtu oznámení. Problém je v tom, kde a kdy se rozhodneme jim věnovat pozornost. Nejlepším způsobem, jak se vyhnout nutkání kontrolovat telefon, když jste v práci, je změnit výchozí nastavení. Místo toho, abyste nechali zařízení zapnuté na pozadí, nastavte jej do režimu letadlo. Když tak učiníte, zablokujete funkci vibrací telefonu. Když jste mimo kancelář a potřebujete zkontrolovat telefon kvůli rychlé zprávě, můžete zařízení opět zapnout. Když jste na cestách, můžete si také naplánovat opakované připomenutí, abyste během dne zkontrolovali nové zprávy. Ve skutečnosti je dobré si pro kontrolu oznámení vyhradit konkrétní denní dobu. Pokud zjistíte, že ráno kontrolujete telefon příliš často, naplánujte si připomenutí na 18:00, abyste si připomněli, že máte telefon přepnout zpět do režimu letadlo.

Nyní, když už víte, jak přestat kontrolovat své zařízení, když jste v práci, je čas se tohoto zvyku úplně zbavit. Nastavte si na telefonu připomínku, abyste ho každý den na jednu hodinu odpojili od sítě. Odpočítávejte čas, dokud nebudete moci dělat, co se vám zlíbí. Můžete si dát rande, posedět s přáteli, přečíst si knihu nebo se jen krátce projít. Pokud pocítíte potřebu zkontrolovat telefon, rychle odsuňte obrazovku nebo předstírejte spánek. Můžete také použít jiné technologické nástroje, abyste se ujistili, že během této doby telefon náhodně nekontrolujete. Vypněte push oznámení a vyhýbejte se stránkám sociálních médií, jako je Facebook a Instagram.

Červen je také vhodnou dobou k tomu, abyste si dali závazek trávit více času s lidmi. Vyjděte ven a projděte se. Možná zajděte na kávu s kamarádem, kterého jste dlouho neviděli. Udělejte něco, co vám pomůže se odreagovat a soustředit mysl na něco jiného než na internet.

Počasí v červnu je skvělé, tak toho nezapomeňte ještě využít!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Červen

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz