Hlavní obsah
Cestování

Co se dá stihnout na Maltě za pět dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš

Ve sbírce katedrály sv. Jana se nachází několik děl uměleckého významu, včetně kalichů, relikviářů, monstrancí a předmětů podobného charakteru. Patří sem i monstrance k relikvii sv. Jana od Cira Ferriho, obsahující pravou ruku sv. Jana Křtitele.

Vítejte na Maltě, ostrov slunce, jedinečné historie a nespočtu pláží, kde se historie míchá s moderním životem. Ačkoliv se může zdát, že Malta je pouhým bodem na mapě uprostřed moře, představuje nekonečné možnosti pro každého cestovatele.

Článek

Malta, malý ostrovní stát uprostřed Středozemního moře, je jako stvořená pro krátký únik od každodenního shonu. Stále přitahuje svým bohatým historickým dědictvím, které je doslova vepsáno do každého kamene jejích starobylých uliček, a také díky nádherným plážím, které nabízejí ideální prostředí pro relaxaci a odpočinek. Malta je dokonalým místem, kde můžete za pár dní zažít dobrodružství, kulturu i hezkou dovolenou v jednom.

Cesta na Maltu může být překvapivě dostupná, zvláště pokud využijete služeb nízkonákladových aerolinek. Při troše šikovnosti a pružnosti v plánování si můžete dopřát let za zlomek ceny, kterou byste zaplatili u tradičních společností. Přílet na mezinárodní letiště Malta je pak jen začátek vašeho dobrodružství. Od letiště můžete využít buď předem objednaný transfer přímo do vašeho místa ubytování nebo se pohodlně dopravit veřejnou dopravou, která je na Maltě mimořádně dobře zorganizovaná.

Při plánování krátkého pobytu na Maltě je důležité si uvědomit, že ačkoliv je ostrov malý, jeho bohatá historie a kultura jsou skutečně obrovské. Můžete se těšit na prohlídku měst jako je Valletta, s jejími impozantními hradbami a barokní architekturou, nebo Mdina, která vás ohromí svou atmosférou středověkého města. Kromě toho nesmí chybět návštěva jedné z mnoha krásných pláží, kde můžete v klidu relaxovat a nabírat síly.

Foto: Petr Janaš

Vodní taxíky nabízejí efektivní taxi služby, soukromé transfery a výlety, denní charterové a soukromé plavby, pravidelné linky do Valletty a zpět za 2 €.

Malta je ostrovem příběhů a legend, a každý kámen zde má co vyprávět. Představte si, jak se procházíte po těchto historických místech, kde každý roh může skrývat příběh rytířů, námořních bitev nebo antických civilizací. Při objevování Malty se, tak jako já, nechte unášet příběhy a legendami, které vám místní rádi předají. A nezapomeňte, že i když je Malta malá, její kultura a historie jsou tak rozsáhlé, že i krátká návštěva vám poskytne zážitky na celý život.

Přistání na maltském letišti proběhlo hladce, jako vždy mě ovšem čekala ta největší výzva – zorientovat se v cizím prostředí. Než jsem se vůbec zorientoval, už stál přede mnou připravený automobil z autopůjčovny. Když mi předávali klíče, zdůraznili mi, že volant je na pravé straně, ale to jsem si myslel, že zvládnu. Realita byla trochu jiná, a tak, než jsem se stačil rozkoukat, už jsem na první křižovatce odřel zpětné zrcátko o protijedoucí auto. Řídit na levé straně silnice je pro nás Čechy prostě tak trochu „umění“!

Po zanechání na cestě z letiště kousek rozbitého zrcátka a mírně pošramoceného ega, rozhodl jsem se, že po zbytek pobytu využiji místní veřejnou dopravu. Zkušený cestovatel ví, že místní autobusová doprava je tou nejlepší volbou pro neomezené cestování po ostrově. Cesta zeleným autobusem mi byla doporučena už před cestou na Maltu a po této první zkušenosti s autem jsem rád, že jsem mohl využít autobus.

Ubytování jsem našel přes internet a hned po prvním večeru jsem věděl, že jsem udělal dobře. Malý, ale útulný pokoj s terasou a výhledem na moře byl přesně to, co jsem potřeboval k odpočinku po dlouhém dni. Bazén na střeše historického domu byl sice malý, ale o to byl úžasnější výhled, který nabízel. Ačkoliv jsem měl původně v plánu využívat auto, po té první zkušenosti jsem byl rád, že mohu nechat auto odstavené a věnovat se pohodlnému cestování autobusem a objevování ostrova z paluby lodě.

Malta mi tak během prvního dne předvedla, že i když se něco nevydaří podle plánu, vždycky je tu možnost, jak to obrátit ve výhodu. Rozbité zpětné zrcátko a první nepříjemnosti za volantem se tak staly jen vzdálenou vzpomínkou, když jsem s nohama v písku sledoval zapadající slunce a těšil se na další dny plné objevů na tomto kouzelném ostrově. Jen malý kout myšlenek stále přebíhal k tomu, co bude až budu auto vracet na to, že chybí zrcátko, řeknou v autopůjčovně.

Jako první jsem se vydal na průzkum Valletty. Městečko mě okamžitě dostalo svou živelností a mořskou atmosférou. Při první procházce promenádou jsem si všiml, že je to místo plné kontrastů – na jedné straně turistické stánky a hotely, na druhé straně malebné kavárničky a lokální obchůdky, které vám umožní nahlédnout do pravého maltského života.

Objemný nádech, slaný vánek a slunce pomalu vstává nad střechami Valletty. Ulice jsou ještě skoro prázdné, a tak máte jedinečnou příležitost vychutnat si malebnost hlavního města Malty bez ruchu davů. Valletta, město rytířů, je jako záhadná kniha plná příběhů, které vám bude odkrývat na každém kroku.

Začněte u brány City Gate a proměňte se v detektivy historie. Nechte se vést po hlavní ulici Republic, kde se mísí vůně místních delikates a kávy s atmosférou historie. Navštivte Aper Baraka Gardens, odkud se vám naskytne mimořádně překrásný výhled. Představte si, jak zde kdysi stáli maltézští rytíři v bílém plášti s červeným křížem a v ruce drželi velký meč a hleděli do dálek.

Foto: Petr Janaš

Fort St Angelo stojí jako nejsmělejší památník a pevnost. Je strategicky umístěná na konci poloostrova Birgu, dominuje celému přístavu Grand Harbor.

Při sestupu zahradami se ocitnete v úzkých uličkách, kde každý kámen vypráví svůj příběh. Prozkoumejte katedrálu sv. Jana, jejíž interiér vás ohromí barokními detaily a mistrovskými díly Caravaggia. Ano, originály obrazů od mistra Caravaggia. Poznejte, jak v minulosti žili rytíři v Paláci velmistra, který dnes slouží jako prezidentský palác.

Poté se přesuňte lodí nebo autobusem do Birgu, kde na vás čeká další cesta časem. Ponořte se do úzkých uliček a objevujte skrytá náměstíčka, malé kostely a domy s barevnými balkony a dveřními klepadly. Nevynechejte a určitě prozkoumejte celý Fort Sant Angelo, který hrdě stojí na špici poloostrova a byl svědkem mnoha historických událostí.

Užijete si modernějšího ducha Malty, a přesto neztrácíte kontakt s historií. Procházka po promenádě s výhledem na azurové moře je jako malá orgie radosti. Při zastávce v některé z kaváren si dejte tradiční maltský nápoj (ġulepp tal-ħarrub, což je tradiční likér, který se vyrábí z karobových lusků) a sledujte, jak se svět kolem vás točí svým vlastním rytmem. Nebo se dejte do řeči s milou Japonkou, která vás třeba díky nápisu, který máte na tričku, sama v kavárně s neobyčejným entuziasme osloví.

Pokud toužíte po hlubším ponoru do minulosti, pak je tu Mdina, tiché město, které se hrdě tyčí na kopci a nabízí výhledy, jež vám vyrazí dech. Procházka je jako cesta labyrintem středověkých uliček, kde se můžete kdykoli ztratit, ale pak vždycky bezpečně znovu najít. Navštivte barokní katedrálu svatého Pavla a procházejte se po hradebních chodníčcích, odkud uvidíte celé pobřeží.

Nedaleký Rabat je pak pokladnicí katakomb a podzemních hradeb a labyrintů. Vstupte do světa raně křesťanských pohřebišť a podzemních kaplí v katakombách svatého Pavla a svaté Agáty. Představte si, jak zde první křesťané ukrývali svou víru před pronásledováním.

A když se vrátíte zpět do Valletty, nezapomeňte navštívit Národní archeologické muzeum, kde uvidíte poklady z dob pravěkých chrámů, které jsou důkazem bohaté historie ostrova.

S dobře naplánovaným itinerářem a ranním startem je to dobrodružství, při kterém zažijete tu pravou a jedinečnou esenci Malty. A přestože je každý den plný objevů, nezapomeňte si najít čas na maltskou siestu v některé z útulných kaváren nebo na okamžik klidu v zahradách Valletty. Protože Malta není jen o památkách, ale i o pociťování rytmu života, který zde tepe již po staletí jinak než u nás.

Když se řekne Malta, mnozí si představí jen rušné ulice Valletty nebo historické památky, ale tato malá ostrovní země skrývá i nespočet přírodních krás, které dokážou oslnit každého milovníka přírody.

Den začínáme návštěvou jedné z nejvýznamnějších kulturních památek, Katedrály svatého Jana ve Vallettě. Tento barokní skvost nás přivítal chladivým tichem, které bylo kontrastem, k již rozpáleným ulicím města. Když jsem vkročil dovnitř, moje oči potřebovaly chvilku, aby si zvykly na polotmavý interiér, ale pak se přede mnou rozprostřel pohled, který se mi vryl do paměti na věčnost. Zlato, fresky, mramorové podlahy s barevnými hrobkami rytířů řádu svatého Jana a nádherné malby na stěnách – všechno to působilo tak majestátně, že jsem na okamžik ztratil dech. Každý kout této katedrály vyprávěl příběh a bylo zřejmé, že se nacházíme v srdci maltské historie.

Po duchovním zážitku v katedrále jsme se vydali k Dingli Cliffs, aby nám mořský vánek prostříhal myšlenky a dopřál trochu osvěžení. Dingli Cliffs jsou nejvyššími útesy na Maltě a nabízejí dechberoucí výhledy na otevřené moře a nedotčenou přírodu. Procházka po okraji útesů byla jako báseň – na jedné straně se rozkládaly zelená políčka a farmy, na druhé straně se propadala zem do modré hlubiny moře. Vítr si tu hrál s trávou a příroda se zdála být ve své nejčistší podobě. Stáli jsme tam, obklopeni nádhernými výhledy, a cítili jsme se jako součást něčeho mnohem většího.

Foto: Petr Janaš

Birgu si maltézští rytíři zvolili jako své sídlo především pro jeho strategickou polohu. V roce 1675 se přestěhovali do Valletty a zanechali po sobě velké dědictví v podobě architektury. Jen pro zajímavost, nejčastějším druhem budov jsou původní nemocnice a hospody.

Z útesů jsme zamířili přímo na pláž, kde jsme se nechali pohltit sluncem a mořem. Pláže na Maltě mají své osobité kouzlo – někde najdete skalnaté zátoky s křišťálově čistou vodou, jinde písečné pláže lemované malými kavárnami a bary. Atmosféra na plážích byla uvolněná a veselá, rodiny s dětmi střídali páry i skupinky přátel. Každý si tu našel svůj vlastní způsob, jak si užít den – ať už to bylo lenošení na slunci, šnorchlování mezi barevnými rybkami nebo prosté naslouchání šumu vln.

Den byl dokonalou esencí toho, co Malta nabízí – kombinace historie, přírody a relaxace. A ačkoliv jsme tu byli jen krátce, odnášíme si s sebou zážitky, které zůstanou v našich srdcích navždy. Malta, ty jsi opravdu klenot, a my už teď víme, že se sem jednoho dne vrátíme.

Na Maltě se můžete spolehnout na efektivní a rozsáhlou síť veřejné dopravy, která vám umožní prozkoumat ostrov bez potřeby pronájmu auta. Hlavním dopravním prostředkem jsou zelené autobusy, které jsou překvapivě moderní, často klimatizované a spojují většinu měst a zajímavých míst.

Pokud máte v plánu cestovat po ostrově intenzivně, investice do karty, jako je například Explore Kard, se vám vyplatí. Tato karta vám umožní neomezené cestování po dobu jednoho týdne a je akceptována jak na Maltě, tak na sesterském ostrově Gozo.

Pro ty, kteří chtějí prozkoumat maltské pobřeží a okolní menší ostrovy, jsou k dispozici také malé lodě, známé jako vodní taxi. Tyto lodě nabízejí nejen rychlý a pohodlný způsob přepravy, ale také úchvatné výhledy na maltskou krajinu z moře.

Na Maltě naleznete bankomaty roztroušené po celém ostrově, dokonce i v menších vesnicích. Výběr peněz z bankomatu je obvykle bez poplatku, ale je dobré si ověřit podmínky vaší banky, abyste se vyhnuli případným skrytým poplatkům. Platba kartou je běžně akceptována v obchodech, restauracích a na turistických místech, takže není nutné nosit s sebou velké množství hotovosti.

Malta je ostrovem s bohatou historií a krásnou přírodou, který se dá díky efektivní veřejné dopravě snadno prozkoumat i během krátkého pobytu.

Autobusy vás pohodlně dopraví do všech hlavních turistických destinací, zatímco lodě nabídnou nevšední zážitek z cestování po azurovém moři. Nezapomeňte si pořídit adaptér pro elektrické zásuvky a informujte se o podmínkách vaší banky pro výběr peněz, abyste si mohli váš pobyt užít bez jakýchkoli překážek. Přátelský tón a srdečná pohostinnost místních obyvatel je všudypřítomná.

Po pár dnech strávených na Maltě mám v hlavě mozaiku barev, vůní a zvuků, které se skládají do jednoho úžasného příběhu. Každý den na Maltě připomíná scény z filmů – modré nebe, tyrkysové moře a pískovcové budovy, které září ve slunci jako zlato. Malebné uličky Mdiny, starobylého města obehnaného hradbami, vás vtáhnou do světa plného historie, kde každý kámen vypráví svůj příběh.

Začněte v hlavním městě, kde se můžete pokochat architektonickými skvosty jako je katedrála svatého Jana a palác velmistra. Nenechte si ujít také projížďku tradičními maltskými loděmi po přístavu, což je zážitek sám o sobě. Jiný den můžete věnovat průzkumu starobylé Mdiny a jejího okolí, včetně města Rabat a katakomb. V Rabatu si také nenechte ujít možnost ochutnat tradiční maltské pečivo, které je samo o sobě důvodem k návštěvě tohoto místa.

Foto: Petr Janaš

Během velkého obléhání rytíři stínali hlavy vězňů a jejich hlavy používali jako dělové koule proti Turkům. Město Vittoriosa - maltsky Birgu, také sloužilo jako sídlo Svaté římské inkvizice, jejíž mučicí metody jsou dodnes proslulé. Temnou stránku dějin dnes připomíná Inkvizitorský palác a Malta War Museum.

Ať už máte rádi historii, kulturu, přírodu, nebo jen relax na pláži, Malta vás zaručeně okouzlí. Nezapomeňte ochutnat místní kuchyni, která je směsicí středomořských a blízkovýchodních vlivů, a připravte se na to, že se budete chtít vrátit, abyste prozkoumali vše, co jste zatím nestihli.

Na závěr bych chtěl všem budoucím návštěvníkům Malty říct: Nebojte se být dobrodružní a odchýlit se od známých turistických tras. Malta je bezpečná a přátelská země, kde i „ztracení se“ v uličkách může vést k nečekaným a nezapomenutelným zážitkům. S otevřeným srdcem a zvědavou myslí se pak může zdát, že pobyt na Maltě je jako krátký, živý sen.

A pro mě i se šťastným koncem, pojištění zahrnovalo i nemehla v řízení a utržené zpětné zrcátko. V autopůjčovně přebírající technik jen s mírným úšklebkem pronesl: „Kont naf mill-ewwel li kien se jkollu bżonn assigurazzjoni maxi hawn“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz