Hlavní obsah
Lidé a společnost

Děsivý případ déjà vu. Bojovnice Assy Traoréová se nevzdává ani po sedmi letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hiob, licence Canva

Třetí pitva potvrdila výsledky druhé pitvy. Tímto se otevřela další kapitola v této dlouhé a bolestné kauze. Stále se vedou právní spory, zda byli policisté odpovědní za smrt Adama Traoré nebo ne.

Článek

Policejní složky v celé Francii byly pod palbou kritiky kvůli Adamově smrti. Napětí mezi mladými lidmi z chudinských předměstí a policií stále nabírá na síle. Tento případ vyvolal ve Francii celonárodní diskusi na téma policejní násilí, rasismu a neschopnosti země integrovat černochy a severoafrické mladíky.

Tento měsíc před sedmi lety zemřel v policejní vazbě v den svých 24. narozenin mladší bratr Assy Traoréové (38) – Adama Traoré (24). Adamova smrt v roce 2016 vyvolala velké protesty a nepokoje a oživila národní debatu o napětí mezi policií a mladými lidmi na zchátralých sídlištích, která jsou domovem generací rodin původem z bývalých afrických kolonií Francie.

Hasičský sbor v Anglii je sužovaný případy ponižování, misogynie, rasismu a šikany

V roce 2020 byla v Paříži organizována demonstrace na památku Adama Traorého a George Floyda, který byl zavražděn policistou ve Spojených státech. Tisíce lidí se shromáždilo, aby se připomněla jejich smrt. Jako projev odporu vůči rasismu a policejnímu násilí.

Francouzskými úřady nepovolený protest vedl k násilnému zatčení dalšího bratra Assy – Traorého, Youssoufa, 29 let. Policie byla natočena, jak ho vyčleňuje z davu. Poté tvrdili, že udeřil důstojníka. Youssouf vyšel z nemocnice s oteklým obličejem a napůl zavřeným okem. Pro Assu to byl děsivý případ déjà vu.

Posledních sedm let Assa vedle kampaň pod heslem „pravda a spravedlnost pro Adama“ a varovala úřady, že „nebudou mít mír“. Tím se stala jednou z nejvýznamnějších francouzských bojovnic za rasovou spravedlnost. Pro její kritiky je však její aktivismus šikanózní.

Assa Traoré stále pokračuje v boji za spravedlnost pro svého bratra. Je to odhodlaný a neúnavný boj, ale Assa je připravena pokračovat, dokud nebude dosaženo pravdy a spravedlnosti. Její hlas je významnou součástí francouzského hnutí za rasovou spravedlnost.

Vybrali si špatnou rodinu. Čím více nám vyhrožují, útočí na nás, podnikají proti nám právní kroky, tím jsme odhodlanější.
- Assa Traoréová, sestra Adama Traoré, předměstí Paříže, www.theguardian.com

Z toho všeho je zřejmé, že smrt Adama Traorého otevřela staré rány a připomněla francouzské veřejnosti, že rasismus a policejní násilí jsou stále přítomné v jejich společnosti. Toto je boj, který musí být vybojován, nejen v paměti Adama Traorého, ale pro všechny, kteří zažili nebo jsou stále vystaveni rasismu a násilí ze strany policie. Společnost musí pracovat na odstranění těchto nespravedlností a na vytvoření bezpečnějšího, spravedlivějšího a rovnějšího světa pro všechny.

Obtěžování … je konstantní. Všichni se bojí policie a četníků. Jakmile vstoupí do čtvrti, rozkřikne se, aby všichni utekli domů. To vše je součástí každodenního života černochů a severoafrických mužů na sídlištích.
- Assa Traoréová, sestra Adama Traoré, předměstí Paříže, www.theguardian.com

První věc, kterou Assa udělala, když se dozvěděla, že je mrtvý, bylo, že zavolala novinářům. Byly školní prázdniny. Myslela, že všichni do září zapomenou. Byla pevně rozhodnutá, že jeho smrt se nestane další drobnou zprávou.

První pitva naznačovala, že Adama měl vrozenou srdeční vadu, která se zhoršila vlivem alkoholu a drog. Druhá pitva nenašla žádné stopy alkoholu nebo drog a naznačila, že příčinou smrti bylo udušení. Třetí pitva potvrdila výsledky té druhé.

Následující den četnictvo zavolalo rodině, aby vyzvedla Adamovo tělo. Policisté rodině řekli: „Víme, že jste muslimské víry a v islámu pohřbíváte tělo do tří dnů, takže jsme kontaktovali Air France a letiště Charlese de Gaulla a tělo vašeho bratra zítra odletí do Mali“ přitom Adam Traoré se narodil a vyrostl ve Francii a tak bylo na rodině, aby rozhodla, kde bude pohřben.

Yassine Bouzrou, právník rodiny Traoré, trvá na tom, že existuje dostatek důkazů pro konání procesu, ale obvinil soudce, kteří dohlížejí na vyšetřování, že „nerespektují zákon“. Nezávislý francouzský ochránce práv řekl, že četníci by měli čelit přinejmenším disciplinárnímu řízení.

Zdroj: The Guardian

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz