Hlavní obsah
Aktuální dění

Hasičský sbor v Anglii je sužovaný případy ponižování, misogynie, rasismu a šikany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

Sžíravá zpráva inspektorátu policejních a hasičských a záchranných služeb Jeho Veličenstva (HMICFRS) podrobně popsala hluboce znepokojující chování v celé záchranné službě v Anglii. Ilustrační foto.

Podle odborového svazu hasičů, pracoviště v kentském hasičském sboru se stávají místem ponižování a šikany, přičemž hasičky jsou nuceny svlékat se do spodního prádla před svými kolegy a veřejností.

Článek

Tato praxe je označována za nepotřebnou a ponižující a je na čase, abychom se podívali blíže na to, co se děje v hasičských sborech po celé Anglii. Je zbytečné říci, že žádné pracoviště by nemělo být místem šikany, obtěžování nebo diskriminace. To platí dvojnásob v případě hasičských stanic, kde je týmová spolupráce nezbytná pro zachraňování životů.

Podle odborového svazu hasičů (FBU) jsou hasičky v kentském hasičském záchranném sboru nuceny svlékat se do spodního prádla před svými kolegy a veřejností. Svaz považuje tuto praxi za nepotřebnou a ponižující a požaduje její ukončení. FBU se obrátil na oficiálního inspektora, aby tento problém řešil, jelikož je nespokojen s chronickou nečinností vedení.

Hasičské stanice jsou pracoviště a je nepřijatelné, aby se hasiči museli svlékat do spodního prádla před svými kolegy nebo veřejností.
Matt Wrack, Generální tajemník odborového svazu hasičů (FBU), www.theguardian.com

Tato stížnost následuje po březnové zprávě, která odhalila, že všechny hasičské sbory v Anglii jsou postiženy stížnostmi na šikanu, obtěžování a diskriminaci. Millingtonová, velitelka hasičů v Kentu, argumentuje, že svlékání do spodního prádla může zabránit přehřátí. Generální tajemník FBU Matt Wrack naopak uvádí, že uznávanou praxí je oblékání požární výstroje přes bavlněný pracovní oděv. Wrack obvinil vedení z chronické nečinnosti a uvedl, že problémy sahají až na samý vrchol hasičského sboru.

Svlékání hasičů do spodního prádla může zabránit přehřátí. Posádky nám řekly, že nošení kalhot pod hasičskými legínami způsobuje, že se cítí teplejší, a prakticky všichni, muži i ženy, chtěli možnost nenosit kalhoty pod ochranným oblekem. Zvláště v této době, během letních veder, mnoho hasičů upozornilo na nepohodlí spojené s nošením kalhot. Potí se pod legínami a říkali, že to může být velmi nepříjemné.
Ann Millingtonová, hlavní důstojnice kentské hasičské jednotky, www.theguardian.com

Od jednotlivců, kteří se rozhodnou nenosit kalhoty pod ochranným oděvem, se očekává, že si budou vědomi ztráty svého vlastního soukromí a důstojnosti svých kolegů, když se svlékají za otevřenými dveřmi hasičského auta. Odbory tvrdí, že hasiči byli nuceni se svléknout na stanicích předtím, než si navléknou hasičskou soupravu při účasti na záchranných výjezdech.

Chceme vidět hasičské a záchranné služby, kde jsou dodržovány profesionální standardy a s každým je zacházeno s respektem. Doufáme, že místní zástupci odborového svazu hasičských sborů mohou společně spolupracovat s hasiči a záchranáři v Kentu, aby problémy vyřešili.
Mluvčí ministerstva vnitra Spojeného království, www.theguardian.com

Tyto skutečnosti uváděné v kontrolní zprávě odhalují poměry a mnohé vysvětlují. Poodkrývají také pozadí nedávného případu sebevraždy ve Wembley. Mladý hasič Jaden Francois-Esprit byl ve Wembley šikanován a spáchal sebevraždu.

Když Jaden dokončil svůj hasičský výcvik, byl hrdý na to, že nosí svou uniformu, ale během krátké doby ho londýnský hasičský sbor úplně zničil.
- Linda Francois, matka Jadena Francoise-Esprita, www.theguardian.com

Podle jeho rodiny neměl Jaden žádné psychické problémy, když vstoupil do hasičského sboru. Ke konci života se však psychika hasiče prudce zhoršila. Požádal 16 krát o přeložení na jiné stanice, ale tyto žádosti byly zamítnuty a zůstal ve Wembley, kde byl stále více nešťastný.

Inspektoři ve zprávě inspektorátu policejních a hasičských a záchranných služeb Jeho Veličenstva (HMICFRS) uvádějí, že hluboce znepokojující chování zjištěné u hasičských a záchranných služeb po celé Anglii může být jen špičkou ledovce.

Evropa se smaží v extrémních teplotách, Řecko hoří a Rhodos se musí evakuovat

Tento článek přitahuje pozornost k situaci, kterou bychom v dnešní době měli považovat za nepřijatelnou. Hasičský sbor, který by měl být (a dle mého je) symbolem odvahy a solidarity je zapleten do něčeho, co je zcela v rozporu s těmito hodnotami - šikany, diskriminace a ponižování. Smutný příběh mladého Jadena Francoise-Esprita dokazuje, že může končit fatálně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz