Hlavní obsah
Cestování

Druhá nejstarší knihovna v Evropě, tichá, krásná strážkyně lidského vědění a kabelka falešný FENDI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš

Všechny užitečné informace pro organizaci vaší návštěvy na základě vašich potřeb, mají na svých stránkách. A tematické nebo časové itineráře mají navržené tak, aby usnadnily individuálním návštěvníkům a rodinám způsoby rezervace pro skupiny.

Tak pozor! Tady hned, když vstoupíte, bezpečně poznáte, že jste na mimořádném a výjimečném místě, kterému vládou zcela nadpozemsky talentovaní lidé. Ještě než si koupíte vstupenku, než si odložíte v šatně, bude vám jasné, že můžou řídit celý svět.

Článek

Všechen personál muzea a knihovny v centru Milána je dokonale upraven, precizně připraven a každého návštěvníka se 100% jistotou odhadne, jaký lístek si koupí. Nikdy se nespletou. Mají tematické nebo časové itineráře navržené tak, aby usnadnily individuálním návštěvníkům a rodinám, způsoby rezervace pro skupiny a prohlídky s průvodcem nabízené specializovanými průvodci pečlivě vybranými Ambrosianou.

Věřte mi, zaměstnanci této knihovny, by mohli řídit planetu, šlo by jim to bezvadně i jako vedlejšák. Protože tady tu knihovnu milují, a nikdy by ji neopustili. Poznáte to podle toho, jak vám podají itinerář, jak splývají s budovami a jak moc jsou šťastní, že můžou být součástí těch nádherných pokladů světa, které tady střeží.

Ambrosiánská knihovna (Biblioteca Ambrosiana) v Miláně je skutečným svědectvím lidského vědění a tvořivosti. Byla založena kardinálem Federicem Borromeem na počátku 17. století a po Bodleian Library v Oxfordu je druhou nejstarší veřejnou knihovnou v Evropě. Její název je poctou svatému Ambrožovi, patronu Milána, a stojí jako kulturní maják v srdci města.

Ambrosiana je nejen knihovnou, ale také galerií, Pinacoteca Ambrosiana, v níž se nachází působivá sbírka uměleckých děl od mistrů, jako jsou Leonardo da Vinci, můj nejobdivovanější Caravaggio, Rafael, Tizian, Botticelli a mnoho dalších. Mezi vzácné poklady patří slavný „Portrét hudebníka“ od Leonarda a rozsáhlá sbírka jeho kreseb a rukopisů známá jako Codex Atlanticus.

Foto: Petr Janaš

Tato instituce přesahuje rámec knih a obrazů, je to komplex historického a uměleckého významu. Například římské fórum objevené pod starobylými sklepy Ambrosiany připomíná dlouhou a bohatou minulost Milána. Slavnostní vysvěcení kostela San Sepolcro Aribertem d'Intimiano v roce 1030 nad starověkým římským fórem představuje významný okamžik v náboženské historii města.

Dalším zázrakem spojeným s Ambrosianou je kolos San Carlo, důvěrně známý jako San Carlone. Vznikl v 17. století na pokyn Federica Borromea a tyčí se jako symbol víry a uměleckého řemesla.

Foto: Petr Janaš

Casa Museo Pogliaghi představuje další ukázku dosahu Ambrosiany. Tento dům-muzeum Lodovica Pogliaghiho, významného lombardského umělce konce 19. a počátku 20. století, nabízí návštěvníkům jedinečný pohled na umělcův život a dílo.

Kromě toho Ambrosiana hostí různé výstavy, vzdělávací programy a iniciativy, což z ní činí živou instituci, která stále přispívá ke kulturní slávě nejen celého Milána, ale i mimo něj. Je místem, kde se tě přímo dotkne historie, umění a vzdělanost, a nabízí strhující zážitek, jak vědcům, tak obyčejným turistům jako já, ale i milovníkům umění. Vedení tohoto muzea a knihovny je úplně jiné, než jsme zvyklí, to si všimne snad úplně každý návštěvník, hned když vstoupí na toto magické místo. Kde i tištěný perfekcionisticky vytvořený průvodce je impozantním uměleckým dílem.

Návštěva Ambrosiany je opravdový zážitek ať už jste, nebo nejste návštěvník muzei, dostane vás! Zaručeně. Tou koncentrací krásy. Ať už máte čas méně než hodinu, nebo celý den. Ambrosiana slibovala a splnila setkání s nejvýznamnějšími uměleckými díly a historickými dokumenty, které lidstvo nabízí. Jsem rád, že jsem je viděl tak blízko a mohl je prohlédnout a obdivovat v takovém počtu.

Těm, kteří plánují návštěvu, knihovny a galerie budou doslova nadšeni. Ručím za opravdu mocný a nezapomenutelný zážitek. Ambrosiana je povinnou zastávkou pro každého, kdo se zajímá o tak mimořádné dílo lidské kultury. Jako je zázrak Codexu Atlanticus až po mistrovská díla v Pinakotéce.

Sbírka muzea obsahuje více než 400 000 svazků, z toho 30 000 rukopisů a 12 000 pergamenů v různých jazycích, jako je latina, řečtina, hebrejština, arabština a perština. Mezi nejznámější díla patří da Vinciho, sbírka spisů a kreseb, které se zabývají různými tématy, například technikou, anatomií a filozofií. Mezi další poklady patří nejstarší známý rukopis Božské komedie Danteho Alighieriho a díla autorů, jako jsou Petrarca, Ariosto, Boccaccio a Galileo Galilei. Prostě úžasná chvíle, i když dopředu víte, že, všechna ta mistrovská a jedinečná díla tam jsou, na moment zdřevěníte. Jen z výčtu těch slavných jmen se vám zatočí hlava. A pak už si prohlížíte vedle plánku i hotové dílo Stroj času od Leonarda v atmosféře prastaré knihovny, jaká nemá obdoby.

Foto: Petr Janaš

Pinakotéka Ambrosiana, která je nedílnou součástí instituce, uchovává pozoruhodnou sbírku uměleckých děl s obrazy od 14. do 19. století. Obdivovat zde můžete mistrovská díla takových autorů, jako jsou Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli, Tizian, Rafael a mnoho dalších.

Kromě uchovávání a studia děl se knihovna věnuje vzdělávacím a kulturním aktivitám, jako jsou výstavy, speciální iniciativy a komentované prohlídky. Například nedělní prohlídky nazvané Zázraky Ambrosiany umožňují veřejnosti objevovat poklady sbírky za pomoci průvodců z AdArtem - bezkonkurenčních znalců umění, partnera knihovny v oblasti vzdělávání.

Knihovna se také pustila do projektu digitalizace svých sbírek - ano, opravdu, díky němuž je řada jejích pokladů přístupná, online, a pokračuje tak ve svém poslání šířit znalosti a kulturu. Tady, kdo ví, v duchu zatleská.

Chcete-li si zorganizovat návštěvu, můžete navštívit oficiální webové stránky, kde najdete informace o jízdních řádech, vstupenkách, způsobu dopravy a návštěvním řádu.

Foto: Petr Janaš

Jedna z posledních výstavních prostor na trase, hned za hlavní knihovnou, je velmi temné přízemí jinak přepychového a honosného paláce. Zde, na zemi, je původní římská dlažba a přímo na ní, v prostoru, šikovnými kurátory jsou geniálním způsobem instalované mohutné sochy. Hustě vedle sebe se dívají za návštěvníky, kteří s opravdovým úžasem dlouze nehybně stojí, jako ty sochy, stojí a chvíli jim trvá, než zjistí, co je v prostoru mezi sochami znehybnělo. Jakmile je prostor pustí, v duchu, ale zcela zřetelně, každý návštěvník jiným, svým způsobem vnímá genialitu uměleckých děl vystavovaných mistrů a žasne nad těmi, kteří je zde mistrovsky instalovali. Pak už všichni, vyměňujíc si významné pohledy opouštějí, jeden za druhým, knihovnu bočním vstupem. Prohlídka trvala celé dopoledne, a přesto máte pocit, že minuly pouhé minuty.

Codex Atlanticus

Codex Atlanticus neboli Atlantický kodex, je jedinečným souborem prací Leonarda da Vinciho, který je známý svým rozsahem a různorodostí obsahu. Kodex je uložen v Biblioteca Ambrosiana, mezi jinými bohatými sbírkami uměleckých děl a rukopisů. Tedy až budete v Miláně, určitě se zajděte podívat.

Tento kodex je neocenitelným zdrojem informací o Leonardově myšlení a práci. Zahrnuje širokou škálu témat, od technických nákresů, vynálezů, vědeckých pozorování přes umělecké studie po filozofické úvahy. Soubor dokumentuje Leonardovu neúnavnou touhu po poznání a inovacích, která neznala hranic mezi různými disciplínami. Některé kresby vám budou povědomé. Ale teď se díváte na pravý artefakt.

Pro ty, kteří chtějí knihovnu navštívit, nabízí různé možnosti prohlídek a aktivit v závislosti na čase, který mají k dispozici, a zájmech, které je lákají. Od krátkých návštěv až po podrobné studijní sezení, od rodinných aktivit po akademický výzkum – instituce se snaží vyhovět širokému spektru návštěvníků až neuvěřitelným způsobem. Opravdu zcela jedinečný přístup managementu k řízení této vzácné knihovny je cítit doslova ze všeho. Počínaje jejich webovými stránkami, přes naprosto perfektní synchronní pracovní balet, až po neuvěřitelnou energii a um, který bezpochyby vynaložili na „kouzlo“ umístění soch ve tmě. Povedlo se. Bylo to opravdu silné až mystické. Tak určitě si udělejte čas a prohlídku v mimořádných prostorách si vychutnejte se vším všudy. Pokud jste tam už byli, tak napište, jak se líbila knihovna vám.

Foto: Petr Janaš

Codex je příkladem Leonardovy geniality a představuje klíč k porozumění jeho odkazu, který zůstává relevantní i dnes - a to není fráze: Jet do Milána a nevidět ho na vlastní oči by byla škoda. Kabelky neutečou, budou i příští módní sezonu a pořád. Možná už nepofrčí ty tmavě zelené a růžové fendi peekaboo iseeu petite, které si všichni přijeli koupit (aspoň na hotelu to tak vypadalo). Prý z pravé pštrosí kůže, tvrdila mladá britka u snídaně vedle u stolu. Na co? Falešný nebo pravý fendi, z kůže nebo z plastu. Když Made in Italy, tak za mě určitě raději nedělní Zázraky Ambrosiany.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Knihovna věcí
Fendi

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz