Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Jeden gram jedu krásné kolumbijské žabky dokáže usmrtit až 15 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

Pralesnička strašná (Phyllobates terribilis) se vyskytuje ve třech různých barevných variacích: mátová, žlutá a oranžová.

Tato skoro neškodně vypadající pralesnička strašná je považována za nejjedovatější žábu světa. Nepředstavuje hrozbu pro predátory, ale ukrývá v sobě jed tak silný, že by dokázal skolit dva slony, deset tisíc myší, nebo až 15 tisíc lidí na gram jedu.

Článek

Krásná žabka původem z Kolumbie. Tato žába je známa svojí inteligencí a šikovností při lovu drobných hmyzů a mravenců. Jeden gram jejího jedu, který je součástí kůže, by mohl usmrtit až 15 tisíc lidí, což ji řadí mezi nejjedovatější žáby planety. Pralesnička je považována za jednu z nejinteligentnějších žab. Jako všechny jedovaté žáby, i chovaná pralesnička strašná dokáže po několika týdnech rozpoznat své lidské opatrovníky. Jsou to také velmi šikovní lovci jazykem – svým dlouhým lepkavým jazykem kořist málokdy minou.

Pralesnička strašná nepoužívá svůj jed k zabíjení kořisti, ale jako obranu před predátory. Když je v ohrožení, využívá svůj jed k ochraně. I přes svou jedovatost je tato žába zároveň velmi inteligentní a sebevědomá. V přírodě se živí drobným hmyzem a mravenci, ale dosud není úplně jasné, ze kterých druhů hmyzu získávají svůj vysoce účinný jed. Vědci se domnívají, že by mohlo jít o drobného broučka rodu Melyridae. V této oblasti jsou také velmi jedovatí mravenci, vše je ale ještě ve stádiu výzkumu.

Pralesničky strašné jsou ohroženy nejen indiánskými kmeny, které je loví pro jejich jed, ale také těžbou dřeva a používáním pesticidů, které jsou pro ně smrtelně toxické. Právě některé indiánské kmeny představují pro pralesničky velké nebezpečí. Tím dalším je druh žabožravého hada Liophis epinephelus, který je vůči jedu pralesniček imunní. Pralesničky jsou však čím dál více ohrožené lidskou činností, jako je těžba dřeva v deštných pralesích nebo používání umělých hnojiv a pesticidů, které žáby a ostatní obojživelníci přijímají celým povrchem těla a jsou pro ně velice toxické.

Tyto žáby jsou společenské tvory, které žijí ve skupinách a jsou k sobě tolerantní. Jsou také velmi inteligentní, schopné rozeznat své chovatele a velmi dobře se orientují ve svém prostředí. Tyto žáby jsou zároveň hodně společenské a žijí ve skupinách. Vzájemně se téměř nenapadají a jsou k sobě tolerantní. Pouze v období páření samci dovedou být velice bojovní, ale samice zůstávají v klidu, V zajetí dokonce dokážou po několika dnech bezpečně rozeznat své chovatele.

Pralesnička strašná je jedním z nejvíce fascinujících druhů žab díky svému unikátnímu způsobu života, barevnosti a péči o potomstvo. Například péče o potomstvo – od momentu, kdy se sameček stará o vajíčka, zvlhčuje je, vylíhlé pulce odnese na zádech do nádržek s vodou a samička je pak chodí krmit neoplozenými vajíčky. Ve světě žab jsou prostě naprosto výjimečné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Kolumbie

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz