Hlavní obsah

Jste bohatí nebo směšní?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš, licence Canva

Skutečné bohatství vychází z vašeho charakteru, hodnot a vztahů s blízkými lidmi. To je totiž to jediné skutečné bohatství, které vám nikdo nikdy nemůže vzít.

Článek

V dnešní době sociálních sítí se zdá, že každý druhý post křičí: „Podívejte se na mě, jsem bohatý a úspěšný!“ Fotky z luxusních dovolených, selfies s nejnovějšími módními kousky, snímky honosných domů a aut – to vše se v našich feedech objevuje s alarmující pravidelností. Člověk by si skoro řekl, že se ocitl uprostřed castingu na roli v Crazy Rich Asians.

Ale proč vlastně cítíme potřebu světu neustále dokazovat, jak se máme dobře? Je to snad novodobá obdoba pávího tance, kdy se samci předhánějí, kdo má pestřejší ocas? Nebo jsme zkrátka všichni tak trochu ješitní a toužíme po obdivu a závisti druhých?

Pravdou je, že honba za lajky a followery nás často nutí prezentovat jakýsi naleštěný, idylický obrázek našeho života, který má se skutečností pramálo společného. Rádi se chlubíme novým autem, ale už nesdílíme účet z autoservisu. Fotíme se v designových šatech, ale neukážeme, jak nám visí cenovka ze second handu. Chceme, aby si o nás ostatní mysleli, že jsme bohatí a úspěšní, i když se ve skutečnosti topíme v dluzích a pochybnostech.

Jenže ono to „bohatství“, které na sítích tak rádi vystavujeme na odiv, je často stejně pomíjivé a křehké jako skořápka instagramového vejce. Možná máme drahé hodinky, ale chybí nám čas na rodinu a přátele. Možná jezdíme na okázalé zahraniční dovolené, ale doma nás nečeká nikdo, s kým bychom se o zážitky podělili. Možná máme na kontě miliony, ale na duši prázdno a pocit neuspokojení.

A tak je nasnadě otázka – nežijeme náhodou v době, kdy se z vystavování majetku stala tak trochu fraška? Honba za pouhou fasádou bohatství, za kterou se často skrývá vnitřní nejistota a touha po uznání? Není vlastně trochu směšné, když se dospělí lidé předhánějí jako malé děti, kdo má lepší hračky?

Pokud se nad tím zamyslíme, skutečné bohatství přece nespočívá v materiálních věcech, ale v prožitcích, vztazích, zážitcích. V čase stráveném s blízkými. V pocitu, že děláme něco smysluplného. V radosti z maličkostí. Tyhle věci se na fotku jen tak vyfotit nedají, ale o to víc nás naplňují a dělají náš život opravdu hodnotným.

Tak až zase budete scrollovat sociálními sítěmi a obdivovat všechny ty šťastné a bohaté lidi, zkuste se na to podívat s nadhledem. A hlavně se nenechte zviklat v tom, že to podstatné se skrývá uvnitř, není vidět navenek. Protože upřímně – být bohatý a směšný zároveň, to chce opravdu talent.

Předstírání bohatství pro lajky a sdílení

V dnešní době sociálních sítí se zdá, že každý chce být bohatý – nebo se tak alespoň tvářit. Stačí se podívat na Instagram nebo TikTok a hned na vás vyskočí záplava fotek a videí, kde se lidé předhánějí v tom, kdo bude vypadat víc „cool“ a „zámožný“. Obklopeni luxusními sportovními auty, oblečeni v tom nejdražším značkovém oblečení a s fotkami z exotických dovolených se snaží oslnit své followery a nasbírat co nejvíc lajků a sdílení.

Ale jaká je realita za těmito dokonale naaranžovanými záběry? Často je to jen iluze, kouřová clona, která má zakrýt skutečnost. Ten týpek v nejnovějších Gucciho botách? Možná si na ně musel půjčit od kamaráda a ve skutečnosti má v peněžence tak akorát na jízdenku domů autobusem. A ta slečna, co se každý týden chlubí fotkami z jiné luxusní destinace? Klidně může mít dluhy až po uši a celé její cestování je ve skutečnosti financované z kreditní karty jejích rodičů.

Je to trochu jako moderní Potěmkinovy vesnice – zvenku vše vypadá okázale a dokonale, ale když nahlédnete pod povrch, zjistíte, že realita je úplně jiná. Lidé si půjčují drahé věci jen na focení, zadlužují se, aby mohli alespoň na chvíli vypadat bohatě, a předstírají životní styl, který si ve skutečnosti nemohou dovolit. A to vše jen proto, aby oslnili ostatní na sociálních sítích a naskákali si lajky a sdílení.

Je to vlastně docela smutné, když se nad tím zamyslíte. Tihle lidé tráví tolik energie a prostředků na to, aby vypadali bohatě, místo aby tu energii investovali do něčeho skutečně smysluplného – do budování upřímných vztahů, rozvoje svých schopností nebo třeba pomoci druhým. Místo hledání opravdového štěstí a naplnění se honba za lacinými lajky na sociálních sítích stává jejich hlavní životní náplní.

Takže až zase narazíte na někoho, kdo se bude až podezřele moc blýsknout se svým bohatstvím, vzpomeňte si na ty Potěmkinovy vesnice. Možná je všechno trochu jinak a za tou fasádou luxusu se skrývá úplně obyčejný člověk, který se jen zoufale snaží působit důležitě. A místo závisti si dopřejte pousmání nad tím, jak rádi si někteří hrají na něco, co nejsou. Protože opravdové bohatství se neměří značkou bot, počtem hvězdiček hotelu nebo nejvyšší rychlostí auta, ale tím, jací jsme a jak kvalitní život skutečně žijeme.

Honba za lajky a obdivem na sociálních sítích se může snadno zvrhnout v tragikomické divadlo marnosti. Představte si třeba kolegu Karla, který se celý načančaný vyfotí před vypůjčeným Lamborghini, jako by bylo jeho. Nadšeně fotku sdílí s hromadou hashtagů jako #luxurylife a #blessed. A ejhle, za pár minut se pod příspěvkem objeví komentář od majitele auta: „Hej chlape, vždyť jsem ti to Lambo jen na chvilku půjčil!“ Trapas jako hrom a Karel by se nejraději propadl do země.

Nebo co třeba bývalá spolužačka Simona, která utrácí majlant za padělané kabelky a boty, aby oslnila své followery? Celá pyšná se promenáduje po městě s novou „Gučičkou“ a „Najkama“, hlavně že budí dojem, že je za vodou. Jenže ouha, když ji potká skutečná kamarádka se zkušeným okem, hned odhalí, že její „značkové“ kousky jsou z tržnice.

A co říct na souseda Filipa, který si na víkend pronajme luxusní vilu s bazénem, aby tam pořídil „spontánní“ Instagram Stories? Tváří se, že takhle žije běžně, ale followeři nejsou hloupí – všimnou si, že je to pořád ta stejná vila, kde fotil už loni a předloni. Trapnosti prostě není konec, Filípku! Je úplně jedno, jestli natáčíte storýčka v pronajatém Mustangu, cpete se kaviárem z Lidlu nebo dáváte na odiv hodinky ze šmelcu. Snaha hrát si na něco, co nejste, je prostě k smíchu. Buďte radši sami sebou, zaměřte se na to, co vás skutečně naplňuje a obklopte se lidmi, kteří vás mají rádi takové, jací doopravdy jste.

Život není soutěž v předstírání – upřímnost a autentičnost jsou mnohem víc sexy než pochybné předvádění

Takže až zase dostanete chuť machrovat na sítích, raději se dvakrát zamyslete. Nikdo není dokonalý a nikdo nemá perfektní život, ani ti nejvíc cool influenceři. Važme si toho, co máme, pěstujme skutečné vztahy a nepodléhejme pokušení falešného lesku. Jinými slovy: Buďme víc reál a míň rich!

Zamyšlení nad tím, co je v životě opravdu důležité

Zkusme se na chvíli zastavit a zamyslet se nad tím, co je v životě doopravdy důležité. Jsou to snad materiální statky, které nás dělají šťastnými? Nebo spíš láska, zdraví, smysluplné vztahy a pocit, že děláme něco prospěšného? Když se nad tím hlouběji zamyslíme, zjistíme, že honba za bohatstvím je často jen honbou za prázdnotou. Skutečné štěstí pramení z naplňujících zážitků, z pocitu sounáležitosti, z drobných radostí všedního dne. Nezáleží na tom, jestli máte nejnovější iPhone nebo jestli letíte na dovolenou privátním tryskáčem. Záleží na tom, jestli jste obklopeni lidmi, které máte rádi a jestli děláte věci, které vás baví a naplňují.

Skutečné hodnoty versus materiální pozlátko

Nic se nedá dělat, žijeme v době, kdy je snadné podlehnout iluzi, že více znamená lépe. Víc peněz, víc followerů, víc luxusu. Jenže pod nablýskaným povrchem se často skrývá vnitřní prázdnota a nejistota. Lidé, kteří neustále potřebují dávat na odiv své bohatství, ve skutečnosti možná jen zakrývají svůj strach a zranitelnost. Opravdové hodnoty jako laskavost, velkorysost, pokora a vděčnost jsou mnohem cennější než všechny diamanty a zlaté cihly světa. Člověk, který našel vnitřní klid a vyrovnanost, nepotřebuje nikomu dokazovat svou hodnotu skrze materiální statky. Ví, že jeho skutečné bohatství spočívá v něčem mnohem hlubším a trvalejším.

Proč být vděčný za to, co máme?

Možná to zní jako klišé, ale vděčnost je opravdu klíčem ke spokojenému životu. Místo abychom neustále toužili po tom, co nemáme, zkusme se zaměřit na to, co už máme. Střecha nad hlavou, jídlo na stole, milující rodina, věrní přátelé – to jsou věci, které se nedají koupit za žádné peníze. Každý den je dar a záleží jen na nás, jak s ním naložíme. Budeme se honit za pomíjivým materiálním bohatstvím, nebo se raději soustředíme na to, abychom prožili smysluplný a naplněný život?

Až příště uvidíte na sociálních sítích někoho, jak se vytahuje svým luxusním životním stylem, zkuste se nad tím laskavě pousmát. A pak se vraťte zpátky do reality – do své jedinečné, báječně obyčejné reality, která je ve skutečnosti tím největším bohatstvím. Každý den trávíme spoustu času scrollováním skrze nekonečný feed fotek a videí, kde se všichni předhánějí, kdo vypadá bohatší, šťastnější a úspěšnější. Ale nenechte se zmást – tato virtuální realita má často pramálo společného se skutečným životem.

Představte si třeba Jardu, který se na Instagramu chlubí fotkami z luxusní dovolené na Maledivách. Vypadá to fantasticky, že? Ale co už nevidíte, je fakt, že si na to vzal půjčku a teď bude několik let splácet, jen aby mohl týden dělat ramena před followery. Nebo Simona, která sdílí selfie s nejnovější kabelkou od Gucciho. Pěkná kabelka, jen škoda, že v ní má akorát tak prázdnou peněženku a pár účtenek od nákupu na splátky.

Je snadné nechat se strhnout touto hrou na bohatství a zapomenout na to, co je doopravdy důležité. Pamatujte – skutečné přátelství, láska, spokojenost, to jsou věci, které si za peníze nekoupíte. Nejcennější jsou ty chvíle strávené s blízkými, společné zážitky, upřímné rozhovory. Věnujte svůj čas a energii budování hlubokých vztahů, následování svých skutečných vášní a snů. Nesnažte se za každou cenu napodobovat falešný lesk z obrazovky mobilu.

To samozřejmě neznamená, že musíte sociální sítě zcela opustit. Jen je potřeba k nim přistupovat s nadhledem a nenechat se pohltit. Pečlivě si vybírejte, koho budete sledovat. Zaměřte se na lidi a účty, které vás inspirují, motivují, přinášejí vám radost a užitečné informace. A hlavně – neberte sami sebe moc vážně. Sdílejte s humorem a nadsázkou, buďte autentičtí. Vždyť upřímnost a schopnost zasmát se sám sobě je mnohem sympatičtější než předstíraný glamour.

Takže až příště uvidíte fotku někoho, kdo se chlubí svým „dokonalým“ životem, vzpomeňte si na Jardu a Simonu. Pusťte si oblíbený seriál, zavolejte babičce, uvařte si společně dobrou večeři. A jestli někdo náhodou okomentuje váš outfit slovy „Ten svetr má, ale Lada už dvě sezóny!“, prostě se tomu od srdce zasmějte. Protože vy dobře víte, že skutečné bohatství není o tom, co máte na sobě, ale co máte v sobě a koho máte kolem sebe. Protože opravdové bohatství nespočívá v tom, kolik máte na kontě, jaké auto řídíte nebo kolik sledujících vás obdivuje na sociálních sítích. Skutečné bohatství totiž vychází z vašeho charakteru, hodnot a vztahů s blízkými lidmi.

Nenechte se zmást blyštivou fasádou, kterou často vidíte online. Pamatujte, že za každou dokonalou fotkou na Instagramu se může skrývat obyčejný život se všemi jeho strastmi. A za každým drahým zbožím se může skrývat prázdnota a touha zapůsobit na ostatní. Místo honby za pomíjivým materiálním bohatstvím se raději zaměřte na to, co vás skutečně naplňuje a dělá šťastnými. Važte si maličkostí, buďte vděční za to, co máte, a pěstujte smysluplné vztahy s rodinou a přáteli. Tyto hodnoty vám totiž zůstanou i ve chvílích, kdy vám dojde kredit na mobilu nebo followeři na TikToku.

Berte život s nadhledem a zdravou dávkou humoru. Když vám příště algoritmus hodí na timeline fotku něčí nablýskané jachty, vzpomeňte si na tento článek. Nejste o nic chudší, když projedete dovolenou autem po Česku místo na Maledivách. Ba naopak, možná si ji mnohem víc užijete, protože nebudete řešit, jak nafotit tu nejlepší fotku na Instagram.

Buďte zkrátka sami sebou, mějte se rádi takoví, jací jste, a užívejte si života podle svého gusta. To je totiž to skutečné bohatství, které vám nikdo nemůže vzít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz