Hlavní obsah
Psychologie

Kawaii nás dělají šťastnějšími, ovlivňují naše chování a mění kognitivní procesy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš, Deeply AI

Kawaii (japonské slovo pro roztomilý) věci jsou populární, protože vytvářejí pozitivní emoce.

Fenomén roztomilosti přesahuje rámec našich interakcí se štěňaty v reálném životě. V době sociálních médií je roztomilý obsah stále populárnější a vlivnější.

Článek

Štěňata jsou jedním z těch zvláštních stvoření, která si okamžitě získají naše srdce. Jejich rozkošný vzhled s chlupatými čumáčky a zvídavýma očima je něco, co s námi lidmi hluboce souzní. Pojem roztomilosti je složitý a zahrnuje jak estetické hodnocení, tak emocionální reakce. Když se podíváme na štěně, naše srdce zaplaví pocity lásky a něhy. Jako by se jejich nevinnost a hravost dotýkaly hluboké části naší psychiky a vyvolávaly silné emoce, které dokáží rozpustit i to nejchladnější srdce.

Studie o účincích roztomilých obrázků zjistila, že mohou vyvolávat pozitivní pocity a dokonce ovlivňovat naše chování.[1] Experiment zahrnoval účastníky, kteří plnili úkol týkající se reakčního času při prohlížení různých typů obrázků: mláďat, dospělých zvířat a neutrálních objektů.

Nechtěné dítě se cítí provinile za svou existenci celý svůj život

Výsledky ukázaly, že obrázky mláďat byly hodnoceny jako roztomilejší a příjemnější než obrázky dospělých zvířat a neutrálních objektů. Kromě toho bylo zaměření pozornosti účastníků ovlivněno typem zobrazeného obrázku, přičemž po zobrazení obrázků mláďat se snížil globální efekt priority. To naznačuje, že při pohledu na roztomilé obrázky, jako jsou štěňata, se mohou změnit naše kognitivní procesy a my se můžeme více soustředit na detaily.

Foto: G.C., Pixabay

Když se podíváme na štěně, naše srdce zaplavují pocity lásky a něhy. Roztomilost je komplexní pojem, který zahrnuje mnoho různých aspektů. K estetickým hodnocením, které neodmyslitelně patří k naší vnímavosti, ale také vyvolává řadu emocí a citových stavů.

Koncept roztomilosti přesahuje subjektivní preference a má biologický základ. Hromadící se studie podporují myšlenku, že dětské tváře, včetně tváří roztomilých zvířat, jako jsou štěňata, jsou vysoce biologicky relevantními podněty. Náš mozek je nastaven tak, aby na tyto tváře reagoval pozitivně, což v nás vyvolává rodičovské instinkty a pečovatelské chování. Tomuto jevu se říká dětské schéma, které vysvětluje, proč jsou pro nás štěňata tak neodolatelná. Jejich velké oči, kulaté obličeje a malá těla aktivují naše pečovatelské systémy a nutí nás, abychom je chránili a starali se o ně.[2]

Pochopení síly roztomilosti v sociálních médiích je v dnešní digitální době klíčové. Roztomilý obsah má schopnost vyvolat silné emocionální reakce a ovlivnit naše chování. Může vést ke zvýšenému sdílení a dalšímu prosociálnímu chování, protože se cítíme být poháněni k šíření radosti, kterou tato roztomilá stvoření přinášejí. Je však důležité vyvinout specifické metriky a opatření pro hodnocení roztomilého obsahu v kontextu sociálních médií. Díky tomu můžeme lépe porozumět jeho účinkům a využít jeho potenciál při vytváření pozitivních online zážitků.

Štěňata mají v našich srdcích zvláštní místo díky své přirozené roztomilosti. Působí na naše emoce a vyvolávají pocity lásky, něhy a radosti. Roztomilý obsah, včetně obrázků štěňat, má moc ovlivnit naše chování jak v reálném životě, tak v online prostředí. Pochopení vlivu roztomilosti je zásadní pro orientaci v digitálním prostředí a vytváření smysluplných vztahů s ostatními.

Až tedy příště narazíte na obrázek nebo video s roztomilým štěnětem, věnujte chvilku času tomu, abyste ocenili sílu, kterou roztomilost v našich životech má.

[1] Odborná studie, kterou provedli Hiroshi Nittono, Michiko Fukushima, Akihiro Yano a Hiroki Moriya z Hiroshima University v Japonsku.

[2] NITTONO, Hiroshi, et al. The power of kawaii: Viewing cute images promotes a careful behavior and narrows attentional focus. 2012.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Roztomilé

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz