Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Klimatickému summitu Cop28 v Dubaji bude předsedat - a to vážně - šéf ropného průmyslu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

Na většině severní polokoule došlo k rekordním vedrům – červenec byl nejteplejším měsícem, jaký kdy lidé zaznamenali – a také došlo k záplavám a dalším dopadům, před nimiž vědci již dlouho varují jako před rostoucí daní za klimatickou krizi.

Článek

Přemýšlím o paradoxu, který v sobě skrývá skutečnost, že předsedou klimatického summitu Cop28 v Dubaji bude, a to je naprosto zarážející, šéf ropného průmyslu. Samotná tato skutečnost ve mně vyvolává řadu otázek. Jak může člověk, jehož kariéra je spojena s průmyslem, který je jedním z hlavních původců klimatické krize, vést tak důležitou událost, jako je klimatický summit?

Ve světle rekordních veder, které v poslední době zasáhly většinu severní polokoule, mě tyto otázky neopouštějí. Červenec byl nejteplejším měsícem v našich historických záznamech a záplavy a další dopady klimatické krize se stávají stále běžnější. Vědci nás před nimi dlouho varovali, ale zdá se, že nejsme schopni učinit potřebné kroky k jejich předcházení.

Změna klimatu přináší s sebou kaskádovité dopady, které jsou tak prudké a náhlé, že je těžké je předvídat. Představte si hurikán Hilary, který přinesl vzácnou a extrémní cyklónu na jihozápad USA, oblast, která je obvykle chráněna chladnějšími oceánskými vodami a příznivými větry. Ani pouštní město Palm Springs nebylo ušetřeno.

Podívejme se na Kanadu, která čelí rekordnímu počtu lesních požárů, jev, který je přímo spojen s globálním oteplováním. V Arizoně bylo tak horko, že popáleninové oddělení nemocnice bylo plné lidí, kteří se popálili na rozpáleném chodníku. Nebo vzpomeňme na Řecko, kde byla kvůli vysokým teplotám uzavřena Akropole.

Klimatická krize nás vede do neznámých vod, které mohou mít nepředvídatelné důsledky. Nadále vypouštíme do atmosféry obrovské množství skleníkových plynů, což mění naše klima do stavu, který jsme za dobu lidské existence nezažili. V důsledku toho průběžně ztrácíme jistoty, na které jsme byli zvyklí. Můžeme se spolehnout, že vlak pojede na čas? Můžeme očekávat, že se děti budou moci účastnit školních sportovních her? Jaký dopad budou mít rostoucí teploty na cenu ovoce v supermarketu?

Klimatická krize nabízí spoustu otázek a málo odpovědí. Ale jedno je jisté, stále máme možnost něco změnit a zachovat si tak některé z našich starých jistot. Ale máme na to opravdu dostatek času a vůli? Tuto otázku by měl zodpovědět listopadový klimatický summit Cop28 v Dubaji. Doufám jen, že jeho předseda, šéf ropného průmyslu, bude schopen se svým úkolem vyrovnat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz