Hlavní obsah
Internet a technologie

Obavy se zmocňují světa architektury a designu, málokdo pochopil, že revoluce již probíhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš, Deeply AI

Generování obrázků pomocí nástrojů umělé inteligence umožňuje vytvářet atraktivní, vizionářské návrhy, jako jsou například mrakodrapy, futuristické kombinace secese a sci-fi, melounem inspirované obloukové schodiště nebo budovy vytvořené z odpadů.

Sliby – a nebezpečí – umělé inteligence světa architektury a designu. Revoluce již probíhá v hypnotickém vysokorychlostním baletu architektury.

Článek

Na monitoru se objeví prskavka malých zelených kvádrů, která postupně přetvoří staveniště do uspořádané mřížky uniformních kostek. V jednu chvíli se vytvářejí řady vysokých věží, v další moment se zase přeměňují v nízká atria, aby se následně opět přetvořily do dlouhých štíhlých desek.

Tento proces se opakuje stovkami dalších iterací v hypnotickém vysokorychlostním baletu architektury.

Toto je dílo čínského architekta a zakladatele společnosti s umělou inteligencí, který je odhodlaný způsobit revoluci v architektonickém průmyslu. Tančící bloky zastaví a přiblíží na detaily, které odhalí komplexní uspořádání hotelových pokojů. Toto uspořádání se dynamicky přizpůsobuje, jak se budova rozšiřuje a zužuje – chodby mění své umístění, nábytek se pohybuje sem a tam. Dalším kliknutím se odhalí skrytý svět trubek a kabelů, komplexní sítě služeb se ohýbají a spojují do fascinujícího celku, umístění osvětlení, zásuvek a vypínačů se automaticky optimalizuje. Po dalším kliku se objeví konstrukční plány spolu s rozpočtem a seznamem materiálů. Celý projekt je připraven k odeslání do továrny ke stavbě.

Aplauduji mu za to, co mi připadá jako fascinující teoretické cvičení: navržení hotelového komplexu s 1 000 pokoji během několika minut pomocí AI. AI se ale nezdá zmatený. „Ach,“ řekne nonšalantně, „to už je postaveno! Celý proces trval dva a půl měsíce.“

Slavné a také nebezpečné aspekty umělé inteligence se v posledních měsících začaly objevovat v oblasti architektury a designu. Málokdo si však uvědomuje, že revoluce již probíhá. Nástroje pro generování obrázků umožní vytvářet přitažlivé vizionářské návrhy, například mrakodrapy, futuristické směsice secese a sci-fi, oblé schodiště připomínající meloun, či budovy vytvořené z odpadků.

Představa, že slavný Gaudi navrhuje kuchyňské doplňky, Gustave Eiffel nám navrhuje ploty, nebo Le Corbusier přijímá parametrismus, může být zábavná, ale umělá inteligence se již používá ke tvarování skutečného světa – a to s dalekosáhlými důsledky.

Foto: Petr Janaš, Deeply AI

AI v oblasti architektury usiluje o vytvoření komplexní platformy schopné řešit vše, od tvorby hlavních plánů po generování interiérů a konstrukčních detailů, pomocí umělé inteligence.

Architekti se tradičně zaměřují téměř výhradně na vizuální aspekty, ale největší změna nastává v méně atraktivní oblasti: automatizace celého designového procesu, od počátečního navrhování až po samotnou stavbu. Pokud jde o strategické myšlení a analýzu v reálném čase, umělá inteligence je již daleko za tím, co jsou schopni lidští architekti. To by mohlo znamenat poslední hřebíček do rakve pro tuto již tak trápící profesi.

Architektonická AI se snaží poskytnout komplexní platformu, která za pomocí umělé inteligence dokáže řešit vše od generování hlavních plánů, pomocí daných parametrů, jako jsou požadavky na denní světlo, prostorové normy a místní plánovací předpisy, až po generování interiérů a konstrukčních detailů. Vyvinula také nástroj pro transformaci 2D obrazu budovy na 3D model a převedení daného seznamu velikostí místností do půdorysů. Je to sice stále v počáteční fázi a výsledky jsou zatím neohrabané: hotel vytvořený AI vypadá velmi podobně, jako by jej navrhli roboti pro armádu robotických hostů.

Speciální místnost výhradně na sex. Sex room jako nastupující standard českých domácností

Někteří architekti vyzývají k opatrnosti – ne ze strachu o svou práci, ale kvůli obavám z toho, co by tato technologie mohla způsobit, a kvůli možnosti zneužití dat. Pokud nevíte, jaká data byla použita k trénování modelu, nebo pokud jste je správně neklasifikovali, může to být nebezpečné. Data jsou základem: pokud vložíte odpadky, dostanete odpadky ven. Důsledky pro ochranu osobních údajů a duševního vlastnictví jsou obrovské – jsou naše data zabezpečena před ostatními uživateli? Používá se k přeškolování těchto modelů v pozadí?

Tiskaři a její tým zkoumají možnosti strojového učení na svých vlastních zabezpečených serverech s využitím dat z rozsáhlé knihovny projektů. Jedním z jejich prvních experimentů bylo využití AI k prozkoumání možností použití tepelně citlivých laminátových materiálů ve fasádách, které by mohly měnit svůj tvar podle teploty. V závislosti na vrstvení laminátu může dojít k různému zkreslení za různých tepelných podmínek. Představte si fasádu, která by se mohla pasivně deformovat, vytvářet žaluzie nebo převisy, které by stínily různé části budovy podle teploty.

Ostrov Maltézských rytířů - poklad Středomoří

Nelze předpovědět konečné dopady, ale bez ohledu na to, zda nás to těší či nikoliv, umělá inteligence je zde, a zůstává. Architekti a designeři tomu jen bezradně přihlížejí. Podle zasvěcených by měli nyní navrhovat ne další budovu, ale budoucnost svého oboru.

Zdroj: Plzeňský deník, The Guardian

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz