Hlavní obsah

Plovoucí mrtvoly růžových říčních delfínů. Voda Tefé dosahuje teploty smrtících 39 °C

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

ilustrační foto

Roste strach z masového poklesu populace amazonských delfínů. Teplota jezera Tefé dosahuje 39 ° C, což může být nad limitem přežití pro tyto ohrožené druhy. Nedávný náhlý úbytek stovky amazonských říčních delfínů je alarmující.

Článek

Obavy z masového úbytku amazonských delfínů se zvyšují. Jezero Tefé dosahuje teploty 39 ° C, což může překročit hranici přežití pro tyto ohrožené druhy. Nedávné náhle vymírání stovky amazonských říčních delfínů vyvolává strach, že se zvyšující se teploty globálního oteplování mohou přesáhnout limit, který mohou druhy v citlivých ekosystémech snést. Ve vodách jezera Tefé se objevily mrtvá těla těchto ohrožených tvorů spolu s tisíci mrtvých ryb, jelikož dlouhodobé sucho úplně vysušilo většinu vody.

Město Tefé je situováno cca 525 km na západ od Manausu leteckou cestou či 595 km říční cestou, na jihu u jezera, které je vytvořeno ústím řeky Tefé do řeky Rio Solimões – horní Amazonka. Nejbližší velké město Coari je vzdálené 192 km jihovýchodně. Do Tefé nevedou žádné silnice, proto je možné se do něj dostat pouze lodí na řece nebo letadlem.

Poslední měsíc v Tefé připomíná scénář z filmu o klimatické katastrofě. Pravidelné pozorování růžových říčních delfínů je jedním z největších privilegií života v srdci Amazonského pralesa. Většinou každý den, když jdu na trh pro snídani, mě přivítají vlny, které delfíni vyvolávají při svém vynoření. To mi neustále připomíná, proč tady žiji. Vidět, jak tyto nádherné tvory hynou v takovém měřítku, je skutečnou tragédií.
Daniel Tregidgo, britský výzkumník pracující v regionu, theguardian.com

V posledních dnech zahynulo v jedné části Amazonie více než 100 říčních delfínů v důsledku extrémního sucha, které zasáhlo hloubku a teplotu řeky. Ayan Santos Fleischmann, hydrolog a výzkumník v Mamirauá Institute, zkoumá několik možných příčin tohoto masového úmrtí, včetně možného onemocnění a kontaminace odpadními vodami. Nicméně potvrzuje, že hloubka a teplota vody jsou „nepochybně hlavními faktory“ tohoto masového vymírání.

Lidé žijící v této malé komunitě v brazilském státě Amazonas popisují současnou situaci jako apokalyptickou.

Podobně jako v mnoha jiných částech světa, i Brazílie v posledních měsících zažívá nezvykle extrémní počasí kvůli klimatickým změnám způsobeným člověkem a jevu El Niño. Zatímco jih země trpí následky intenzivních dešťů, sever země je vyschlý v důsledku neobvykle silného sucha. Hladina Amazonky, největší řeky na světě, se každý den za poslední dva týdny snižuje o 30 cm. Hladina Amazonky se nyní nachází o 7,4 metru pod úrovní, kterou by měla mít v tomto období roku, což je situace, kterou místní biologové označují za absurdní.

Odborníci varují před sociálními důsledky tohoto vývoje. Téměř všechny zásoby potravin a paliva jsou přepravovány lodí po řece Solimões z Manaus, která je vzdálená 550 km, a tato vodní cesta je nyní neprůjezdná. Tato situace může způsobit růst cen a potravinovou nejistotu. Tefé je jednou z oblastí, které jsou suchem nejvíce postiženy. Národní meteorologický ústav uvedl, že srážky v září byly pouze třetinou historického průměru. Mnoho kanálů vyschlo a trasy pro říční lodě, které dříve trvaly tři hodiny, trvají nyní celý den, jelikož lodě musí plout i bahnem.

S postupujícím suchem a nedostatkem vody, které se očekává, že se v říjnu ještě zhorší, místní úředníci odcestovali do hlavního města Brazílie, Brasílie, aby požádali federální vládu o humanitární pomoc.

Delfín – Inie amazonská, známá také jako delfínovec amazonský (Inia geoffrensis), je druh sladkovodního říčního delfína, který se vyskytuje v Jižní Americe, konkrétně v řekách Orinoco, Amazonka a Araguaisko-Tocantinském systému. Tento delfín dorůstá délky 2 až 2,5 metru a váží 110 až 140 kg. Jeho zbarvení je proměnlivé, pohybující se od růžovošedé až po šedočernou. Má širokou ocasní ploutev, zatímco hřbetní ploutev chybí a na zádech má jen nízký hrb. Na dlouhém nosu má krátké tuhé hmatové fousy, které mu v kalné vodě nahrazují zrak.

Delfínovec amazonský žije buď samotářsky, nebo ve dvojici, a občas se shlukuje do malých skupin o maximálně šesti členech. Jeho jídelníček tvoří především ryby a méně i jiné vodní živočichy. Březost trvá kolem 350 dní a nově narozené mládě měří zhruba jeden metr. Jelikož tento druh často obývá kalné a neprůhledné vody, jeho zrak je silně omezen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Amazonka

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz