Hlavní obsah
Aktuální dění

Poprava ženy v Singapuru. Kauza Saridewi Djamaniové otřásá světem a vyvolává otázky o trestu smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kickstand, licence Canva

ilustrační foto

Singapur věznice Changi oběsila ženu Saridewi Djamaniovou, která byla v roce 2018 odsouzena za obchodování s drogami k trestu smrti, jako první ženu, kterou městský stát popravil za téměř 20 let.

Článek

Poprava Saridewi Djamaniové v Singapuru nás nenechává lhostejnými. Tato 45letá žena se stala první popravenou ženou v tomto městském státě za posledních téměř 20 let, a to navzdory silným protestům skupin bojujících za lidská práva. Djamaniová byla oběšena za pašování drog, což bylo potvrzeno Ústředním úřadem pro narkotika (CNB).

Tato událost nás vede k zamyšlení nad tím, jaký postoj by měla společnost zaujmout vůči trestu smrti a jak by měla reagovat na porušování lidských práv.

Djamaniová, která byla v roce 2018 odsouzena k trestu smrti za obchodování s heroinem, tvrdila, že nebyla schopna podat policii přesné výpovědi, protože trpěla abstinenčními příznaky. Soudce vrchního soudu však její námitky zamítl, což následně vyvolalo kritické reakce ze strany mezinárodních organizací, jako je Globální komise pro drogovou politiku, Mezinárodní organizace pro lidská práva a Amnesty International. Tyto organizace neúspěšně volaly po zastavení popravy a poukazovaly na nedostatečný pokrok v reformě trestu smrti v Singapuru.

Je důležité zmínit, že případ Djamaniové není ojedinělý. Singapurská vláda obnovila popravy v březnu 2022 po dvouleté přestávce způsobené pandemií.

Od té doby bylo popraveno 15 vězňů, což vyvolává obavy z toho, že město-stát se vrací k praxi provádění pravidelných poprav, přestože mnoho aktivistů tvrdí, že trest smrti je nepřiměřený a často se zaměřuje na nejzranitelnější a marginalizované segmenty populace.

Singapurská vláda však trvá na tom, že trest smrti je účinným odstrašujícím prostředkem v boji proti drogové kriminalitě a že udržuje městský stát v bezpečí. Její tvrzení, že soudní procesy jsou spravedlivé, jsou však zpochybňována lidmi, kteří mají za to, že trest smrti je extrémně tvrdým a nepřiměřeným trestem, a že jeho použití porušuje mezinárodní právo v oblasti lidských práv.

Děsivý případ déjà vu. Bojovnice Assy Traoréová se nevzdává ani po sedmi letech

Tento případ nám také připomíná, jak těžké je pro vězně se při odvolání zastupovat, protože často nemají přístup k právníkům. Navíc, pokud jde o Djamaniovou, jednou z nejvíce znepokojivých charakteristik jejího případu bylo, že byla druhou osobou popravenou v tomto týdnu, a že oznámení o její popravě bylo učiněno pouze týden před jejím zabitím.

Na základě těchto informací musíme zvážit, zda je trest smrti adekvátní reakcí na porušení drogových zákonů a zda Singapur dodržuje mezinárodní standardy pro použití tohoto trestu. Je také nezbytné, aby byla zajištěna práva vězňů na spravedlivý proces a přístup k právní pomoci. Případ Saridewi Djamaniové nám jasně ukazuje, kolik práce ještě zbývá v boji proti porušování lidských práv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz