Hlavní obsah

Práci vám AI nevezme, ale ten, kdo s ní bude umět pracovat ano

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš, licence Canva

Svět práce bude pestřejší a dynamičtější – uspějí v něm ti, kteří budou inovacím otevření.

Článek

Umělá inteligence se v posledních letech stává nedílnou součástí mnoha oblastí našeho života a nevyhýbá se ani světu práce a náboru zaměstnanců. Ačkoliv by se možná na první pohled mohlo zdát, že AI bere lidem práci, opak je pravdou. Umělá inteligence totiž dokáže zefektivnit a zrychlit celou řadu rutinních činností, čímž naopak vytváří prostor pro lidi, aby se mohli věnovat činnostem, kde je lidský faktor nenahraditelný.

Vezměme si například oblast HR a náboru zaměstnanců. Umělá inteligence zde již nyní nachází uplatnění třeba při předvýběru životopisů, kdy dokáže rychle projít stovky CV, vyhledat v nich klíčová slova a identifikovat ty kandidáty, kteří nejlépe splňují zadaná kritéria. Personalistům tak odpadá zdlouhavé procházení životopisů a mohou se více soustředit na osobní pohovory s vybranými uchazeči. A i při nich může AI pomoci, třeba analýzou řeči těla a mimiky kandidátů, což personalistům poskytne další cenné vodítko k jejich posouzení.

Umělá inteligence nachází využití i při řízení stávajících zaměstnanců. Díky pokročilým analytickým modelům dokáže na základě dat o pracovním výkonu a chování odhadnout, kdo z pracovníků má největší potenciál na povýšení, komu naopak hrozí odchod z firmy nebo komu by prospělo další vzdělávání. Manažeři tak získávají cenné podklady, na základě, kterých mohou činit cílená personální rozhodnutí s větší přesností než dříve.

V éře umělé inteligence však nestačí jen těžit z jejích výhod. Firmy, které chtějí obstát ve tvrdé konkurenci, budou stále více potřebovat zaměstnance, kteří s AI umí efektivně pracovat a vytěžit z ní maximum. Prudce proto poroste poptávka po odbornících jako datoví, analytici, vývojáři AI systémů a dalších technicky zdatných profesionálech, kteří dokáží řešit komplexní problémy a vymýšlet inovativní řešení.

Vedle čistě technických dovedností však paradoxně poroste i význam těch měkkých dovedností, které jsou doménou lidí. Schopnosti jako adaptabilita, spolupráce v týmu, kritické myšlení či kreativita budou stále žádanější. Umělá inteligence totiž zvládne rutinní úkoly, ale strategická rozhodnutí, řešení neobvyklých situací a vše, co vyžaduje lidskost a empatii, zůstane na lidech.

Pracovní trh se tak pod vlivem umělé inteligence začne více polarizovat. Na jedné straně budou vysoce žádaní zaměstnanci, kteří umí s AI pracovat, na straně druhé ti, kterým moderní technologie nic neříkají a jejich uplatnění bude složitější. Klíčovým faktorem úspěchu tak bude ochota a schopnost se v této oblasti vzdělávat a držet krok s vývojem. Firmy i jednotlivci, kteří do dovedností spojených s AI budou už nyní investovat, z toho v příštích letech výrazně profitují.

Umělá inteligence nám zkrátka práci jen tak nesebere, spíš ji zásadně promění. Rutinní činnosti zvládne rychleji a přesněji, lidé se naopak budou moci naplno věnovat tomu, v čem jsou nenahraditelní – kreativitě, strategii, empatii. Svět práce bude pestřejší a dynamičtější. Uspějí v něm ti, kteří budou inovacím otevření a dokáží je využít ve svůj prospěch. Éra umělé inteligence je velkou příležitostí pro všechny, kteří jsou na změny připraveni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz