Hlavní obsah
Bydlení

Proměňte svůj balkon v útulné útočiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence shutterstock

Balkon je pravděpodobně jedním z nejútulnějších míst v celém bytě. Je malý, s velikostí jen tři na dva metry, ale využití prostoru je tak ohromující, že se zdá být mnohem větší. Tento balkon je pravděpodobně jedním z nejútulnějších míst v celém bytě.

Jen si to představte. Podlaha je pokryta světle šedými dlaždicemi, které dodávají balkonu moderní vzhled. Zábradlí je z bílého kovu s průhlednými skleněnými panely, které umožňují volný výhled na okolí.

Článek

Balkon dokazuje, že tento často přehlížený prostor stojí za pozornost. Bydlení v bytě nepřináší zrovna prostor, jako je zahrada nebo bazén. Ale pokud váš byt disponuje balkonem, radujte se! Máte svůj vlastní malý kousek venkovního prostoru, který si můžete přizpůsobit přesně tak, jak chcete.

Trocha pozornosti k detailu může proměnit malý, fádní balkon ve vaši vlastní venkovní oázu.

Balkon je dalším pokojem vašeho domova. Zasklený balkon poskytuje další prostor pro váš domov a přidává místo k odpočinku. Sklo chrání balkon před větrem, deštěm a sněhem, takže balkon zůstává čistým a příjemným místem pro trávení času. Sklo také výrazným způsobem tlumí hluk z ulice téměř na polovinu. Zasklený balkon dostává nový život.

Pamatujte však, že cokoli, co si dáte na balkon, zejména nábytek, bude vystaveno povětrnostním vlivům. Materiály jako pryskyřičné proutí, tepané železo, teak a plast zvládnou většinu vrtochu počasí. Rostliny jsou skvělé pro zpestření prostoru. Na balkónové zahradě se daří květinám jako muškáty a begónie, statným rostlinám jako bambus a čerstvým bylinkám.

Tradičně se balkonové paluby vyráběly ze dřeva. Dřevo však vyžaduje pravidelnou údržbu a v relativně krátké době se rozpadá a degraduje. Ztrouchnivělé, pokroucené a opotřebované dřevěné paluby jsou nevzhledné, nehygienické a nebezpečné a vytvářejí řadu problémů pro správce nemovitostí a jejich nájemníky.

Existuje celá řada balkonových nápadů, které vám pomohou zamávat zvědavým pohledům od sousedů a získat více osobního prostoru. Vysoké rostliny, popínavé liány a keře jsou skvělé pro okamžité úpravy. Textilie odolné proti povětrnostním vlivům a látkové závěsy jsou vynikající pro uzavření vašeho prostoru a přidání tolik potřebného stínu.

Ochranné zástěny seženete vyrobené ze všeho možného od kovu po bambus.

Balkon se může stát vaší oázou plnou svěže zelených rostlin, barevných květin nebo dokonce zeleniny. Využijte co nejvíce prostoru vašeho balkonu výsadbou do květináčů a truhlíků. Zvolte jejich uspořádání tak, abyste využili vertikálního prostoru. Při správné péči se může dařit téměř každé květině nebo bylince. Určitě se bude dařit většinu jednoletých květin a vytrvalým okrasným rostlinám.

Balkon se může stát vaší oázou plnou svěže zelených rostlin, barevných květin nebo třeba zeleniny. Využijte prostor na svém balkoně co nejlépe výsadbou v květináčích a květináčích. Zvolte jejich uspořádání, abyste využili vertikální prostor. Při správné péči se může dařit téměř každé květině nebo bylince. Dařit se bude jistě většině jednoletých květin a víceletých okrasných rostlin.

Pokud bydlíte v bytě bez balkonu, nemusí to tak zůstat navždy.

A nemusíte se ani stěhovat. Balkon se dá totiž i přistavět. Chce to ale trpělivost s úřady a pochopení sousedů. Žijete v bytě bez balkonu a rádi byste ho měli, pěstovali tam kytky nebo si při dobrém počasí příjemně poseděli? To už není problém, balkon lze také nainstalovat, a to pěkný a bytelný. Už i u nás existují specializované firmy, které se tím zabývají.

Představte si, že žijete v bytě, kde chybí trochu čerstvého vzduchu a prostoru pro relaxaci. Představte si, jak se cítíte stísněně a uzavřeně. Tento problém se stává ještě zřetelnějším, když se po dlouhém dnu vrátíte domů a nemáte kam uniknout. Místo, kde byste si mohli odpočinout a vychutnat si trochu klidu a ticha, neexistuje. Vaše bytová jednotka se cítí jako krabice, která vám nedovolí dýchat.

Teď si představte, jak se vrátíte do bytu, kde na vás čeká vaše vlastní soukromá oáza. Místo, kde můžete vychutnat ranní kávu nebo si přečíst knihu ve večerních hodinách, aniž byste byli rušeni. Představte si, jak si užíváte pohledu na město z výšky, zatímco si vychutnáváte svou oblíbenou sklenku vína. Místo, kde se můžete cítit svobodně a dýchat čerstvý vzduch, aniž byste museli opustit svůj domov.

Balkon je řešení, které vám pomůže přemostit prostorový problém, se kterým se setkáváte. Je to malý kousek venkovního prostoru, který vám umožní užívat si klidu a míru ve svém vlastním domě. Také se zbavíte stísněného prostředí - promění v oázu klidu a pohodlí. A to vše bez nutnosti investovat do velkého domu nebo bazénu. S Balkonem získáte prostor, který jste vždycky chtěli mít, aniž byste museli opouštět svůj byt. Je to jednoduché a efektivní řešení, které vám umožní cítit se svobodně a nezávisle.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz