Hlavní obsah
Názory a úvahy

Roboti vygenerovaní umělou inteligencí nebo supermodelky devadesátek: Naomi, Cindy, Linda a Christy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš, Rafael Pavarotti, Vogue

foto obálky časopisu Vouge

Modelky vypadají tak upraveně, že působí spíše jako roboti vytvořeni skrze umělou inteligenci než jako reálné osoby.

Článek

Obálka čísla časopisu Vogue se čtyřmi supermodelkami z 90. let – Lindou Evangelistou, Cindy Crawfordovou, Christy Turlingtonovou a Naomi Campbellovou – vyvolala novou debatu o standardech krásy. Zatímco někteří pohled na tyto ikonické ženy na obálce uvítali, jiní vyjádřili zděšení a obavy nad zjevnou retuší, která jejich tváře zřejmě vyhladila do té míry, že připomínají spíše roboty vytvořené umělou inteligencí než skutečné lidi. Vanessa Friedmanová, hlavní módní kritička deníku Times, poukázala na to, že taková silná retuš podkopává náš společný smysl pro pravdu a podporuje nerealistické standardy krásy. Tato debata vyvolává důležité otázky týkající se reprezentace zralé krásy v módním průmyslu.

Modelky vypadají tak vyretušovaně, že vypadají spíše jako roboti vygenerovaní umělou inteligencí než jako skuteční lidé.
Vanessa Friedmanová, hlavní módní kritička The Times, www.thetimes.co.uk

Stojí za to zvážit, zda je uvádění starších modelek na obálce Vogue skutečně skutečným přijetím zralejší demografické skupiny, nebo jen reklamním trikem. Skutečnost je taková, že většina neslavných starších modelek se na stránkách časopisu pravidelně neobjevuje. Ačkoli Vogue může tvrdit, že tyto ženy zobrazuje tak, jak chtějí být zobrazovány, je důležité si uvědomit, že konečná redakční kontrola je v rukou samotného časopisu (tak jako tady na Seznamu Médium), respektive konkrétního editora. Rozhodnutí tyto snímky silně retušovat vyvolává obavy ohledně transparentnosti a autenticity. S přibývajícím věkem je stále těžší přijmout bezchybné fotografie jako zobrazení reality. Tato promarněná příležitost mohla oslavit charakteristické rysy naší lidskosti a přijmout přirozenou krásu, která přichází s věkem.

Význam těchto supermodelek nelze podceňovat. Od devadesátých let minulého století stojí v čele módního průmyslu a ve světě modelingu zanechaly nesmazatelnou stopu. V paměti se mi vybaví například jejich ikonický snímek z obálky britského Vogue z roku 1989, který nafotil Peter Lindbergh. Tento snímek se stal mezníkem v módní fotografii a zachycuje podstatu těchto supermodelek a jejich vliv na módní průmysl. Zákulisní fotografie z focení odhalily zvláštní spojení a chemii mezi těmito ženami, a ještě více upevnily jejich status legend ve světě módy. Při pohledu na oblíbené snímky supermodelek z britského i amerického Vogue je zřejmé, že v průběhu let sehrály klíčovou roli při utváření standardů krásy.

Opětovné setkání těchto supermodelek 90. let – Naomi Campbellové, Cindy Crawfordové, Lindy Evangelistové a Christy Turlingtonové – na zářijové obálce Vogue je pro módní svět nesporně významné. Představuje oslavu jejich trvalého vlivu a krásy. Zároveň však znovu rozvíjí diskuse o standardech krásy a používání retuše v módní fotografii. Ačkoli tyto ženy nepochybně disponují nadčasovou krásou, je nezbytné zpochybnit závislost tohoto odvětví na silném retušování, které vytváří nerealistický a nedosažitelný standard krásy pro ženy všech věkových kategorií.

Tato debata kolem zářijové obálky časopisu Vogue se čtyřmi supermodelkami z 90. let odráží širší diskuse o standardech krásy a retušování v módním průmyslu.

Co si myslíte vy? Jde o dobrý nápad? Nebo je lepší přijmout přirozenou krásu, která přichází s věkem?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz