Hlavní obsah

Světový tisk píše o Česku v souvislosti s nezvládnutým bezdomovectvím, kdy Praha děsí turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš, licence Canva, ilustrační foto

Jak o nás píše světový tisk: Česká republika má nejvyšší míru bezdomovectví ve střední a východní Evropě, varuje The Guardian ve videu na svých stránkách.

Článek

Je nejvyšší čas otevřít oči a přiznat si nepříjemnou pravdu: Česká republika čelí vážnému problému bezdomovectví, který již nelze dále přehlížet. Prestižní britský deník The Guardian se ve své reportáži zaměřil na alarmující situaci v naší zemi a upozornil na skutečnost, že máme nejvyšší míru bezdomovectví v celém regionu střední a východní Evropy.

Tento neutěšený stav je výsledkem dlouhodobého zanedbávání a nezvládnutí sociální politiky a nedostatečné podpory pro lidi v nouzi. Pokud nepodnikneme razantní kroky k řešení příčin bezdomovectví, hrozí nám, že se situace bude pouze zhoršovat a počet lidí bez domova dále poroste.

Je naší morální povinností poskytnout pomocnou ruku spoluobčanům, kteří se ocitli na ulici. Musíme investovat do dostupného bydlení, rozšířit síť sociálních služeb a nabídnout komplexní podporu lidem bez domova při jejich návratu do běžného života. Zároveň je nezbytné zaměřit se na prevenci a bojovat proti chudobě, nezaměstnanosti a dalším faktorům, které k bezdomovectví přispívají.

Nemůžeme nadále zavírat oči před tímto palčivým problémem a doufat, že se vyřeší sám od sebe. Je načase, abychom se jako společnost semkli a společně hledali efektivní řešení. Každý z nás může přispět svým dílem, ať už podporou neziskových organizací, dobrovolnictvím, nebo zvyšováním povědomí o této problematice.

Pokud nebudeme jednat nyní, tvrdě za to zaplatíme v budoucnu. Bezdomovectví není jen problémem jednotlivců, ale také příznakem bezcitné celé společnosti.

Ovlivňuje nás všechny a je odrazem našeho selhání postarat se o ty nejzranitelnější z nás. Nenechme svět, aby na nás pohlížel jako na zemi, která ignoruje utrpení svých obyvatel. Buďme tou změnou, kterou chceme vidět, a společně usilujme o to, aby Česká republika byla místem, kde každý člověk má střechu nad hlavou a šanci na důstojný život.

Česká republika jako velmoc bezdomovectví

Podle nedávné zprávy zveřejněné v britském deníku The Guardian je bezdomovectví v Evropě na vzestupu, přičemž téměř 1 milion lidí je bez domova každou noc. Česká republika v této statistice bohužel není výjimkou.

Ačkoliv zpráva neuvádí konkrétní čísla pro Českou republiku, situace bezdomovectví je zde dlouhodobě závažným problémem. Podle posledního sčítání lidu z roku 2021 bylo v ČR evidováno přes 25 000 osob bez domova. Toto číslo však nezahrnuje všechny kategorie bezdomovectví, jako jsou lidé přechodně žijící u příbuzných či přátel, a je tedy pravděpodobně podhodnocené.

Příčiny bezdomovectví v ČR jsou komplexní a zahrnují nedostatek dostupného bydlení, chudobu, nezaměstnanost, závislosti či rodinné problémy. Pandemie COVID-19 situaci dále zhoršila, kdy mnoho lidí přišlo o práci a příjem.

Vláda ČR sice podniká určité kroky k řešení bezdomovectví, jako je Koncepce prevence a řešení problematiky bezdomovectví v ČR do roku 2025, tyto snahy však zatím nepřinášejí dostatečné výsledky. Zpráva deníku The Guardian uvádí Finsko a Dánsko jako příklady zemí, kterým se daří bezdomovectví úspěšně snižovat díky strategii „bydlení především“ (housing first). Česká republika by se měla těmito příklady inspirovat a zintenzivnit úsilí o zajištění dostupného a sociálního bydlení, prevenci bezdomovectví a podporu reintegrace lidí bez domova zpět do společnosti.

Dokud nebudou podniknuty razantnější kroky, hrozí, že Česká republika zůstane jednou z evropských „velmocí bezdomovectví“, jak naznačuje zpráva The Guardian. Je nejvyšší čas, aby politici i veřejnost vzali tento problém vážně a společně pracovali na jeho systematickém řešení.

Zdroje:

1. Almost 1m people across Europe are homeless on any given night | Homelessness | The Guardian. 2. Sčítání lidu, domů a bytů 2021. 3. Bezdomovectví v ČR | Armáda spásy. 4. Koncepce prevence a řešení problematiky bezdomovectví v České republice do roku 2025.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz