Hlavní obsah
Aktuální dění

Zdražuje pivo, padne vláda? 0,5 piva za 70 Kč? Proč ne?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

Nejvíc zdražení piva pocítí ti, kteří chodí do hospod. Staneme se nespolečenskými? Co by na to asi řekl Josef Švejk?

Článek

Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, se rozhodl zvýšit ceny svých produktů od 1. října téměř o šest procent. Balená piva se zdraží průměrně o 1,50 Kč na půllitr, zatímco ceny čepovaných piv se zvýší o korunu. Hlavním důvodem zdražení jsou rostoucí náklady na energie, obaly a dopravu.

Přestože je zvýšení cen nižší než aktuální inflace, je to pro Prazdroj složitá situace, zejména v gastronomii. Proto rozhodli zdražit sudová a tanková piva méně, průměrně o jednu korunu na půllitr. Na druhou stranu, balená piva se zdraží více.

Ostatní pivovary, jako je Budějovický Budvar a Staropramen, zatím neplánují měnit ceny. Pokud by se k tomu rozhodly, zdražení by nastalo až od ledna příštího roku. Prazdroj, stejně jako jiné firmy, musí čelit rostoucím cenám vstupů, které ovlivňují všechny výrobní procesy. To se týká především energií, ale také obalů a logistiky. Zvýšení cen je také důsledkem rostoucích nákladů spojených s pohostinstvím.

Podle všeho je letošní zdražení ještě konzervativní. Prazdroj se snaží nést část rostoucích nákladů na sebe, stejně jako v minulých letech v době covidu nebo při energetické krizi. Cenové úpravy jsou také nutné, aby pivovar mohl investovat do nových produktů a inovací.

Oproti tomu, v říjnu minulého roku zdražil Prazdroj většinu produktů o osm procent, v průměru o 1,70 Kč na půllitr. To se týkalo jak balených, tak čepovaných piv všech značek.

Navzdory těmto úpravám se Prazdroji dařilo zvýšit prodej piv v ČR po dvou letech ovlivněných covidem. Hospodám, restauracím a barům se dařilo lépe téměř o 13 procent, přesto nedosáhly rekordního roku 2019. Celkově pivovar loni prodal 12,4 milionu hektolitrů piv, což je oproti předloňsku nárůst o více než milion hektolitrů. Tržby se také zvýšily o pětinu a dosáhly 19,6 miliardy Kč, zatímco čistý zisk vzrostl o téměř 32 procent na 5,9 miliardy Kč.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz