Hlavní obsah
Zdraví

Darování krve není třeba se bát: Průvodce darováním pro nerozhodné

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Klíma

V České republice je nedostatek dárců krve. Chcete darovat krev, ale bojíte se? Pojďme se podívat, jak takové darování probíhá a proč není důvod se obávat.

Článek

Problém s dárci

Nemocnice se potýkají s kritickým nedostatkem dárců krve. Tento problém se projevuje zvláště v letních měsících, kdy je kvůli dovoleným a zvýšenému výskytu úrazů snížený počet darování. Bohužel, mnoho lidí dává přednost darování krve za finanční kompenzaci v soukromých centrech, což znamená, že tato krev do nemocnic k operacím neputuje. Podle údajů Českého červeného kříže chybí v Česku až 70 tisíc dárců krve

Bojíte se? Není čeho!

Ohledně darování krve kolují různé mýty. Já sám jsem se ve svém okolí s několika setkal. Od snížení imunity po nakažení jehlou od nemocného pacienta, což je samozřejmě nesmysl, protože pro každého pacienta je použita nová sada pro odběr. Imunita se při plné krvi, která se smí darovat 4× ročně u mužů a 3× ročně u žen nesnižuje. Pojďte se se mnou podívat na proces darování krve, protože když člověk ví, do čeho jde, stud, nebo strach opadne.

Snídaně

Darování krve začíná už ráno u snídaně. Někteří si mylně myslí, že krev se chodí darovat nalačno, což je chyba. Právě naopak, je důležité se pořádně najíst, ale s určitými omezeními. Před darováním by se nemělo jíst tučné jídlo (již od večeře předchozího dne) a pít alkohol. Snídaně bohatá na sacharidy (cukry) vám dodá energii a dobrou náladu, což jistě zpříjemní den.

Dotazník dárce krve a legitimace

Při vstupu do darovacího centra budete vyzváni k předložení občanského průkazu, kartičky pojišťovny a průkazu dárce krve (pokud chodíte pravidelně). Následně od sestry dostanete dotazník dárce krve, kde odpovíte na otázky formou ano/ne (stačí kroužkovat) a případně doplníte další informace, například jaké máte alergie.

Kontrolní odběr

Po vyplnění a odevzdání dotazníku následuje kontrolní odběr. Tomu předchází umytí si předloktí. Z odebraných vzorků krve se provede vyšetření krevního obrazu, testy na přítomnost žloutenky typu B a C a na HIV. Jak moc vpich bolí? Dle mého subjektivního pocitu je to malé štípnutí.

Konzultace s lékařem

Po kontrolním odběru je na řadě konzultace s lékařem, který zejména u prvodárců projede jejich anamnézu. Lékař zkontroluje vyplněný dotazník dárce krve a potvrdí si, zda je vše v pořádku. Proč? Mě samotnému se před lety stalo to, že mě bolel zub, proto jsem si vzal prášek na bolest. Lékařce jsem to řekl a ta mě na darování nepustila, protože uznala, že mám v těle zánět, který je potřeba nejdříve vyléčit. U kamaráda se přišlo na to, že občas mívá problémy s tlakem, tomu bylo velmi nedoporučeno krev darovat, právě aby po odběru neomdlel.

Odběr krve

Po konzultaci s lékařem přichází na řadu samotné darování krve. Po ulehnutí do křesla přijde, na můj pocit, nepříjemný bolestivý vpich. Pak už jen čekáte až z vás „vyteče“ 450 ml krve. Časově samostatný odběr zabere asi 10 minut, záleží na tom, zda krev teče rychle nebo pomalu. Můžete dostat mačkací míček/srdíčko, nebo můžete jen zatínat pěst. Proces darování jako takového, nijak nebolí.

Foto: Petr Klíma

Přístroj odebírající krev

Relax

Po 10minutovém odběru přichází na řadu relax v čekárně. Obecně se doporučuje dalších 10 - 15 minut sedět. Můžete si dát kávu, nebo džus/vodu (záleží v jaké nemocnici krev darujete). Je důležité tento relax nepodcenit. Již několikrát jsem byl svědkem, že vše bylo v pořádku a pak člověk „odpadl“. Naštěstí spíše ulehl, protože po darování je potřeba sedět, právě kvůli možnému omdlení.

Pokud omdlíte, není to nic, za co by se vám někdo smál. Už jen to, že chcete nepřímo pomoci někomu zachránit život je obdivuhodné. Každé tělo si s odběrem poradí jinak a pokud někdo podcenil snídani a dal si jen rohlík, mdloby mohou přijít.

Razítko a svačina

Po relaxu v čekárně už zbývá jen rozloučení. Tam, kde jste se byli na začátku legitimovat, si můžete vyzvednou svačinu/stravenku (každá nemocnice nabízí něco jiného). Pokud jste prvodárce, dostanete krůpěj krve viz odkaz. To však záleží na nemocnici, někde ji dostanete až při dalším darování, nebo vám ji zašlou domů. To samé platí s legitimací dárce krve, kterou buď dostanete poštou, nebo si ji vyzvednete při další návštěvě.

Foto: Petr Klíma

Legitimace dárce

Výhody darování

Výhodou darování kromě dobrého pocitu je i fakt, že pokud jste zaměstnanec máte nárok na celý den zaplaceného volna. Muži mohou darovat plnou krev 4× za rok, ženy 3× za rok. To znamená o 4 nebo 3 dny „dovolené“ navíc. OSVČ mohou využít slevu na dani v podobě 3000,- Kč/odběr = 450,- Kč daňová úspora.

Zároveň zdravotní pojišťovny nabízejí pro dárce krve benefity. Seznam těchto benefitů najdete na webu vaší pojišťovny. Například ZPMV nabízí dárcům proplacení vitamínů v hodnotě až 250,- Kč, nebo za 16 a více odběrů pobyt v lázních.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz