Hlavní obsah

Investovali jste přes IPC (Invest & Property Consulting)? na přihlášení pohledávky máte 2 měsíce!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

V červenci minulého roku zasáhla Národní centrála proti organizovanému zločinu do sídla společnost Invest & Property Consulting (IPC) s dramatickými následky.

Článek

Co je IPC?

Invest & Property Consulting, a.s. (IPC) je česká společnost se sídlem v Praze, založená 13. listopadu 2013.  IPC se specializovala na investice a poradenství, zaměřující se především na realitní trh a projekty spojené s Ruskem. Její aktivity však byly negativně ovlivněny geopolitickými napětími a ekonomickými sankcemi uvalenými na Rusko.

Co se stalo?

V červenci minulého roku zasáhla Národní centrála proti organizovanému zločinu společnost IPC s dramatickými následky. V rámci operace byl zablokován majetek firmy, včetně bankovních účtů a podílů v dalších společnostech. Tento krok předznamenal počátek právních problémů pro IPC, které vyvrcholily zahájením insolvenčního řízení.

Podle dokumentace z insolvenčního návrhu vyplývá, že pouze tři hlavní věřitelé IPC mají pohledávky přesahující celkem 1,2 miliardy korun. Tento obrovský finanční objem zdůrazňuje závažnost situace, ve které se společnost nachází.

Invest & Property Consulting, známá svými vazbami na ruský trh, byla nedávno poslána do insolvence soudním rozhodnutím. Tento krok následuje po dlouhodobých spekulacích o finanční nestabilitě firmy a její neschopnosti splácet závazky. Věřitelé nyní tvrdí, že dlužná suma přesahuje jednu miliardu korun.

Svěřenský fond, má sloužit k jinému účelu

Zajímavým aspektem případu IPC je jeho odlišnost od běžných investičních podvodů. Společnost využívala komplexní systém založený na svěřenských fondech k získávání kapitálu, což je značně odlišné od tradičního využití těchto fondů pro ochranu rodinného majetku. Definicí svěřenského fondu, známého také jako trust (v anglosaských právních systémech), slouží k zvláštním účelům správy rodinného či firemního majetku, jako jsou nemovitosti, peníze, podniky, či autorská práva. Tyto fondy, které se v českém právním prostředí stávají stále populárnějšími, umožňují majetek efektivně chránit a spravovat. Což se v tomto případě vůbec nedělo, ba naopak.

Podíl viny mají finanční poradci

Tato kauza odhaluje, jak významnou roli ve ztrátách jejich klientů mohou hrát i finanční poradci. Tito poradci, kteří klientům doporučovali investovat do IPC, často nedostatečně prověřili rizika spojená s investicemi do této společnosti nebo nedostatečně informovali své klienty o potenciálních rizicích. Hlavním problémem je to, že tito poradci jednali mimo svou licenci a mimo produktové portfolio svých firem! Žádná poradenská společnost na českém trhu s IPC nikdy nespolupracovala.

V praxi to znamená, že finanční poradci, kteří se měli starat o zájmy svých klientů, mohli přehlížet nebo podceňovat varovné signály týkající se stability IPC, čímž byl atraktivní výnos a ještě atraktivnější provize, což je největší varovný signál. To vedlo k situaci, kdy klienti nebyli řádně informováni o skutečném stavu společnosti a jejím finančním zdraví, což mělo za následek ztráty jejich investic, když se finanční situace IPC začala hroutit.

Toto odhalení vede k zamyšlení nad etikou a odpovědností finančních poradců, kteří by měli prioritně chránit zájmy svých klientů a zajistit, aby byly jejich investiční doporučení založena na pečlivé analýze a transparentním informování o všech rizicích, zejména nejednat mimo svá produktová portfolia.

Přihlášení pohledávek

Věřitelé se nyní musí připravit na možnost, že nebudou schopni získat zpět celou dlužnou částku. Přesto je zde možnost alespoň část peněz získat zpět. Například společnost Money-advocate se tímto případem zajímá. Na tomto odkazu se můžete dostat na jejich web a s jejich právníky prokonzultovat možnost přihlásit svou pohledávku.

Závěrem je potřeba podotknout, že za rozklíčováním celého podvodu stojí investigativní novináři z webu Seznam zprávy. Za to jim patří obrovský dík.

Seznam zprávy: https://www.seznamzpravy.cz/tag/invest-property-consulting-ipc-79036

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Invest & Property Consulting (IPC)

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz