Hlavní obsah

Od 1.7.2024 dojde ke změnám u DPP. Stát chce zamezit „falešným dohodářům“.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

V návaznosti na nová legislativní opatření zavádí Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) od 1. července 2024 povinnou evidenci všech dohod o provedení práce (DPP), včetně těch, které nespadají do zdravotního a sociálního pojištění.

Článek

Povinnosti zaměstnavatelů

Od 1. července budou zaměstnavatelé povinni každý měsíc hlásit seznam všech zaměstnanců pracujících na základě DPP, včetně výše jejich příjmu. Tento nový předepsaný formulář „Výkaz DPP“ musí být odeslán nejpozději do 20. dne následujícího měsíce. První podání tohoto výkazu se tedy bude týkat července 2024 a musí být odesláno do 20. srpna 2024.

Oznamování nástupu a ukončení zaměstnání

Další významnou změnou je povinnost elektronického hlášení nástupu a ukončení zaměstnání u DPP. Zaměstnavatelé musí tyto údaje odesílat spolu s příjmy na předepsaném formuláři „Výkazu DPP“ do 20. dne následujícího měsíce. Zaměstnanci, kteří nastoupili před 1. červencem 2024 a jejichž dohody pokračují i v červenci, musí být nahlášeni nejpozději do 20. srpna 2024.

Registrace nepřihlášených zaměstnavatelů

Zaměstnavatelé, kteří doposud zaměstnávali pouze nepojištěné zaměstnance na DPP, musí být zaregistrováni do registru zaměstnavatelů nejpozději do 30. července 2024. Těmto zaměstnavatelům bude přidělen variabilní symbol (VS). Dále musí tito zaměstnavatelé přihlásit své zaměstnance na DPP, jejichž pracovní poměr pokračuje do července, rovněž do 20. srpna 2024, s možností využít formulář „Výkaz DPP“.

Výkaz DPP

Formulář „Výkaz DPP“ bude sloužit nejen pro oznámení nástupu a ukončení zaměstnání, ale také pro vykazování výše příjmů za uplynulý měsíc. Na formuláři budou uvedeny všechny příjmy, včetně těch, ze kterých se neodvádí pojistné na sociální zabezpečení. Formulář bude možné odesílat elektronicky stejným způsobem jako ostatní podání pro ČSSZ, tedy datovou větou ze mzdového softwaru nebo prostřednictvím ePortálu ČSSZ. Definice ePodání „Výkazu DPP“ je k dispozici pro vývojáře mzdových softwarů na webu ČSSZ.

Závěr

Tato změna má dopad na OSVČ a firmy, které „zaměstnávají“ brigádníky na DPP, kteří ovšem figurují jen na papíře, kvůli snížení daňového základu.

Zároveň je tato novinka půdou pro novelu od 1.1.2025 s tím, že se příjmy u DPP budou sčítat v rámci všech zaměstnavatelů, nikoliv individuálně za každého zvláště. Tím by se mělo vybrat více na daních a zamezit „práci na černo“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz