Hlavní obsah

Poškození pneumatiky výmolem a jak nárokovat škodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Klíma

Na českých komunikacích se s nástupem oblevy pravidelně objevují nebezpečné výmoly, které pro řidiče představují vážné potíže. Při nárazu do takového výmolu může dojít k proražení pneumatiky, poškození disku, nebo poškození nárazníku.

Článek

Důležitost důkazů

Základem je shromažďování důkazů. Povinné ručení kryje řidiče jen na situace, které sám spáchá, nikoliv na cizí zavinění. Existují připojištění, které poškození pneumatiky díky výmolu kryjí, ale i to má svá pravidla viz vliv dopravních značek. Využít můžete havarijní pojištění, vždy je ale potřeba myslet na důkazy. Ať už budete chtít nárokovat škodu jakkoliv, je v případě poničení pneumatiky důležité mít důkazy. Nejlepší je zavolat policii a uchovat si protokol o nehodě pro vyřizování škody.

Požadavek na náhradu škody

Pokud nechcete platit poškození z vlastní kapsy, můžete požádat o úhradu škody z odpovědnostního pojištění správce komunikace. Zde záleží na typu silnice a jejím vlastníkovi, což může být ŘSD, příslušný kraj, obec nebo soukromý majitel. Při odmítnutí náhrady škody vlastníkem komunikace může být dalším krokem soudní žaloba.

Foto: www.bezpecnecesty.cz

Nerovnost

Vliv dopravních značek

Buďte opatrní vůči dopravním značkám. Pokud dojde k poškození vozidla na úseku s příslušným dopravním značením, pravděpodobně nedostanete kompenzaci. Řidiči by měli očekávat možné výmoly a upravit svou rychlost. To platí i pro úseky s omezením rychlosti nebo v situacích, kde správce komunikace nemohl poškození opravit nebo zabezpečit.

Proces likvidace škody u ŘSD

Faktorem ovlivňujícím možnost získání kompenzace je nedostatečné dokazování, jako je absence policejního protokolu nebo fotografií. V těchto případech nelze požadovat odškodnění od vlastníka silnice. Likvidaci škody neřeší přímo ŘSD, ale jejich smluvní pojišťovna. Proces zahrnuje vyhotovení stanoviska správce komunikace, na základě kterého pojišťovna rozhoduje. Důležité je podat co nejdetailnější popis události. Pro nárokování škod u ŘSD můžete využít následující odkaz.

Monitorovací mapy a aplikace

Veřejnost má možnost hlásit problémy na různých platformách, jako je Výmoly.cz nebo aplikace „Musíme to opravit“ ve Středočeském kraji. Tyto nástroje umožňují nejen informovat o problémech, ale i sledovat, zda došlo k nápravě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Výmoly

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz