Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Převod prodaného vozu lze vyřešit on-line, ale s omezením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: portaldopravy.cz

Lidé nyní mohou nově přes Portál dopravy podávat žádosti o změnu vlastníka vozidla či o vystavení dodatečné registrační značky, což jim umožní vyhnout se alespoň jedné návštěvě úřadu. Web dostal tuto funkci včera, 12. 02. 2024.

Článek

Jak se dostat do systému

Do systému se lze dostat prostřednictvím elektronických identit. E-občanka, mobilní klíč e-govermentu, BANK-ID, nebo prostřednictvím identity občana.

Funkce webu

Portál dopravy již dříve umožňoval žádosti o výměnu řidičského průkazu, ověřování jeho platnosti, informace o vozidlech nebo stavu bodového konta. Od nového roku si mohou řidiči nastavit upozornění na bodové konto prostřednictvím SMS nebo e-mailu a přihlásit se mohou různými formami elektronické identity.

Systém Portálu dopravy automaticky vyplní všechny dostupné informace při vyplňování online formuláře, a nabízí uživatelům možnost zadání kontaktů pro obdržení aktualizací o průběhu jejich žádosti. Jakmile je příslušný dokument nebo registrační značka připravena, žadatel je o tom informován. Doklady si poté vyzvedne na úřadě a uhradí poplatek, přičemž je nutné mít fyzické podklady pro kontrolu.

Sleva

Tomu, kdo využije online formu podání, se vztahuje i bonus v podobě 20% slevy na správní poplatek. Při přepisu vozu je to tedy z původních 800,- na 640,-

Omezení služby

Online žádosti zatím nejsou dostupné pro právnické osoby kvůli chybějícímu registru zastoupení, na kterém pracuje Digitální informační agentura. Očekává se, že systém bude funkční během tohoto roku.

Při převodu vozu on-line přepis může využít pouze prodávající. Kupující se stále musí fyzicky dostavit na příslušný registr vozidel společně s kódem, který mu prodávající sdělí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz