Hlavní obsah
Cestování

Blíží se prázdniny. Kanárské ostrovy: Co vidět a navštívit?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Článek o Kanárských ostrovech.

Článek

Milí a laskaví čtenáři, kdyby mi někdo řekl, že na západ od Afriky, v blízkosti rovníkových větrů, leží souostroví, které je jakoby zrozené z pohádek, snad bych nevěřil.

Přesto však Kanárské ostrovy nejsou pouhou chimérou nebo produktem bujné fantazie cestovatele. Jsou skutečné a čekají na to, až se do nich ponoříte.

Název souostroví je odvozen z latinského označení pro pejska (tedy ne kanárka): „canis“, protože tyto ostrovy byly podle legendy hlídány obrovskými psy.

V dávných dobách se těmto ostrovům říkalo „šťastné ostrovy“. Kanárské ostrovy jsou nejjižnější bod Španělska, jsou také největším a nejlidnatějším souostrovím oblasti Makaronésie.

A pokud jste na „Kanárech“, tak jste pořád v EU, takže jsme pořád jakoby doma. Se všemi výhodami z toho plynoucími.

Tenerife – Ostrov věčného jara

Tenerife, největší ze všech ostrovů, je jako malý svět sám pro sebe. Nalezneme zde sopku Teide, která jako by držela nebe na svých mohutných ramenou. Návštěvník, který se rozhodne zdolat tuto horu, bude odměněn výhledem, který bere dech.

A dolů, v údolích, kvete nespočet druhů květin, jakoby zde jaro nikdy nekončilo.

V Loro Parque, zahradě plné exotických ptáků a zvířat, můžete spatřit barvy, které příroda míchala s neskonalou péčí. Delfíni, kosatky, papoušci – jako by každý kout této zahrady vyprávěl svůj vlastní příběh.

Gran Canaria – Ostrov kontrastů

Gran Canaria je symfonií kontrastů. Na severu zelené hory, na jihu písečné duny Maspalomas, které se vlní jako moře zlatého písku. V hlavním městě Las Palmas najdete starobylou Veguetu, kde každá ulička a každý kámen vypráví příběhy z minulých staletí.

Nad krajinou ční Roque Nublo, impozantní skalní útvar, který jakoby byl výtvorem obrů. Výstup na tento vrchol je cestou do nitra ostrova i sebe sama, a pohled z vrcholu je jako odměna za vynaložené úsilí.

Lanzarote – Ostrov ohně

Lanzarote, ostrov formovaný sopkami, je jako galerie moderního umění, kde hlavním umělcem je příroda sama. V Timanfaya National Park kráčíte po lávových polích, která vypadají jako z jiného světa. V Jameos del Agua se setkáte s harmonií mezi přírodou a lidskou tvořivostí, kterou zde vytvořil César Manrique.

Fuerteventura – Ostrov pláží

Fuerteventura je synonymem pro pláže. Corralejo s nekonečnými písečnými dunami a Sotavento Beach, kde se setkáváte s nebeským klidem a průzračnou vodou. Na tomto ostrově jako by se čas zastavil, a vy můžete jen ležet, snít a nechat se unášet větrem.

La Palma – Krásný ostrov

La Palma, též nazývaná „La Isla Bonita“, je místem, kde se hvězdy zdají být na dosah ruky. Roque de los Muchachos Observatory je bránou do vesmíru, a Caldera de Taburiente je světem sám pro sebe, kde příroda vytvořila obří amfiteátr.

Ad „La Isla Bonita“ by byl hřích nepřipomenout stejnojmenný hit od Madonny - https://www.youtube.com/watch?v=HIcb7MnCkLs

La Gomera – Ostrov prastarých lesů

Na La Gomeře vás uchvátí Garajonay National Park, kde prastaré stromy šepotají příběhy z doby, kdy svět byl ještě mladý. Údolí Valle Gran Rey je jako zelená oáza, kde každý krok je pohlazením pro duši.

El Hierro – Ostrov klidu

El Hierro je ostrov (tak samozřejmě, že to je ostrov, když píšeme o ostrovech), kde příroda stále vládne.

La Restinga, malá rybářská vesnice, je rájem pro potápěče. Mirador de la Peña, vyhlídka navržená Manriquem, je místem, kde můžete ztratit pojem o čase. A v lese El Sabinar, kde stromy jsou zkroucené větrem, naleznete ticho, které léčí.

Milý čtenáři, každý z těchto ostrovů je jako stránka z knihy, kterou napsala sama příroda. Ať už hledáte dobrodružství, klid, nebo inspiraci, Kanárské ostrovy vám to vše nabídnou.

Je tam krásně, skoro jako v Brně.

Který z Kanárských ostrovů máte nejradši vy, napište nám do komentářů. Děkujeme.

Prameny a další informace:

https://www.radynacestu.cz/magazin/10-duvodu-proc-navstivit-kanarske-ostrovy/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kan%C3%A1rsk%C3%A9_ostrovy

https://www.scienceworld.cz/biologie/guancove-zahadny-jazyk-i-narod-kanarskych-ostrovu-4423/

PASZKIEWICZ, P., PASZKIEWICZOVÁ, H. F. a kol.: Kanárské ostrovy. 1. vydání Ikar 2003.

- osobní archív a vzpomínky autora

https://zoom.iprima.cz/zajimavosti/tajemstvi-jmena-kanarskych-ostrovu-teorie-ktere-neznate

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz