Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co dnes vlastně slavíme? Mistr Jan Hus nesmí být zapomenut!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Chvojka, se souhlasem

K dnešnímu svátku.

Článek

Vážení čtenáři a milé čtenářky,

6. červenec je dnem, kdy si připomínáme upálení mistra Jana Husa.

Jak známo, stalo se tak na církevním koncilu v Kostnici v roce 1415.

Tehdy byl Jan Hus po několikaměsíčním věznění odsouzen jako kacíř a krutě popraven.

Odmítl totiž odvolat své učení o nápravě církve, která tehdy zažívala obrovský morální úpadek. Husova smrt však ještě zesílila vliv jeho myšlenek a vyústila až v husitskou revoluci.

Pozor, k odkazu Jan Husa se vedle husitů hlásí i další církve. Jako svatý mučedník je spolu s Jeronýmem Pražským uctívaný například pravoslavnou církví. V roce 1999 byl mistr Jan Hus označen za reformátora církve samotným papežem Janem Pavlem II. Ten tehdy i veřejně politoval jeho upálení.

Jan Hus se narodil kolem roku 1370 v Husinci u Prachatic. Vyučoval na pražské univerzitě (od roku 1398) a posléze se stal i jejím rektorem. V roce 1400 byl vysvěcen jako římskokatolický kněz a od roku 1402 působil jako velmi oblíbený kazatel v betlémské kapli.

Pro vyšší informační komplexnost dodejme, že Jan Hus se ve svých kázáních inspiroval učením reformátora Johna Wycliffa.

Ostře kritizoval poměry v církvi, která se obohacovala prodáváním odpustků. Upozorňoval na morální úpadek církve a hledal řešení k její nápravě.

Prameny a další informace:

https://mzv.gov.cz/brussels/cz/krajane_skolstvi_kultura/aktuality/ceske_svatky/x6_cervence_den_upaleni_mistra_jana_husa.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Hus

Franzen A.: Malé dějiny církve. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2006. 400 s. Kapitola Jan Hus a jeho kostnický proces, s. 179.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz