Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co mne štve? Osahané rohlíky a chování lidí v MHD. Začneme řešit i „MHD žal“?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Glosa o dvou nešvarech z každodenního života

Článek

Rohlíky ve špinavých „tlapách“

Nevím jak laskaví čtenáři, ale já jsem přímo alergický (mimo jarních pylů a vlašských ořechů) na spoluobčany i cizince, kteří v supermarketu či večerce na rohu berou pečivo svýma holýma (často neumytýma) rukama.

Nepoužívající tedy igelitové rukavice či aspoň mikrotenové pytlíky, kterých tam visí zdarma zpravidla mnoho. A nejlépe ještě takoví výtečníci osahávají pečivo okolní, které si následně nekoupí. Ani covid tento antihygienický nešvar nevymýtil.

Naopak, zdá se, že citované antihygienické chování, opět nabírá v Čechách , na Moravě a ve Slezsku na intenzitě. Dělají to osoby všeho věku a všech čtyřiceti pěti (nebo kolik jich aktuálně máme) pohlaví. Smutné a extrémně nehygienické.

Změní se to dříve, než na dubu začnou růst rohlíky?

Lidi v MHD

Druhá část glosy se týká chování zejména mladších lidí v MHD. Nevím, kde se to chování vzalo, ale děje se to, čím dál tím častěji.

Lidi nepostupují dále do vozu. Dva až čtyři cestující nastoupí a nepostoupí logicky dále do vozu. Prostě vytvoří „špunt“ u dveří, a ostatní nemohou pak logicky nastoupit.

A vrcholem pak je - když další lidé - se přes ně musí prodírat do vozu, tak se ještě dotčeně tváří nebo dokonce rádoby uraženě povýšeně komentují. Jako by osoba, která řádně nastupuje po nich, mohla za vzniklou kolizní situaci.

Nicméně nalijme si čistého sójového latté, za stav může primárně osoba zaklíněná u dveří. A samozřejmě „čumící“ do mobilu, tvářící se u toho, že řídí minimálně Sluneční soustavu.

Nedej Bože, když nastupující osoba drcne do „tvořiče špuntu“ a vyruší ho/ji z prohlížení Instagramu či Tik Toku, to už opravdu zavání nebezpečným útokem na sněhovou vločku, která pak musí bez zbytečného odkladu informovat neziskovku a školního psychologa nebo psycholožku o svém „MHD žalu.

Ale již vážněji, dříve byly ve vozech MHD osvětové cedulky „Postupte dále do vozu“, dnes již tam nejsou nahradily je reklamy. A věřte nebyly tam bezdůvodně! Prosím, poučte (nejen) svoje děti a vnoučata, ať postoupí dále do vozu, jde nejen o pohodlí, ale ve finále i o přepravní bezpečnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz