Hlavní obsah
Zdraví

Duševní zdraví: Serotin a dopamin. Čím se liší? Hrozí nám dopaminová závislost?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Krátký článek popisuje populární formou rozdíl mezi serotoninem a dopaminem.

Článek

Mnoho lidí si neuvědomuje, že dopamin a serotonin nejsou totéž. Stejně jako holínky a hodinky nejsou totéž, i když oboje se natahuje.

Jaký je rozdíl mezi serotoninem a dopaminem?

Kdo říká, že mezi serotoninem a dopaminem nejsou velké rozdíly, tak vám věší bulíky na nos. Oba to jsou neurotransmitery, nicméně fungují v principu jinak. Hlavní rozdíl je v tom, jak tyto dva neurotransmitery ovlivňují naši náladu. 

Dopamin se uvolňuje po příjemných zážitcích a podílí se hlavně na naší motivaci!

Zatímco serotonin ovlivňuje způsob, jakým zpracováváme emoce.

Jinak vyjádřeno, dopamin v nás vzbuzuje pocity zadostiučinění a udržuje nás mentálně bdělé. Jestliže máme nedostatek dopaminu, špatně se soustředíme. A též se „pod-dopaminové“ osobě často mění nálady, jako na houpačce.

Serotonin se dá jednoduše popsat jako hormon štěstí.

Vzbuzuje v nás mj. pocity důležitosti. Jeho nedostatek může způsobit to, že se cítíme ustaraní, depresivní. Při nedostatku Serotinu, se také se objevují poruchy spánku. A to není dobře, jelikož kvalitní spánek je základem zdraví (včetně toho duševního).

Zásadní rozdíl

Dopamin je neurotransmiter exitační.

K jeho „vyplavení“ do našeho těla si sice můžeme pomoci sami, ale do jisté míry na něm vzniká závislost.

Spouštěčem dopamínku může být kupříkladu - sklenice vína (večer u někoho na Moravě i ráno), hraní počítačových her, kurzové sázky na sport, přehnané (impulzivní) nakupování bot nebo oblečení ale i neustálé kontrolování sociálních sítí jako je Facebook, TikTok, X.com či Instagram. Závislost na Seznamu.cz zatím nebyla detekována.

Vědci tento jev označují jako tzv. dopaminová závislost.

Tip - Pokud si chcete udržet vysokou hladinu dopaminu, dělejte něco usilovného a náročného, co povede k uspokojivému výsledku.

Pozor - dopamin má jednu nevýhodu a to, že je velmi návykový.

Nutí nás chtít víc a víc a víc. Je proto třeba umět rozpoznat, kdy využíváme dopamin k našemu prospěchu a kdy jsme naopak jeho otrokem. I zde platí, dopamin je dobrý sluha, ale špatný pán.

Serotonin se tak snadno „zotročit“ nedá.

Slunce zásadně zvyšuje naši hladinu serotoninu!

Serotonin se nevytváří správně, pokud nemáme dostatek slunečního světla. Výzkumy ukázaly, že ve skutečnosti existuje přímý vztah mezi slunečním zářením a produkcí serotoninu. 

Ergo kladívko, cyklus spánku a bdění našeho těla je ovlivněn množstvím světla, kterému jsme vystaveni. Proto se doporučuje užívat si slunce po ránu a v dopoledních hodinách a večer se vyhýbat modrému světlu, které na nás proudí prostřednictvím chytrých telefonů nebo televize.

Jen tak se může synchronizovat celý spánkový cyklus a tělo se tak dostane do rovnováhy, ke které bylo evolučně stvořeno.

Určitě jste si někdy všimli, že dny, kdy je pochmurné počasí, máte také jako by bezdůvodně pochmurnou náladu. Není to bezdůvodné!

Pro pět ran do ordinace v růžové zahradě, proč to tak je? Slunce je jedním z hlavních zdrojů serotoninu. Sluníčko je kamarád.

Koneckonců řada moderních antidepresiv funguje tak, že zvyšují hladinu serotoninu mezi mozkovými neurony. Vsuvka - je až k nevíře, co dnešní medicína zvládne a co již bereme skoro jako samozřejmost. Lidem před 500 lety se o takových postupech ani nezdálo. Panta rhei.

Lékařky a lékaři mj. ví, že lidé závislí na alkoholu, zmíněným alkoholem často řeší deprese. A dokonce bylo prokázáno, že lidé, kteří jsou závislí na alkoholu, mají geneticky danou nižší hladinu serotoninu, ne dopaminu.

Přeji hezký den s dostatkem jak dopaminu, tak i serotoninu.

Základem duševního zdraví je i zdravá strava:

Foto: Petr Kolman

Prameny:

https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/serotonin–co-zvysuje-hladinu-serotoninu/

https://flow-nutrition.cz/blogs/blog/4-hormony-ovladajici-nase-chovani

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1920543/

https://edition.cnn.com/2009/HEALTH/02/10/happiness.possessions/index.html#cnnSTCText

https://www.prozeny.cz/clanek/hormony-stesti-zvyste-jejich-hladinu-na-maximum-15153

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz