Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kde se bere obrovská a trvalá podpora hnutí ANO?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: O. Deml, ČTK

Podle posledních průzkumů by do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Babišovo hnutí ANO získalo cca 33 procent. A zvítězilo by.

Článek

Na druhém místě by se umístila pravicová Fialova ODS se 14 % a na třetím místě by zůstali Piráti s cca 11 %. Hned za nimi by pak skončilo Okamurovo SPD s cca 8 % a STAN s šesti procenty. Lidovci jsou na hraně volitelnosti, dle některých průzkumů by se do PSP vůbec nedostali.

Jistě jsou to jen průzkumy a mohou se od reality o pár procent lišit (nahoru i dolu), jenže jiná čísla nyní nemáme.

Poučení je jasné. Volby by vyhrálo hnutí ANO. Ať se to komu ( nejenom v pražské či brněnské kavárně) libí či nelíbí. Něco jiného jsou následující koalice, nezapomínejme, že žijeme v poměrném volebním systému.

Navíc zde může být “ slovenský fenomén“, kdy se lidé bojí (z nejrůznějších důvodů) říkat, koho by skutečně volili. Ne, že by výzkumníkům většinově přímo lhali, ale prostě je odmítnou a neřeknou nic. Což z povahy věci musí též kartami zamíchat.

Hlavní poselství

K jádru glosy – Mnoho ( i jinak vysoce inteligentních) lidí se častokrát diví, proč v průzkumech vede ten Babiš o parník.

Vysvětlení je v zásadě prosté. Většina lidí ho chce volit, ne že by byl nějaký genius nebo nový TGM, ale štve je dnešní 5 koaliční vláda.

A Tomio Okamura nebo dokonce „parta z Václaváku“ je pro ně již zase moc silná káva. To je celé. Takže taktika dokolečka psát, že Andrej Babiš je “ neschopný darebák“ nebo „eštebák“ je z podstaty věci k ničemu.

Například Danuše Nerudová nebo Vít Rakušan se snad v každém svém druhém statusu či tweetu negativně vymezují vůči zmíněnému předsedovi hnutí ANO.

Politika postavená na kolovrátkové kritice A. Babiše, který je již nadto dva roky v opozici, nemůže logicky získat nové voličky, jen maximálně přerozdělit ty staré-možná i ubývající.

Taktéž věčné poukazování na Babišovu předlistopadovou minulost, v časech, kdy sedí na Hradě osoba s obdobnými (podle některých i horšími) předlistopadovými přešlapy, má dnes skoro homeopatickou účinnost.

Mimoto podívejme se do kalendáře, píšeme rok 2023, ne 1993. Takže od Plyšáku oslavíme za pár dnú neuvěřitelných 34 let. Pro dnešní mladé je to vzdálené téměř jako napoleonské války. Navíc mnoho seniorů a seniorek (samozřejmě ne všichni) vzpomínají na časy minulé s láskou v oku, jelikož byli mladí a nebolela je kolena, ramena, záda, ledviny anebo hemeroidy.

Dodejme, že je škoda, že v PSP nezasedá tradiční nekomunistická levice. Tedy naše nejstarší politická strana – ČSSD (nyní s novým názvem SocDem). Ale to je již námět na jinou glosu.

(autorský článek)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz