Hlavní obsah

Konec medvědů v Čechách. Goodbye, medvědi. Sbohem a brum, brum, brum…

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Národní památkový ústav (NPÚ) se rozhodl k významnému kroku v rámci péče o zvířata na českých hradech a zámcích.

Článek

Do roku 2030 plánuje NPÚ přesunout medvědy z hradních příkopů do vhodnějších prostředí. Toto rozhodnutí je reakcí na legislativní změny a moderní trendy v chovu šelem, které kladou důraz na vyšší standardy životních podmínek pro zvířata v zajetí.

Točník, Náchod, Konopiště a Český Krumlov patří mezi nejznámější české hrady a zámky, kde se vedle kastelánů, muflonů (pardon návštěvníků) a strašidel prohánějí i medvědi. Medvědi jsou zde tradičně chováni v hradních příkopech, což přitahuje pozornost návštěvníků a turistů. Nicméně, tato tradice se brzy stane minulostí.

Proč?

Památkáři si uvědomují, že současné podmínky pro chov medvědů v hradních příkopech již neodpovídají moderním standardům. Uvědomují si, že i s ohledem na legislativu je stále těžší udržet vyhovující podmínky pro chov šelem v hradních příkopech.

Jak jsme naznačili výše, medvědária na hradech a zámcích , žel, nesplňují současné moderní trendy ideálního chovu medvědů v zajetí. Co stačilo ve zlatých devadesátých letech nebo za první republiky dnes již prostě nestačí.

Současné předpisy na ochranu zvířat a jejich welfare vyžadují, aby byla zvířatům poskytována péče a prostředí, které co nejvíce odpovídá jejich přirozeným potřebám. A to hrad plný uřvaných turistů s dětmi zkrátka a dobře není.

Diktát modernity

Moderní trendy v chovu šelem zdůrazňují potřebu prostornějších a přírodněji vybavených výběhů, které umožňují zvířatům více přirozeného pohybu a chování. To zahrnuje například možnost hrabání, lezení a hledání potravy. Zajištění takových podmínek je v rámci hradních příkopů velmi obtížné, ne-li nemožné.

NPÚ se zavázal najít pro medvědy vhodnější prostředí, které by odpovídalo těmto náročným požadavkům. To může zahrnovat spolupráci se zoologickými zahradami nebo specializovanými útulky pro šelmy, které mají zkušenosti s péčí o medvědy a mohou jim poskytnout adekvátní podmínky pro život.

Závěrečné brum, brum….

Přesun medvědů z hradních příkopů do vhodnějších prostředí představuje významný krok směrem k modernizaci péče o zvířata na českých hradech a zámcích. Tento krok nejenže zohledňuje legislativní požadavky, ale také reflektuje snahu o zlepšení životních podmínek pro chované šelmy.

NPÚ tak ukazuje, že je připraven přizpůsobit se moderním trendům a zajistit, aby medvědi mohli žít v prostředí, které co nejlépe odpovídá jejich přirozeným potřebám.

Takže příště na medvědy do ZOO či do hor, ale ne na české a moravské hrady či zámky.

Prameny a další informace:

https://castle.ckrumlov.cz/cz/zamek_1nadvori_mhisto/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz