Hlavní obsah
Aktuální dění

Módní fiasko českých olympioniků v Paříži. Hrozný - hroznější - český olympionik!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Župan je možná vhodný pro ženy v domácnosti, ne však pro středoevropské sportovce.

Kritický názorový článek k aktuálnímu dění.

Článek

Napjatě očekávaná kolekce, v níž čeští olympionici nastoupí na zahájení olympiády v Paříži, se konečně ukázala světu. Očekávání byla vysoká – s napětím jsme sledovali každou informaci o nové kolekci, která měla reprezentovat naši zemi na světové scéně. Co jsme však dostali, je spíše parodií na moderní sportovní módu.

Viděli jsme někdy něco ošklivějšího?

Když se obrázky nové kolekce dostaly na veřejnost, první reakcí byl šok!

Design, který měl být oslavou české národní identity, spíše působí jako výsledek špatně promyšleného experimentu. Barvy, které by měly symbolizovat naši trikoloru, jsou v tak bizarních kombinacích, že se zdá, že se návrháři inspirovali nešťastnou nehodou v továrně na barviva.

Kritici i laici se shodují – děti možná od příštího roku budou stupňovat přídavné jméno „hrozný“ následovně: hrozný, hroznější, oblečení českých olympioniků.

Tento vtipný, ale bolestně přesný postřeh vystihuje hloubku zklamání, které mnozí cítí. Jak je možné, že země s bohatou tradicí v textilním a oděvním průmyslu vytvořila něco takového?

Návrháři pod vedením pana Jana Černého zřejmě zaměnili kreativu za chaos. Namísto elegantních a moderních střihů vidíme nepochopitelné tvary a nelichotivé linie, které sportovcům ani trochu neprospívají. Materiály, které by měly být pohodlné a praktické, vypadají spíše jako zbytkový materiál z výroby kostýmů pro sci-fi filmy 70. let.

Župan by možná slušel staré Škopkové z troškovské trilogie, ale našim sportovcům?

Vždyť budou všem pro smích - dokonce i (v souladu s diktátem politické korektnosti zde nemůžeme uvést žádný národ, to snad osvícení čtenáři chápou).

Zahraniční média nás nešetří a zesměšňují naši snahu o originalitu. Namísto obdivu a uznání jsme se stali terčem posměchu. České olympioniky tak čeká nelehký úkol – nejenže musí podat co nejlepší výkony, ale také musí čelit nespravedlivé pozornosti kvůli svému oblečení.

Je čas se ptát: Kdo je za toto módní fiasko zodpovědný? Jak je možné, že něco takového prošlo několika kontrolami a bylo schváleno jako konečný produkt? Jak je vůbec možné, že to předseda ČOV nakonec odKejval?

Je nutné se zamyslet nad procesem schvalování a výběru návrhů pro budoucí olympiády.

Bezpohlavní olympiáda?

Navíc Černý kolekci veřejně opakovaně charakterizuje jako bezpohlavní, což je hluboké nepochopení olympijských her, kde se po staletí soutěží odděleně - právě dle pohlaví. Anebo se snad Jan/a Černý/á a ČOV vysmívá organici LOH, kde se třeba závod na dvě stě metrů běží ve formátu muži a ženy zvlášť?

Možná je načase dát prostor jiným tvůrcům, kteří mají větší cit pro moderní trendy a přitom respektují národní identitu a nevysmívají se olympijské myšlence.

Závěrem

Jak jsme konstatovali již výše, ačkoliv současná kolekce je nepopiratelně propadákem, doufejme, že tato zkušenost bude pro všechny zúčastněné ponaučením.

Čeští a moravští sportovci si zaslouží reprezentovat naši zemi v oblečení, které je nejen funkční, ale také esteticky příjemné a hlavně důstojné.

Snad se příště dočkáme kolekce, která bude opravdovou oslavou české kreativity a umu.

(autorský názorový článek)

Prameny:

https://sport.aktualne.cz/mega-husty-nebo-blaznovstvi-ceske-obleceni-pro-olympiadu-vzb/r~2c96b84237b511ef95ee0cc47ab5f122/?

https://cesky.radio.cz/nejvyraznejsim-prvkem-ceske-kolekce-pro-olympiadu-v-parizi-je-plast-8821568

https://www.iglanc.cz/modni-trendy/jan-cerny-olympijska-kolekce-jan-societe-pariz-galerie/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz